TARTALOM

 VISSZA

 


Hogyan "szagolják ki" az immunsejtek a baktériumokat?| |
 A kutatók azt vizsgálják, hogyan érzékeli és kutatja fel immunrendszerünk a szervezetünkben kialakult fertőzéseket azáltal, hogy reagál a baktériumok által kibocsátott kémiai „illatokra”.

Ha megismerjük, hogyan manipulálják az immunsejtek mozgásukat a külső jelekre reagálva, azzal nemcsak immunrendszer működését ismerhetjük meg behatóbban, hanem azt is megtudhatjuk, hogyan terjednek a rákos sejtek a szervezetben, sőt akár azt is, hogy működik az agyunk „huzalozása”.

Dr. Holger Kress a General Microbiology tavaszi, edinburgh-i konferenciáján az általa és a Yale Egyetem professzora, Eric Dufresne által kifejlesztett új technikáról számolt be, amely szivacsszerű mikrorészecskéket használ a baktériumok utánzására.

A mikrorészecskék lassan felszabadítanak egy jellegzetes bakteriális „illatot”, melyet az immunsejtek érzékelnek.

Ennek hatására a sejtek aktívan a vegyi anyag forrása felé mozdulnak, hogy levadásszák a modell mikrobákat. Ezek a mikrorészecskék úgynevezett „optikai csipesszel”, rendkívül fókuszált lézernyalábokkal három dimenzióban manipulálhatók; a részecskék mozgását a milliméter egymilliomod részének megfelelő pontossággal lehet szabályozni.

„A kémiai jelek alakjának szabályozásával kontrollálni tudjuk az immunsejtek mozgását, és tanulmányozhatjuk, hogyan reagálnak a jelekre” – nyilatkozta dr. Kress.

A kutatók rájöttek, hogy egyetlen vegyületfelszabadító mikrorészecske elegendő ahhoz, hogy a neutrofilokat (az immunsejtek egyik típusát) arra ösztönözze, hogy a forrás felé mozduljanak.

A mikrorészecske kevesebb, mint egy perces behatása következtében a neutrofilok polarizálni tudták belső „vázuk” növekedését a vegyi anyag irányába.

Dr. Kress elmondta, hogy bár a kutatás sikeresen azonosította azokat a kémiai jeltípusokat, amelyek stimulálják az immunsejteket, további vizsgálatok szükségesek ahhoz, hogy az immunsejtek válaszának pontos részleteit is fel lehessen deríteni. „Ez az új technika lehetővé teszi számunkra, hogy szisztematikusan mérhessük, hogyan reagálnak a sejtek a különféle ingerekre pillanatok alatt térben és időben.”

A kutató úgy véli, technikájukat számos kutatási területen alkalmazni lehet. „Az effajta kémiai grádiensek mentén zajló sejtmigráció kulcsszerepet játszik a sebgyógyulásban és az agy „huzalozásában”. Ezen kívül számos betegséggel, különösen az áttétes daganatokkal összefüggésben is lényeges szerephez jut.”

Forrás: Medipress

Kapcsolódó anyagok

Ha értjük a terápiát, könnyebb a lelki teher

Hatékony orvos-beteg kapcsolat a betegszervezetek közreműködésével

Az osztály, ahol beteg, orvos, szakdolgozó is figyelemre számíthat

Immunterápiás újdonságok a gyakorlatban

Harmadvonalbeli alkalmazott immmunterápiával elért komplett remisszió vesetumoros nőbetegnél

Hozzászólások:

Nincs hozzászólás ehhez a cikkhez.

A hozzászóláshoz be kell jelentkeznie.


Extra tartalom:

 
ROVAT TOVÁBBI CIKKEI

2020. január 1-ig minden magánorvosnak és -fogorvosnak is csatlakoznia kell az Elektronikus Egészségügyi Szolgáltatási Térhez

Hamarosan tovább bővül az Elektronikus Egészségügyi Szolgáltatási Teret (EESZT) használó intézmények köre: 2020. január 1-ig minden magánorvosnak és -fogorvosnak csatlakoznia kell és legkésőbb 2020. június 1-tõl hiánytalanul adatot kell szolgáltatnia az EESZT-be.

Tovább


X. Magyar Fenntarthatósági Csúcs – 2019 Végre megértettük?

A X. Magyar Fenntarthatósági Csúcs konferencia fókuszában az idén a rendkívüli katasztrófákat okozó felmelegedés és kontinenstüzek miatti tömeges tudatra ébredés áll. Fákat ültetnek az emberek világszerte. A fiatalok az utcán követelik jogukat a jövőhöz. Ráébredtünk: nincs tovább!

Tovább


Pályázati felhívás – 40 év alatti orvosok és orvosbiológiai kutatással foglalkozó személyek számára

A Prof. Dr. Romics László Akadémikus Emlékére Alapítvány pályázatot hirdet Magyarországon dolgozó, magyar állampolgárságú, 40 éven aluli orvosok és orvosbiológiai kutatással foglalkozó személyek számára. A nyertes pályázó(k) között 500 000 Ft alapítványi adomány kerül kiosztásra.

Tovább


Horváth Ildikó államtitkár a Nekem Szól! Egészségértés Díj fővédnöke

Még két hétig, október 20-ig lehet pályázni a www.nekemszol.hu honlapon keresztül az idén negyedik alkalommal meghirdetett Nekem Szól! Egészségértés Díjra, melynek fővédnökségét Horváth Ildikó egészségügyért felelős államtitkár vállalta el.

Tovább


Hogyan "szagolják ki" az immunsejtek a baktériumokat?