hirdetés

TARTALOM

 VISSZA

 


A SARS-CoV-2 stabilitása aeroszolban és szilárd felületeken a SARS-CoV-1-gyel összehasonlítva


A SARS-CoV-2 stabilitása aeroszolban és szilárd felületeken a SARS-CoV-1-gyel összehasonlítva

| | |
 

A New England Journal of Medicine honlapján megjelent tudományos levél szerzői ötféle környezetben (aeroszolban, műanyagon, rozsdamentes acélon, rézen és kartonpapíron) hasonlították össze SARS-CoV-2 és a SARS-CoV-1 stabilitását.

A SARS-CoV-2 aerosolban életben maradt a kísérlet 3 órás időtartama alatt, azonban jelentős volt a titerének csökkenése, amely SARS-CoV-1 esetében is hasonló értékeket mutatott.

A SARS-CoV-2 stabilabb volt műanyagon és rozsdamentes acélon, mint rézen és kartonpaíron. A felvitel után 72 órával a műanyag felületen még mindig lehetett életképes kórokozókat találni, rozsdamentes acél felületen pedig 48 óra után, de a vírus titerének jelentős csökkenése mellett. Réz felületen 4 óra után nem maradt életképes a SARS-CoV-2 vírus, SARS-CoV-1 esetében pedig 8 óra után. Kartonpapíron a SARS-CoV-2 24 óra után, a SARS-CoV-1 pedig 8 óra után vált életképtelenné.

SARS-CoV-2 and SARS-CoV-1 titerének medián felezési ideje aeroszolban 66-72 perc között mozgott, és réz felületen is hasonló volt. Kartonpapíron SARS-CoV-2 felezési ideje hosszabb volt a SARS-CoV-1-nél. Mindkét vírus esetében az időtartam rozsdamentes acélon és műanyagon volt a leghosszabb. A SARS-CoV-2 medián felezési ideje az előbbin 5,6 óra volt, az utóbbin 6,8 óra.

A kutatók eredményei alapján a SARS-CoV-2 és a SARS-CoV-1 stabilitása hasonló volt a vizsgált körülmények között, ami arra utal, hogy epidemiológiai különbségeik okát alighanem más tényezőkben kell keresni. Ilyen lehet például a felső légutak jelentős vírusterhelése, illetve az, hogy a SARS-CoV-2-vel fertőzött emberek tünetmentesen is továbbadhatják a vírust.

Az eredmények SARS-CoV-2 cseppfertőzéses terjedését valószínűsítik, ugyanis a vírus aerosolban órákon át életben maradhat, és onnan kerülhet a szilárd felületekre. Mindez a SARS-CoV-1 járványra utal vissza, amennyiben a fertőzés átadása nozokomiális környezetben és szuper gyorsasággal történt, ami egyben támpontokat ad arra nézve is, hogy miként csillapíthatnánk a pandemia terjedését.

Eredeti közlemény:

Dormalen, Bushmaker, Morris et al. Aerosol and Surface Stability of SARS-CoV-2 as Compared with SARS-CoV-1


Szemlézte:
Udvari Máté dr.

A fenti közlemény tájékoztató jellegű, a COVID-19 járvánnyal kapcsolatban érvényben lévő hazai eljárásrend az alábbi oldalon érhető el: Nemzeti Népegészségügyi Központ: ELJÁRÁSREND A 2020. ÉVBEN AZONOSÍTOTT ÚJ KORONAVÍRUSSAL KAPCSOLATBAN - 2020.03.18.

eLitMed.hu
2020.március 27.


Kulcsszavak

COVID-19, SARS-CoV-2 SARS-CoV-1, stabilitás

Kapcsolódó anyagok

Semmilyen orvosi kezelést ne hagyjunk abba!

Mi lesz majd „normális” a koronavírus után?

Diabetológus megjegyzése

COVID-19: A kontaktok követésének részletes előnyei

A COVID-19-el fertőzött betegek kórházi kibocsátásának feltételei

Hozzászólások:

Nincs hozzászólás ehhez a cikkhez.

A hozzászóláshoz be kell jelentkeznie.


Extra tartalom:

 
ROVAT TOVÁBBI CIKKEI

Hogyan éljék túl lelkileg a dolgozók a krízishelyzetet?

A Covid19 embert próbáló kihívás elé állította az egész társadalmat, de pillanatnyilag talán a legnagyobb teher az egészségügyben és a szociális szférában dolgozókra hárul. Munkájukra égetőbb szükség van, mint valaha, éppen ezért fontos, hogy nekik is legyenek megküzdési stratégiáik a kialakult krízishelyzet kezelésére. Mind a világjárvány képe, az azt kísérő félelem szorongást, stresszt okoz, a sok esetben azt kísérő izoláció is komoly lelki terhet jelent. Hogyan észlelhetjük egymáson és enyhíthetjük a nyomást, oldhatjuk meg az esetleg ezt kísérő szimptómákat? A Pszichiátriai Érdekvédelmi Fórum hívja fel a figyelmet: a dolgozók egymásra is ügyeljenek!

Tovább


Semmilyen orvosi kezelést ne hagyjunk abba!

Többeket távol tart mind az orvosi vizittől, mind a korábban szedett gyógyszereiktől a korona vírus okozta bizonytalan helyzet. Orvosokat, pácienseket egyaránt. Sokakat az interneten keringő álhírek rémítenek el, másoknak a személyes találkozás, a kórházba belépés maga a mumus. Most valamennyi szakember arra hívja fel a figyelmet, hogy minden olyan kezelésre, diagnosztikára és gyógyszeres terápiára szükség van, amelyek elmulasztása a későbbiekben tartós egészségkárosodást, vagy akár életveszélyes következményekkel járhat. Legyen az egy vérnyomáscsökkentő készítmény, vagy akár tényleg akár egy életmentő daganat ellenes terápia.

Tovább


Mi lesz majd „normális” a koronavírus után?

Jogosan állapítja meg a cikk szerzője, hogy ebben a tekintetben senki nem tud akár rövid vagy hosszú távú prognózist mondani. Nem tudhatjuk, hogy a régi struktúrák és beidegződések hogyan változnak meg a napjainkban lejátszódó események hatására. Bizonyos kérdések azonban olyan válaszadási kényszereket tesznek nyilvánvalóvá, amelyekből mégis képet alkothatunk a jövőt illetően. Ezek a kérdések: az idő gyorsulása, az új klinikai irányelvek, az egészségügyi dolgozók munkakörülményei, az orvos-beteg kapcsolat változása, készenlét a veszélyekkel szemben és a társadalmi egyenlőtlenségek.

Tovább


Diabetológus megjegyzése

A teljes magyar lakosság nagyjából 10%-a érintett cukorbetegség szempontjából. Sajnos, ahogy a legtöbb fertőző betegség lefolyását, a COVID-19-ét is jelentősen rontja a cukorbetegség. A cukorbetegség a COVID-19 fertőzés letalitását 50%-al növeli. A népbetegségnek számító cukorbetegség csak úgy, mint a súlyos tünetekkel járó koronavírus fertőzés gyakrabban érinti az egyébként is idősebb, polimorbid és ezért esendőbb betegeket. A két betegség között ezen kívül is számos kapcsolat lehet (ACE-2 expressio, DPP4, immunrendszer), mely a szemle tömören összegez. Maga a COVID-19 is rontja a glikaemiás paramétereket, ugyanis egyaránt károsítja az inzulinszekréciót és fokozza az inzulinrezisztenciát. Ez összhangban van azzal régi megfigyeléssel, mely szerint a lázzal járó betegségek esetén eddig is hasonló jelenséget láttunk.

Tovább