TARTALOM

 VISSZA

 


Hogyan "szagolják ki" az immunsejtek a baktériumokat?| |
 A kutatók azt vizsgálják, hogyan érzékeli és kutatja fel immunrendszerünk a szervezetünkben kialakult fertőzéseket azáltal, hogy reagál a baktériumok által kibocsátott kémiai „illatokra”.

Ha megismerjük, hogyan manipulálják az immunsejtek mozgásukat a külső jelekre reagálva, azzal nemcsak immunrendszer működését ismerhetjük meg behatóbban, hanem azt is megtudhatjuk, hogyan terjednek a rákos sejtek a szervezetben, sőt akár azt is, hogy működik az agyunk „huzalozása”.

Dr. Holger Kress a General Microbiology tavaszi, edinburgh-i konferenciáján az általa és a Yale Egyetem professzora, Eric Dufresne által kifejlesztett új technikáról számolt be, amely szivacsszerű mikrorészecskéket használ a baktériumok utánzására.

A mikrorészecskék lassan felszabadítanak egy jellegzetes bakteriális „illatot”, melyet az immunsejtek érzékelnek.

Ennek hatására a sejtek aktívan a vegyi anyag forrása felé mozdulnak, hogy levadásszák a modell mikrobákat. Ezek a mikrorészecskék úgynevezett „optikai csipesszel”, rendkívül fókuszált lézernyalábokkal három dimenzióban manipulálhatók; a részecskék mozgását a milliméter egymilliomod részének megfelelő pontossággal lehet szabályozni.

„A kémiai jelek alakjának szabályozásával kontrollálni tudjuk az immunsejtek mozgását, és tanulmányozhatjuk, hogyan reagálnak a jelekre” – nyilatkozta dr. Kress.

A kutatók rájöttek, hogy egyetlen vegyületfelszabadító mikrorészecske elegendő ahhoz, hogy a neutrofilokat (az immunsejtek egyik típusát) arra ösztönözze, hogy a forrás felé mozduljanak.

A mikrorészecske kevesebb, mint egy perces behatása következtében a neutrofilok polarizálni tudták belső „vázuk” növekedését a vegyi anyag irányába.

Dr. Kress elmondta, hogy bár a kutatás sikeresen azonosította azokat a kémiai jeltípusokat, amelyek stimulálják az immunsejteket, további vizsgálatok szükségesek ahhoz, hogy az immunsejtek válaszának pontos részleteit is fel lehessen deríteni. „Ez az új technika lehetővé teszi számunkra, hogy szisztematikusan mérhessük, hogyan reagálnak a sejtek a különféle ingerekre pillanatok alatt térben és időben.”

A kutató úgy véli, technikájukat számos kutatási területen alkalmazni lehet. „Az effajta kémiai grádiensek mentén zajló sejtmigráció kulcsszerepet játszik a sebgyógyulásban és az agy „huzalozásában”. Ezen kívül számos betegséggel, különösen az áttétes daganatokkal összefüggésben is lényeges szerephez jut.”

Forrás: Medipress

Kapcsolódó anyagok

Teljes testes elektro­stimulációs tréning indirekt hatása a gátizmokra

Meta-analízis az Inkontinencia Asszociált Dermatitis prevenciójáról

Rossz hírek közlése a szemészetben, különös tekintettel a diabeteses retinopathiara

Veszélyes szépség - Egészségkárosító kockázatok a szépségszalonokban dolgozók körében

Alternatív tréningmódszer hatása a medencefenék izomzatra

Hozzászólások:

Nincs hozzászólás ehhez a cikkhez.

A hozzászóláshoz be kell jelentkeznie.


Extra tartalom:

 
ROVAT TOVÁBBI CIKKEI

Richter Témapályázat 2020 – Pályázati felhívás

A Richter Gedeon Nyrt. kétfordulós pályázati felhívást tesz közzé, már megkezdett és korai eredményeket is felmutatni képes tudományos kutatási tevékenységek támogatására. A pályázat első körben nyílt jellegű, míg a második fordulóban meghívásos és pénzdíjazott.

Tovább


Koronavírus: az innovatív gyógyszergyártók európai közössége egyesült erővel csatlakozik a küzdelemhez

Az új koronavírus-járvány népegészségügyi és humanitárius jelentőségét figyelembe véve globális fellépést kíván mind a járványban már érintettek kezelése, a járvány megfékezése, és nem utolsósorban a jövőbeni járványok megelőzését tekintve. Ebben az erőfeszítésben aktív szereplőként kíván részt venni az innovatív gyógyszergyártók európai közössége.

Tovább


Elhunyt Bartha Jenő dr.

Dr. Bartha Jenő nyugalmazott egyetemi docens (SE Élettani Intézet) 2020.január 6.-án, életének 84. évében elhunyt.

Tovább


Az innovatív gyógyszergyártók üdvözlik az új terápiák társadalombiztosítási befogadását

Több terápiás területen összesen 26 új gyógyszerkészítmény, illetve indikáció támogatásba történő befogadásáról határozott az egészségügyi kormányzat – jelentette be pénteken Kásler Miklós, az Emberi Erőforrások Minisztériumának (EMMI) minisztere. Az Innovatív Gyógyszergyártók Egyesülete (AIPM) üdvözli a Kormány döntését, és bízik benne, hogy a döntések és befogadások üteme a jövőben tovább gyorsul, és a készítmények az eljárások lebonyolítását követően minél hamarabb eljutnak a betegekhez.

Tovább


Hogyan "szagolják ki" az immunsejtek a baktériumokat?