Nővér - 2024;37(01)

Nővér

2024. MÁRCIUS 08.

Juan de Dios hagyatéka a modernkori ápolás hajnalán

HEGYI Viola Katalin

E tanulmány célja, hogy megismertesse az ápolók és egészségügyi dolgozók védőszentje, San Juan de Dios munkásságát, illetve annak történeti és kulturális kontextusát.

Nővér

2024. MÁRCIUS 08.

A fogászati prevenció fontossága egészségünk érdekében

KOVÁCS Noémi, NÉMETH Anikó

Magyarországon az emberek orális higiénéje nagy hiányosságokat mutat, és már egészen kisgyermek korban láthatók ennek jelei. A helyes szájhigiénés szokások kialakítását már a születés után el kell kezdeni, és egy egész életen át fenn kell tartani annak érdekében, hogy az orális betegségek kialakulását megelőzzük.

Nővér

2024. MÁRCIUS 08.

Illegális kábítószerek hatása az orális egészségre

HALÁSZ Henrietta , NÉMETH Anikó

A kábítószer-fogyasztás napjainkban is hódít, különösen veszélyesek a dizájner drogok. Az általános, szervezetre gyakorolt hatásain túl, meg kell említenünk a szájüregre gyakorolt negatív hatásait is.

Nővér

2024. MÁRCIUS 08.

A dohányzás hatásának vizsgálata az orális egészséggel kapcsolatos életminőségre fiatal felnőttek körében

TOROK Anna, NÉMETH Anikó

A felmérés célja a fiatal felnőttek orális egészséggel kapcsolatos életminőségének vizsgálata, valamint annak kiderítése, hogy erre milyen hatást gyakorol a dohányzás.

Nővér

2024. MÁRCIUS 08.

Kiadói gondolatok a szakdolgozói pályázat kapcsán

BALOGH Zoltán

A HARTMANN a világ egyik vezető orvostechnikai vállalata, amely élen jár az innovatív eszközök és eljárások terjesztésében. Hazánkban is kiemelt szerepet vállal a betegápolás területén dolgozók ismeretének, tudásának és készségeinek fejlesztésében. Ennek jegyében a Hartmann-Rico Hungária Kft. a Magyar Egészségügyi Szakdolgozói Kamarával (MESZK) együttműködésben 2023. február végén, a nőnap alkalmából megrendezett szakmai napon pályázatot hirdetett a szakdolgozók részére sebkezelés és fertőzésmegelőzés témakörben.

Nővér

2024. MÁRCIUS 08.

Bőrproblémák a sztómaterápiás ellátásban

KISS Beatrix

Az általános sebészeti rutinellátás része napjainkban a sztómafelhelyezés és a sztómaterápia, a sztómával élő betegek gondozása. Hazánkban  évente több száz  sztómaképzés történik, ezek döntő többségében a sztómaterápiás nővér végzi a műtétet követő időszakban a páciensek sztómájának a gondozását. A betegellátásban szerzett tapasztalataimat szeretném megosztani saját esetismertetéseken keresztül. A bemutatásra kerülő esetek rámutatnak arra, hogy a modern sebkezelések rendelkezésre állása nagy előrelépést jelent a betegek gyógyításában, mivel hatékonyan kezelhetők a sebfertőzések, és elősegítik a sebgyógyulást. 

Nővér

2024. MÁRCIUS 08.

Múlt és jelen összevetése – esetismertetések

HERMANN Zoltánné

A krónikus sebek kezelése az otthoni szakápolásban fontos és kihívást jelentő feladat. Ezek a sebek hosszú ideig nem gyógyulnak vagy ismétlődően előfordulnak, és általában fájdalmasak, könnyen fertőződnek.

Nővér

2024. MÁRCIUS 08.

PHMB-t tartalmazó nedves kötszer használata az égési sérülések kezelésében

HEGYI Eszter

A sebkezelés területén az irányadó kezelés napjainkban a nedves sebkezelés. Számos előnyét különböző tanulmányokban olvashatjuk. Az égési sérülésekben is, ezt az irányelvet tartjuk előnyben azért, hogy optimális sebkörnyezetet biztosítjunk, elkerülve a varrasodást, pörképződés, a hegek képződését.

Nővér

2024. MÁRCIUS 08.

A WHO végrehajtó testületének 154. ülése

A WHO-közgyűlés harmadik magas szintű ülésén a nem fertőző betegségek megelőzéséről és ellenőrzéséről szóló politikai nyilatkozat nyomon követése is napirendi pont volt.

Nővér

2024. MÁRCIUS 08.

Az Európai Pályakezdő Ápolók és Ápolóhallgatók Egyesülete

Az Európai Pályakezdő Ápolók és Ápolóhallgatók Egyesülete (European Early Career Nurses and Nursing Students’ Association – ENSA) egy olyan szervezet, amely támogatja és összekapcsolja Európában az ápolóhallgatókat és a pályakezdő ápolókat.