Hivatásunk - 2018;13(01)

Hivatásunk

2018. FEBRUÁR 20.

Balogh Zoltán: „Mi nem politizálunk, hanem szakmapolitizálunk!” - Ciklusértékelő köztestületi nézőpontból

TARCZA Orsolya

Mozgalmas és az eredményeket tekintve sem elhanyagolható négy évet tudhat maga mögött az egészségügyi kormányzat. A lezáruló kormányzati ciklus eseményeinek értékelésére dr. Balogh Zoltánt, kamaránk elnökét kértük fel.

Hivatásunk

2018. FEBRUÁR 20.

Mindig a beteg az első! - ez az év kiváló szakdolgozójának legfőbb tanítása

KUN J. Viktória

Murarik Helénát az isten is egészségügyi dolgozónak teremtette, el sem tudná képzelni, hogy ne ezzel foglalkozzon. Ápol, gondoskodik, ha egy napot nincs betegei mellett, hiányérzete van. A 2017-es Az év kiváló szakdolgozója cím kitüntetettje naponta 80 kilométert utazik oda-vissza munkahelye és otthona között. Hétből általában hat napot a kórházában tölt, betegklubokban önkéntes oktatást végez, és esze ágában sincs más országban keresni a boldogulást. Itt és így teljes az élete.

Hivatásunk

2018. FEBRUÁR 20.

Látogatóban a HÉMORI-ban, a Hévízi-tó partján - Egészségügy hűséges emberei

SÓFALVI Luca

A nehezen érkező tavasz egyik kevéssé szeles napján semmivel össze nem téveszthető illat fogad, amikor néhány óra utazás után kiszállok a Magyar Honvédség Egészségügyi Központ Honvédkórház Hévízi Mozgásszervi Rehabilitációs Intézet udvarán az autóból. Mélyen szippantom magamba gyermekkorom nyarainak helyszínén a fekete tó leheletét.

Hivatásunk

2018. FEBRUÁR 20.

Legjobbjaink elismerése - díjátadó gála szakdolgozóknak

KUN J. Viktória

2017 decemberében ismét a Lurdy Házban került megrendezésre a Magyar Egészségügyi Szakdolgozói Kamara díj átadó gálája, amelynek kere tében átadásra kerültek az „Év kiváló szakdolgozója”, az „Év elhivatott fiatal szakdolgozója” és az „Év kiváló szakdolgozói közössége” díjak, továbbá immáron hagyo mányosan itt köszöntötték azokat a 75, 80, 85, 90 éves kollégákat, akik kamarai tagsággal rendelkeznek és máig aktívan tevékenykednek.

Hivatásunk

2018. FEBRUÁR 20.

Lezajlott az idei első országos küldöttközgyűlés

SÓFALVI Luca

2018. március 23-án volt a Magyar Egészségügyi Szakdolgozói Kamara (MESZK) idei első küldöttközgyűlése. A Lurdy Házban tartott rendezvényen a részvétel 67 százalékos volt, összesen 128 országos küldött jelent meg.

Hivatásunk

2018. FEBRUÁR 20.

Elnöki gondolatok a szakdolgozói köztestület 2017-ben végzett közfeladatairól

TARCZA Orsolya

A Magyar Egészségügyi Szakdolgozói Kamara (MESZK) megalakulása óta az egészségügyben működő szakmai kamarákról, a közigazgatási eljárásokról és a szakképzésről szóló törvényben, valamint egyéb jogszabályokban meghatározott módon végzi közfeladatait. A MESZK szakmai és pénzügyi beszámolóját elsősorban a közfeladatok maradéktalan teljesítésének figyelembevételével alakította ki.

Hivatásunk

2018. FEBRUÁR 20.

Generációváltás: Lesz kinek átadni a stafétát?

TARCZA Orsolya

A MESZK alulról építkező struktúrájában fontos szerepet töltenek be a területi egységeket összefogó helyi szervezetek, Hajdú-Bihar megyé ben három, Győr-Moson-Sopron megyében öt helyi szervezet működik, munkájukat a megyei elnökségek koordinálják - ezek elnökeit kérdeztük.

Hivatásunk

2018. FEBRUÁR 20.

Továbbképzés nélkül nincs fejlődés

LÓRÁNTH Ida

A MESZK Felnőtt Országos Aneszteziológia- Intenzív Ápolási Szakmai Tagozatának taglétszáma természetéből adódóan kisebb, mint más tagozatoké, és területileg is szétforgácsoltabb a szerkezete. Az ezzel járó gondokról, a tagozat feladatairól és terveiről beszélgettünk Sebestyén Gáborral, az országos tagozat elnökével, aki a hétköznapokon a fővárosi Jahn Ferenc Dél-pesti Kórház főápolójaként teljesít szolgálatot.

Hivatásunk

2018. FEBRUÁR 20.

,,Félelem nélkül járja végig a kismama az utat!”

KUN J. Viktória

Rüdiger Bianka ugyan még csak 25 éves, de már most olyan sok irányban szerzett ismeretet és tudást, amit nála jóval tapasztaltabb kollégák is megirigyelhetnének. Munka- és szabadidejének nagy részét az tölti ki, hogy a családokat felkészítse a gyermekvárásra és az új jövevény érkezésére. Folyamatosan képzi magát a 2017-es „Az év elhivatott fiatal szakdolgozója” pályázat egyik legtöbb voksot kapó jelöltje.

Hivatásunk

2018. FEBRUÁR 20.

A közönség a legfontosabb

BRÓDI Emília

Nagyon fiatalon tűnt fel egy tehetségkutató műsorban, de úgy tűnik, jól döntött, amikor fejest ugrott az ismeretlenbe. Hogyan változtatták meg az életét a hirtelen érkező változások, hogyan sikerült helytállni a nem könnyű helyzetben, és milyen tervei vannak? Ezekről a témákról beszélgettünk Pál Dénessel, akivel nemrég szervezetünk rendezvényén találkozhattak.

Hivatásunk

2018. FEBRUÁR 20.

A fizikai aktivitás pihenteti a lelket

LÓRÁNTH Ida

A betegágy mellett szolgálatot teljesítő ápolók fizikai és lelki terhei egyaránt súlyosak, amelyeket valamilyen módon oldani kell. Jaskó Attila, aki az Országos Onkológiai Intézet fej-nyak sebészeti osztály onkológiai szakápolójaként különösen nehéz területen dolgozik, sporttal, napi rendszeres testmozgással oldja a feszültséget.

Hivatásunk

2018. FEBRUÁR 20.

Vágóhídi hulladéktól a géntechnológiáig

HIDEGKUTHY Alexandra

Abból a tényből kiindulva, hogy az utóbbi évtizedekben, különösen a világ gazdaságilag fejlett országaiban, évről évre több lesz a diabéteszes beteg, sokan azt feltételezik, hogy a cukorbetegség tipikus civilizációs kór. Bár az évszázadok során javuló életkörülmények, a bővülő táplálékkínálat és -mennyiség ismeretében volna alapja ennek a feltételezésnek, ám az ókori orvosi feljegyzések cáfolják ezt.

Hivatásunk

2018. FEBRUÁR 20.

Fókuszban a „Megelőzés éve 2018-2019” - A szűrővizsgálat életet menthet!

KISS István, BALOGH Zoltán, DANKOVICS Gergely,

Az elmúlt esztendők nagyszabású munkája és sikerei után 2018-ban ismételten országjáró körútjára indul Magyarország átfogó egészségvédelmi szűrőprogramjának speciális szűrőkamionja. Sajnos a magyar népesség megbetegedési és halálozási adatai az elmúlt évtizedben nem mutattak számottevő javulást, sőt bizonyos betegségtípusok előfordulási gyakorisága folyamatosan növekszik. Ezért indult útjára ebben az esztendőben a „Megelőzés éve 2018-2019” elnevezésű kampánysorozat.

Hivatásunk

2018. FEBRUÁR 20.

Gerinctorna - Mozgás mindenkinek

JAKUS-KRUCHIÓ Éva

Az elmúlt pár napban közvéleménykutatást végeztem. Megkérdeztem az ismerőseimet, hogy kinek fájt a dereka vagy a háta mostanában. A válaszokból kiderült, hogy csaknem az összes válaszadó küzd valamilyen problémával. Hogy mit lehet a panaszok ellen tenni? Mozogni!