hirdetés

TARTALOM

 VISSZA

 


Az agy zavarcsökkentő szűrői| | |
 


A vizuális információt megszűrő idegsejtek működészavara lehet felelős a figyelemzavarokért, a skizofréniáért és más hasonló betegségekért - a McGill kutatóinak a Neuron folyóiratban megjelent cikke szerint.

Egész mostanáig azt feltételezték, hogy a figyelemzavarban, Tourette-szindrómában, kényszerbetegségben és skizofréniában szenvedő embereknek agyuk prefrontális kérgében lehet az elváltozás. Az agy ezen területeinek sérülését gyakran összefüggésbe hozzák a releváns dolgokra való összpontosítás képtelenségével, az impulzivitással, a gátlástalansággal és más viselkedési zavarral. Elég nehezen megfogható az, hogy mi teszi a prefrontális kérget olyan fontossá ezeknél a vonásoknál, ezért nem lehet kifejleszteni a diagnosztikai eszközöket és megállapítani a kezelés módjait.

A McGill Egyetem pszichológia tanszék illetve a Kanadai Vizuális Idegtudományi Tanszék munkatársa új kísérletében reményt csillantott meg a betegek számára. Szerinte az agyi zavar kulcsa és az imuplzivitás, ami jellemző a prefrontális kérgek diszfunkciója esetén, egy bizonyos agyi sejt rossz működésében rejlik. Martinez-Trujilo és csapata beazonosították azokat az idegsejteket a prefrontális kéreg alrégiójában, melyek szelektíven kiszűrik a fontos és nem fontos vizuális információt. A szűrőneuronok normális működéséhez fontos, hogy vizuális zűrzavar jelenlétében képesek legyenek legátolni a nem fontos információt, hogy az agy többi része hozzáférjen a releváns adatokhoz.

„A közhiedelem ellenére az agy feldolgozó képessége véges. A beérkező vizuális információnak csupán 1 százalékát képes hatékonyan befogadni” – mondta Martinez-Trujilo. „Ez azt jelenti, hogy a tárgy észleléséért felelős idegsejteknek folyamatosan meg kell küzdeniük egymással a fontos információ eléréséért. Amikor megfigyeltük a prefrontális kéreg idegsejtjeinek viselkedését, felfedeztük, hogy egyetlen akció sikeres teljesítését zavaró körülmények között az határozza meg, hogy ezek az egységek milyen sikerrel nyomják el az oda nem illő információkat.” Az eredmények sokat segíthetnek egy sor mentális betegség okának megállapításához, diagnózisuk és a kezelési módjuk fejlesztéséhez.

Forrás: Medipress

Kapcsolódó anyagok: Hogyan működik a hiperaktív gyerekek agya?Használ az elektródás kezelés a kényszerbetegeknek


Kapcsolódó anyagok

Orális antikoagulánsok hatékonysága és biztonságossága

Az apixaban és a rivaroxaban összehasonlítása a rekurráló vénás tromboembolizáció és a vérzéses események vonatkozásában VTE-ben szenvedő betegeknél

Oltásellenesség - a 10 legnagyobb egészségügyi veszély egyike

Hozzászólások:

Nincs hozzászólás ehhez a cikkhez.

A hozzászóláshoz be kell jelentkeznie.


Extra tartalom:

 
ROVAT TOVÁBBI CIKKEI

Pályázati felhívás – 40 év alatti orvosok és orvosbiológiai kutatással foglalkozó személyek számára

A Prof. Dr. Romics László Akadémikus Emlékére Alapítvány pályázatot hirdet Magyarországon dolgozó, magyar állampolgárságú, 40 éven aluli orvosok és orvosbiológiai kutatással foglalkozó személyek számára. A nyertes pályázó(k) között 500 000 Ft alapítványi adomány kerül kiosztásra.

Tovább


Horváth Ildikó államtitkár a Nekem Szól! Egészségértés Díj fővédnöke

Még két hétig, október 20-ig lehet pályázni a www.nekemszol.hu honlapon keresztül az idén negyedik alkalommal meghirdetett Nekem Szól! Egészségértés Díjra, melynek fővédnökségét Horváth Ildikó egészségügyért felelős államtitkár vállalta el.

Tovább


Láttasd a láthatatlant, hallasd a hallhatatlant!

Lehet-e teljes értékűen befogadhatóvá tenni egy színházi előadást a fogyatékkal élő emberek számára? Mit lehet átadni a színházi látványvilágból egy látássérült nézőnek, és hogyan érzékeltetheti a jeltolmács a darab szövegének stílusát a hallássérült látogatóknak? Akadálymentesítés az előadó-művészet területein II. - a témában október 14-én második konferenciáját tartja a Pesti Magyar Színház a Fehér Bot Nemzetközi Világnapja alkalmából.

Tovább


Elhunyt Kovács László orvos, a Magyar Tudományos Akadémia rendes tagja

Életének 80. évében, szeptember 29-én elhunyt Kovács László akadémikus, a sejtfiziológia és elektrofiziológia kiemelkedő kutatója - közölte az MTA.

Tovább


Az agy zavarcsökkentő szűrői