TARTALOM

 VISSZA

 


Az agy zavarcsökkentő szűrői| | |
 


A vizuális információt megszűrő idegsejtek működészavara lehet felelős a figyelemzavarokért, a skizofréniáért és más hasonló betegségekért - a McGill kutatóinak a Neuron folyóiratban megjelent cikke szerint.

Egész mostanáig azt feltételezték, hogy a figyelemzavarban, Tourette-szindrómában, kényszerbetegségben és skizofréniában szenvedő embereknek agyuk prefrontális kérgében lehet az elváltozás. Az agy ezen területeinek sérülését gyakran összefüggésbe hozzák a releváns dolgokra való összpontosítás képtelenségével, az impulzivitással, a gátlástalansággal és más viselkedési zavarral. Elég nehezen megfogható az, hogy mi teszi a prefrontális kérget olyan fontossá ezeknél a vonásoknál, ezért nem lehet kifejleszteni a diagnosztikai eszközöket és megállapítani a kezelés módjait.

A McGill Egyetem pszichológia tanszék illetve a Kanadai Vizuális Idegtudományi Tanszék munkatársa új kísérletében reményt csillantott meg a betegek számára. Szerinte az agyi zavar kulcsa és az imuplzivitás, ami jellemző a prefrontális kérgek diszfunkciója esetén, egy bizonyos agyi sejt rossz működésében rejlik. Martinez-Trujilo és csapata beazonosították azokat az idegsejteket a prefrontális kéreg alrégiójában, melyek szelektíven kiszűrik a fontos és nem fontos vizuális információt. A szűrőneuronok normális működéséhez fontos, hogy vizuális zűrzavar jelenlétében képesek legyenek legátolni a nem fontos információt, hogy az agy többi része hozzáférjen a releváns adatokhoz.

„A közhiedelem ellenére az agy feldolgozó képessége véges. A beérkező vizuális információnak csupán 1 százalékát képes hatékonyan befogadni” – mondta Martinez-Trujilo. „Ez azt jelenti, hogy a tárgy észleléséért felelős idegsejteknek folyamatosan meg kell küzdeniük egymással a fontos információ eléréséért. Amikor megfigyeltük a prefrontális kéreg idegsejtjeinek viselkedését, felfedeztük, hogy egyetlen akció sikeres teljesítését zavaró körülmények között az határozza meg, hogy ezek az egységek milyen sikerrel nyomják el az oda nem illő információkat.” Az eredmények sokat segíthetnek egy sor mentális betegség okának megállapításához, diagnózisuk és a kezelési módjuk fejlesztéséhez.

Forrás: Medipress

Kapcsolódó anyagok: Hogyan működik a hiperaktív gyerekek agya?Használ az elektródás kezelés a kényszerbetegeknek


Kapcsolódó anyagok

A betegek otthon tartott gyógyszereinek gyógyszerész általi áttekintése

Filmet varázsolni az életből

A nyári forróság vonzza a kórokozókat

Szeniortorna - Idősebbek is elkezdhetik

Indulnak az idei MESZK-pályázatok!

Hozzászólások:

Nincs hozzászólás ehhez a cikkhez.

A hozzászóláshoz be kell jelentkeznie.


Extra tartalom:

 
ROVAT TOVÁBBI CIKKEI

Az innovatív gyógyszergyártók üdvözlik az új terápiák társadalombiztosítási befogadását

Több terápiás területen összesen 26 új gyógyszerkészítmény, illetve indikáció támogatásba történő befogadásáról határozott az egészségügyi kormányzat – jelentette be pénteken Kásler Miklós, az Emberi Erőforrások Minisztériumának (EMMI) minisztere. Az Innovatív Gyógyszergyártók Egyesülete (AIPM) üdvözli a Kormány döntését, és bízik benne, hogy a döntések és befogadások üteme a jövőben tovább gyorsul, és a készítmények az eljárások lebonyolítását követően minél hamarabb eljutnak a betegekhez.

Tovább


Tudatos jelenlét a 21.században - elméletben és gyakorlatban

A Magyar Pszichiátriai Társaság 2020. évi Vándorgyűlésének előzetes workshopjaként akkreditált képzés, mely a konferencián való részvételtől függetlenül minden érdeklődő számára nyitott.

Tovább


Kincses Gyula: Pezsgő kamarai életet szeretnénk

A Magyar Orvosi Kamara (MOK), és azon keresztül az egészségügy megújítását tűzték ki célul az 1001 orvos hálapénz nélkül Facebook-csoport résztvevőiből az ez év elején szerveződött Újratervezés tagjai, amelynek jelöltjei nyertek november utolsó napján a hivatásrend tisztújító küldöttgyűlésén. A kamara elnökévé Kincses Gyulát választották 202 szavazattal 120 ellenében.

Tovább


Taroltak a digitális megoldások az idei Nekem Szól! Egészségértés pályázaton

2019-ben negyedik alkalommal adta át ünnepélyes keretek között az Innovatív Gyógyszergyártók Egyesülete a Nekem Szól! Egészségértés Díjakat. A verseny résztvevőit Dr. Horváth Ildikó egészségügyi államtitkár, a pályázat fővédnöke köszöntötte. A fődíjat idén az „Együtt könnyebb” Női Egészségért Alapítvány digitális egészségügyi naptárának ítélte a zsűri, amely a női egészséggel kapcsolatban nyújt támogatást, így hatékonyan segít a családtervezésben, valamint a nőgyógyászati betegségek korai felismerésében.

Tovább


Az agy zavarcsökkentő szűrői