Hivatásunk - 2017;12(04)

Hivatásunk

2017. DECEMBER 10.

Kisimítani az „összegyűrt” családok életét

TARCZA Orsolya

Alapjaiban alakul át a szociális ellátórendszer. Az új struktúrában az ezen a területen dolgozó, egészségügyi végzettséggel rendelkező szakemberek is megtalálják a helyüket - mondta a Hivatásunknak Czibere Károly, szociális ügyekért és társadalmi felzárkózásért felelős államtitkár.

Hivatásunk

2017. DECEMBER 10.

Lezárult „Az év elhivatott fiatal szakdolgozója 2017” pályázat

KUN J. Viktória

A Magyar Egészségügyi Szakdolgozói Kamara és a Literatura Medica - magazinunk kiadója - azzal a céllal hívták életre az „Az év elhivatott fiatal szakdolgozója” pályázatot, hogy a figyelmet az egészségügyi szakdolgozók tehetséges és elhivatott fiatal generációjára irányítsák.

Hivatásunk

2017. DECEMBER 10.

Bértárgyalás: érvek, egyeztetések, számítások, ajánlatok

TARCZA Orsolya

Soron kívüli intézkedést várnak a kormánytól a sztrájktárgyalók és stratégiai partnereik, az ágazati kamarák, köztük a MESZK, amely továbbra is a 2016-ban aláírt kollektív szerződésben is lefektetett alapelvek mellett áll ki.

Hivatásunk

2017. DECEMBER 10.

Három nap az ápolástudomány jegyében

TARCZA Orsolya

Pillanatok alatt „kapkodták el a helyeket” az idei Szakdolgozói Tudományos Kongresszusra, így augusztus 31-én - immár negyedik alkalommal - közel 900 kolléga érkezhetett Siófokra, ahol az ápolástudomány minden szegmensébe betekinthettek a résztvevők szeptember 2-áig.

Hivatásunk

2017. DECEMBER 10.

Kiterjesztett kompetenciák: hiányzó szabályozás

TARCZA Orsolya

Alig egy év múlva, 2019-től a kiemelt kompetenciájú szakápolók a mindennapi betegellátásban is részt vesznek majd, képzésük három egyetemen már elindult. Többek között erről is szó esett a szeptemberben megrendezett járóbeteg-szakellátási konferencián, Balatonfüreden.

Hivatásunk

2017. DECEMBER 10.

Versenyben a Mester címért

BORDA Tímea

A Fürge SürgÉSZ-ek teljesítettek legjobban a MESZK idei Országos Ápolási Szakdolgozói Versenyén, amelyet október 27-én immáron nyolcadik alkalommal rendeztek meg a budapesti Lurdy Házban. A győztes székesfehérvári kórház csapata egy éven keresztül viselheti az „Ápolói Hivatás Mestere” címet.

Hivatásunk

2017. DECEMBER 10.

Elismerő oklevelek a Szociális Munka Napján

A MESZK országos szervezete a területi szervezetek felterjesztése alapján a szociális ágazatban tevékenykedő egészségügyi szakdolgozók számára a november 12-én tartandó Szociális Munka Napja alkalmából elismerő oklevelet adományoz.

Hivatásunk

2017. DECEMBER 10.

Beszámoló az Egészségügyi Szakdolgozók II. Országos Alapellátási Konferenciájáról

Maradandó élményeket és szakmai tapasztalatokat nyújtott a MESZK Országos Szervezetének és a MESZK Szabolcs-Szatmár- Bereg Megyei Területi Szervezetének közös rendezvénye, az Egészségügyi Szakdolgozók II. Országos Alapellátási Konferenciája, melynek 2017. október 6-7- én, a Debreceni Egyetem Egészségügyi Kar nyíregyházi képzési helye adott otthont.

Hivatásunk

2017. DECEMBER 10.

EESZT: Hosszú előfutam után nehézkes start

TARCZA Orsolya

A háziorvosi praxisoknak, valamint a közfinanszírozott fekvő- és járóbeteg- szakellátóknak szeptemberben kellett megkezdeniük a kötelező csatlakozást az Elektronikus Egészségügyi Szolgáltatási Térhez (EESZT). Kamaránk felelős alelnökeit kérdeztük a tapasztalatokról.

Hivatásunk

2017. DECEMBER 10.

Ahány szakma, annyiféle feladat

LÓRÁNTH Ida

A MESZK Asszisztensi Szakmai Tagozatának vezetőjével, Eördögh Zoltánnéval a tagozat terveiről, aktuális gondjaikról és a szerteágazó asszisztensi képzés minőségének javításáról beszélgettünk. Marianna testközelből ismeri a megoldandó feladatokat, hiszen ő maga hosszú évek óta asszisztensként teljesít szolgálatot a budapesti Péterfy Sándor Utcai Kórházban. Hat éve vezető asszisztensként.

Hivatásunk

2017. DECEMBER 10.

Semmit nem csinálnék másként

BRÓDI Emília

Tizennégy évvel ezelőtt hallhattuk először Tóth Vera hangját, akkor bizonyította, hogy helye van a zenei életben. Ezt azóta sem kérdőjelezi meg senki, neves hazai előadók hívják közös munkára, és népes rajongótáborral büszkélkedhet. Hogy mindez nem a véletlen műve, arról azok is meggyőződhettek, akik részt vettek a MESZK rendezvényén novemberben.

Hivatásunk

2017. DECEMBER 10.

Demencia ellen agyfitnesz

LÓRÁNTH Ida

Aki ápolt már demenciában vagy Alzheimer-kórban szenvedő beteget, netán valamelyik hozzátartozója is érintett volt e súlyos, a benne szenvedőt éppen úgy, mint az ápolót megviselő állapotban, jól tudja, mekkora testi-lelki teher mindkettőjüknek. Szembesülve a tünetekkel, megfogadja, ő még fiatalon mindent megtesz majd azért, hogy ne kerüljön ilyen állapotba, vagy a lehető legtovább elodázza a tünetek megjelenését.

Hivatásunk

2017. DECEMBER 10.

A tánc elűzi a szorongást

LÓRÁNTH Ida

Dr. Szalai Márta, az Országos Onkológiai Intézet fej-nyak sebészetének főnővére annyi mindennel foglalkozik, a szakmájában olyan példaértékű sikerekkel büszkélkedhet, hogy szinte megmagyarázhatatlan, honnan van minderre ideje és főként energiája.

Hivatásunk

2017. DECEMBER 10.

Alaposan megváltoztak az ünnepi jelképek

HIDEGKÚTI Alexa

Minden társadalom kultúrájában ősidők óta léteznek ünnepek. Ezek a jeles napok kezdetben kifejezetten vallási indíttatásúak voltak, napjainkra azonban alaposan átalakultak. Bár ma már külsőségeikben láthatóan különböznek egymástól a társadalmi, a vallási, a családi és az egyéb, általában legfőképpen kereskedelmi indíttatású ünnepek, mégis fellelhető bennük a hasonlóság. Legalábbis a társadalom tagjainak adott ünnepkor gyakorolt szokásaiban és viselkedésében.

Hivatásunk

2017. DECEMBER 10.

Bunkósbottól az epidurálásig

HIDEGKÚTI Alexa

A különféle betegségek vagy sérülések miatti fájdalmak csillapítása ősi törekvése az emberek gyógyításával, kezelésével foglalkozó személyeknek. Mindegyikük törekedett erre, attól függetlenül, hogy egyszerű törzsi varázslók, füvesemberek vagy udvari orvosok voltak. Napjainkra óriási fejlődésen ment keresztül a fájdalomcsillapítás és a műtéti érzéstelenítés, altatás is.

Hivatásunk

2017. DECEMBER 10.

A szauna mint a sport kiegészítője

JAKUS-KRUCHIÓ Éva

Ha valaki eldöntötte, hogy életmódot vált, fogyni, formálódni szeretne, akkor mindent megtesz azért, hogy az eredmény minél hamarabb látványos legyen. Beleveti magát a sport, a helyes táplálkozás világába és keresi azokat a lehetőségeket, melyekkel még hatékonyabb lehet a változás. Ilyen sportot kiegészítő tevékenység lehet a szaunázás, mely méregtelenít, hozzájárul egészségünk megőrzéséhez, megfiatalítja bőrünket, illetve jó szolgálatot tesz a légúti betegségek megelőzésében is.

Hivatásunk

2017. DECEMBER 10.

Szervező-koordináló szerepben a megyei szervezetek - A kollégák jóllétére kiemelten figyelnek

SÓFALVI Luca

A MESZK alulról építkező struktúrájában fontos szerepet töltenek be a területi egységeket összefogó megyei szervezetek. Veszprém megyében hat, Zala megyében négy helyi szervezet működik, amelyek nemcsak a hivatalos kamarai ügyekkel, hanem a tagság testi-lelki jóllétével is sokat törődnek.