hirdetés
JAMA: Coronavirus in New York
SE:Az egyéni védőfelszerelések szakszerű használata
Mindenki a saját szenvedéstörténete felől ismerhető meg
Magas vérnyomás a vesebetegek körében
Shared decision making a gyógyszerelésben
Ökopszichiátria
A Magyar Pszichiátriai Társaság IX. Nemzeti Kongresszusa alkalmából Purebl Györgyöt, a társaság elnökét az ökopszichiátria viszonylag új területéről kérdeztük.
A dimetiltriptamin terápiás lehetőségei
A Magyar Pszichiátriai Társaság IX. Nemzeti Kongresszusa alkalmából Frecske Ede professzort, a DE pszichiátria tanszék vezetőjét az exogén dimetiltriptamin-nal végzett kutatásairól kérdeztük.
Pszichiátriai és az orvostudomány mainstream kutatásai
A Magyar Pszichiátriai Társaság IX. Nemzeti Kongresszusa alkalmából Álmos Pétert a pszichiátria és a mainstream orvostudomány összetett viszonyáról kérdeztük.
Gyermekpszichiátria
A Magyar Pszichiátriai Társaság IX. Nemzeti Kongresszusa alkalmából Balázs Judit professzort a gyermek és ifjúságpszichiátriáról kérdeztük.
A betegeknek nyújtott segítség nagyon komplex
A molekulától a lélekig – fejlődés a pszichiátriában címmel, a Magyar Pszichiátriai Társaság által megrendezett IX. Nemzeti Kongresszuson Purebl Györgyöt, a társaság elnökét a rendezvényről kérdeztük.
Nem hálából csúszik a boríték
Őrségváltás a LAM-nál
Prof.Dr.Kiss Istvánt és Dr.Kapócs Gábort főszerkesztőket kérdeztük a 25 éves Lege Artis Medicinae (LAM) folyóirat jövőjéről.
Az emberi technoszféra rugalmatan
Gyulai Iván ökológust a SZVT-n tartott előadását követően az ember által épített technoszféra jellemzőiről kérdeztük. A kutató meglátása szerint az ember által épített technoszféra túl merev és kevéssé diverz.
Az emlékezet neuroetikai problematizálása
Dr. Szebik Imrét (SE) a BME-TMIT Szemináriumon tartott neuroetikai előadása kapcsán az emlékezetet érintő neuroetikai kérdésekről kérdeztük. A CNS-orvostechnológiai fejlődésével fontos újabb területeket problematizálni, különösen a neuroenhancement területén.
Út az egészséghez program
Az Út az egészséghez program a Szent Ferenc Kórház által létrehozott egészségügyi program. A tanösvény elsősorban szív- és érrendszeri betegséggel vagy magasvérnyomás-betegséggel élők, illetve cukorbetegek számára készült.
Allergia
NERRI
NERRI bemutatása (angol nyelven)
Neuroenhancement és a szabályozás
A NERRI projekt által Kovács Józseffel készített videó.
Arterial Puncture for Blood Gas Analysis
Leonardo: Anatomist - by Nature Video
Aranyóra a neonatális intenzív ellátásban
ÁNTSZ: Amit a szmogról tudni kell
Atul Gawande: How do we heal medicine?
Laparoscopic TAPP Inguinal Hernia Repair
Overview of the Theory of mind
A művészetterápia értéket teremt
Dr.Kapócs Gábor intézményvezető örömmel adta hírül a krónikus pszichiátriai betegek művészeti tevékenységét bemutató verseskötetet és képzőművészeti albumot.
NEJM Videos
Járványterjedés és nosocomialis fertőzések
Magyar Egészségügyi Szakdolgozói Kamara Szakmai Díj, 2012
NEJM Dialogues -- Coronary Artery Disease
Magyarok az Európai Kardiológusok Társaságban
A szívritmuszavarok ablációs kezelése
La 3D echografia aiuta molto la chirurgia cardiologica
A hazai szívsebészetről
A thrombocytaaggregáció-gátló kezelés
Szocioszomatika
A probléma mögé látni - videointerjú Kapócs Gáborral
MOOT Sajtótájékoztató - Lakatos Péter
MOOT Sajtótájékoztató - Poór Gyula
Az osteoporosis kezelésének hosszú távú eredményei
A csontok ásványianyag-összetétele
Derékfájás neurológiai okai
Ca-intake.hu vizsgálat
Kardiológia és depresszió
Diszegzekutív tünetek
HIV Replication 3D Medical Animation
Aceclofenackal teremthető meg az egyensúly a fájdalomcsillapítás és a kockázat között
Farsang Csabát a nem szteroid gyulladásgátlók kapcsán a cardiovascularis, és gastrointestinalis kockázatokról kérdeztük.
Hárdi István: Személyiségszintek dinamikája
Az alvás hatása a kognitív funkciókra
D-vitamin Nap: Interjú Szekeres Lászlóval
Férfiideálok és civilizáció
D-vitamin Nap: Interjú Lakatos Péterrel
MPT elnöki program
Lehóczky Pált, a Magyar Pszichiátriai Társaság elnökét az elnöki programjainak részleteiről kérdeztük...
Pszichofarmakológia és családterápia
Frecska Ede, a debreceni Pszichiátriai Tanszék vezetőjét a pszichofarmakológia és a családterápia összefüggéseiről kérdeztük...
A D-vitamin hiány és konszenzus
Interjú Takács Istvánnal, a Magyar Primer Prevenciós Orvosi Egyesület elnökével. Régóta tudjuk, hogy D-vitamin nem vitamin, hanem egy hormon előanyaga, amely alapvető funkciókkal bír az emberi szervezetben...
Powering the Cell: Mitochondria
The animation highlights the creation of Adenosine Triphosphate (ATP) -- mobile molecules which store chemical energy derived from the breakdown of carbon-based food...
4D Anatomy
4D Anatomy is a state of the art education tool for anatomy studies. The technology allows us to make available vivid dissection experience on your computer screen in interactive multidimensional and anytime reproducible format...
Az Év Kórháza 2011 -- Bács-Kiskun Megyei Kórház
Az Év Kórháza 2011 díj kapcsán a Bács-Kiskun Megyei Kórház kollégáival készítettünk interjút Szabó Zoltán urológus, osztályvezető főorvos, c. egyetemi docens, Kissné Erika vezető ápoló, Traumatológia, Svébis Mihály főigazgató, osztályvezető főorvos
A kurzus tapasztalatai és tanulságai
Kiss István beszámol a Magyar Hypertonia Társaság X. Nemzetközi Továbbképző Kurzusáról, mely szinte a teljes területét felöleli a hypertonia betegséggel foglalkozó összes tudományágnak.
Antibiotikum terápia járulékos költségei
Kis Zoltánt, a Balassa János Kórház kontrolling csoportvezetőjét, a kórházban végzett felmérésről kérdeztük, amely az antibiotikum terápia költségképét vizsgálta.
Mégis kinek az élete? -- beszélgetés a Centrál Színházban az eutanáziáról
A Centrál Színház nagysikerű előadása, a Mégis kinek az élete? után orvosok és színészek vitatták meg az eutanázia napjainkban is folyamatosan vihart kavaró kérdéseit 2011. december 7-én. A Semmelweis Egyetem HuMánia Pályaszocializációs Műhely szervezésében létrejött beszélgetésben a színészek személyes érintettségét kutatták e témához. Az orvosnak készülő fiatalok fő feladatuknak tekintik az emberre odafigyelő és halló gyógyítót, a személyességet. Az elitmed.hu jelen volt e néhol zavarba ejtő, sok intim pillanatot létrehozó esten.
Ahol megindul a civilizációs folyamat, ott azonos betegségformák jelennek meg...
Kékes Ede kardiológust kérdeztük a hypertonia vonatkozásában a nemzetközi trendekről, arról, hogy miért kell a diabeteses hypertoniás betegekkel kiemelten foglalkozni, s hogy milyen komplex szempontokat kell figyelembe venni a hypertoniás beteg cardiovascularis kockázatának csökkentéséhez. Világfelmérések igazolják, hogy ahol megindul a civilizációs folyamat, ott ugyanezek a betegség formák vagy anyagcsere zavarok jelennek meg, mint például a Közel-Kelet valamint a fejlett Afrikai országaiban is.
A hypertonia általában a szegények betegsége
Kiss István egyetemi tanár, SE ÁOK Geriátriai Tanszéki Csoport és Dél-budai Nephrologiai Központ, a magyarországi hypertoniaellátás szervezettségéről beszél. Megtudhatjuk, hogy a legjobban az epidemológiai kutatás és Központ hiányzik. E 3,5 millió embert érintő népbetegség nem jelenik meg finanszírozott ellátási formaként az OEP-nél.
A Magyar Hypertonia Társaság és a Magyar Diabetes Társaság együttműködése
Jermendy György, a Bajcsy-Zsilinszky Kórház, III. Belgyógyászati Osztályának vezetője választ ad arra, hogy miért fontos a Magyar Hypertonia Társaság és a Magyar Diabetes Társaság együttműködése, milyen kihívásokkal kell szembenézniük és milyen stratégiát kívánnak követni a közös munka során, valamint milyen célok tűzhetők ki e két népbetegség elleni küzdelemben.
Az OPAL vizsgálat
Kékes Ede kardiológust kérdeztük az OPAL vizsgálat tanulságairól, mely célkitűzése az volt, hogy a nagy rizikójú hypertoniás betegeknek nemcsak hypertoniaellenes, hanem koleszterincsökkentő szereket is adtak, valamint a gyulladásos tényező ellen is felléptek.
A hypertonia terápiája
Farsang Csaba belgyógyásztól, a Szent Imre Kórház Kardiometabolikus Centrum vezetőjétől megtudjuk, hogy hol tart a hypertonia terápiája, egy vagy több gyógyszerrel kezdjük a kezelést, és azt is, hogy mit lehet tenni, ha nem sikerül beállítani a beteg vérnyomását.
A stroke és a hypertonia
Bereczki Dániellel, a SE ÁOK Neurológiai Klinika igazgatójával beszélgetünk arról, hogy a stroke milyen mértékben növeli a hypertonia kockázatát, hogy mekkora szerepet játszik a vérnyomáskontroll a stroke elsődleges és másodlagos prevenciójában, valamint az e témakörben felmerülő megoldatlan kérdésekről, s az előrelépés lehetőségeiről.
A vérnyomás egy összegző jel
Koller Ákossal, a PTE ÁOK Kórélettani és Gerontológiai Intézetének vezetője beszélt arról, hogy az orvosok közül is nagyon kevesen tudatosítják azt, hogy a vérnyomást mérni kell, holott a beteg vérnyomása, pulzusa egy összegező jel, ami mögött akár idegrendszeri, akár endokrinológiai pajzsmirigy problémák lehetnek.
A morfin botrányt tudatosan gerjesztették?
Cser Ágnes, az EDDSZ elnöke szerint, talán egyszerűbb botrányt kavarni, mint odaállni az egészségügyi dolgozók elé...
Az öngyilkosság cselekvés vagy történés?
Kovács József az SE tanszékvezető egyetemi tanárával az öngyilkossággal kapcsolatos modellekről, az arra készülő ember felismerésének a fontosságáról, a túlintegrált társadalmakban ritkán előforduló önkezú halálról, a társadalom által megkövetelt és elvárt öngyilkosságokról...
Párbeszéd a halálról - Az eutanázia a jogrend peremén
A könyv sajtótájékoztatóján néhány szerzőt kérdeztünk a téma aktualitásáról...
Kiskapuk és kitörési pontok
Dózsa Csaba egészségügyi kutatót kérdeztük a fertőző betegségek kezelésének financiális vetületeiről...
Fenntartható finanszírozás vagy a beteg? - interjú Kapócs Gáborral
A tudományos bizonyítékokon alapuló orvoslás és a gazdasági szempontok elsőre összeegyeztethetlennek tűnnek, ám tágabb perspektívából nézve összetetebb kép alakul ki...
E-learning oktatás a Semmelweis Orvostudományi Egyetemen
Prof. Dr. Bereczki Dániel, a SE Neurológiai Klinika igazgatója, a projekt szakmai vezetője és Dr. Kokovay Ágnes, a SE TSK Társadalomtudományi Tanszék egyetemi docense mutatja be a...
LAM-díj 2010 - Videobeszámoló
A LAM-díj maga egy Aszklépioszt ábrázoló bronzplakett, amely – a magyar orvostudományi folyóiratok között egyedülálló módon – pénzjutalommal is kiegészül. A 2010. január–december között a LAM-ban megjelent legjobb közlemények díjának ünnepélyes átadására 2011. október 17-én, a Barabás-villában került sor.
Cardiovascularis rizikófaktorok
A Szívünk napja alkalmából Prof. Dr. Forster Tamást a cardiovascularis rizikókról, a másodlagos prevencióra használatos hatóanyagokról, célértékekről kérdeztük. Az egészségtudatos magatartás, életmódváltás megfelelő kommunikációja talán a legnehezebb feladat a kardiológusok számára...
Salsa és cukros italok
A Szívünk napja alkalmából Dr. Nagy Andást, a Magyar Nemzeti Szívalapítvány elnökét az idei szórakoztató programokkal színesített Szívünk napja rendezvényről, az itt elérhető előszűrésekről valamint a dohányzás és a cukrozott szénsavas üdítőitalok szerepéről kérdeztük. Az alapítvány igyekszik összeszedni Magyarország defibrillátortérképét, amelyen a hazánkban nyilvános helyen elérhető készülékeket igyekeznek összeszedni.
A probléma mögé látni - videointerjú Kapócs Gáborral
Interjú Kapócs Gáborral a Marmot-jelentés kapcsán. Egy városon belül is óriásiak a különbségek, a II. kerületben a várható életkilátások olyanok, mint Belgiumban, a VIII. kerületben pedig...
Életmódban még hátul
A Szívünk napja alkalmából Prof. Dr. Tóth Kálmánt a kardioprevenció kapcsán a nátriumbevitelről, a zsiradék> bevitelről és a gyümölcs- és zöldségfogyasztás, valamint a testmozgás szerepéről kérdeztük...
Az ischaemiás stroke prevenciójáról
A Szívünk napja alkalmából Prof. Dr. Merkely Bélát az ishaemiás stroke primer és szekunder prevenciójáról kérdeztük. A jelentős gazdasági és társadalmi terhet jelentő kórkép kapcsán az új készítményekről és a vénás lízis szerepéről, annak lehetőségeiről is szó esett.
Nyelőcső-rekonstrukció
A nyelőcső resectio után, az oesophagus helyreállító műtétje nem csak sebészeti problémát jelent, hiszen a betegek műtétre való felkészítése valódi multidisciplinális feladat, mely magába foglalja a beteg pszichés gondozását, roborálását is.
Az extraperitonealis inguinalis lágyéksérv-műtét technikája
Dr. Sipos Pétert a Magyar Sebész Társaság 60.-ik Kongresszusán bemutatott az extraperitonealis inguinalis lágyéksérv-műtét technikájáról kérdeztük.
Antigoné
Dettre Gábor rendezőt Szophoklész Antigoné című drámájaból készült filmjének bemutatója kapcsán a darab aktualitásáról kérdeztük...
Preverbális korszak kutatása

Gergely György professzort, a Közép-Európai Egyetem (CEU) Kognitívtudományi tanszékénék vezető kutatóját a kognitív tudományok szerepéről és jelentőségéről valamint a budapesti konferencia sikeréről és a hazai eredményekről kérdeztünk. A világhírű kutató Csibra Gergővel közel húsz éve kutatja a csecsemők korai kognitív viselkedését. Számos közlemény szerzője a preverbális szakaszban történő tanulásról...
A rák tényleg csak metafóra
dr. Rohánszky Magda onkopszichológussal, a Tűzmadár Alapítvány vezetőjével beszélgettünk. Kérdeztük azokról a módszerekről, foglalkozásokról, melyek teljes életmódváltást ajánlanak a betegek számára és jelenlét gyakorlatát ismertetik meg velük.
Iconologia psychopatologica
Interjú Prof. Dr. Hárdi István pszichiáterrel az ICONOLOGIA PSYCHOPATHOLOGICA Fényképektől a dinamikus rajzvizsgálatig című kiállítás kapcsán...
Otthonszülés a kórházban
Dr. Bálint Balázst a Szent Imre kórházban futó "Otthonszülés a kórházban" című projekt eredményeiről, az alternatív szülés mikéntjéről, illetve az otthonszülés politikai és financiális oldalairól kérdeztük.
Háziorvosok helyzete Szlovákiában
A hatóanyag alapú felírás bevezetéséről, a háziorvosok továbbképzéséről, a rezidensképzésről, valamint a praxisjogról és az orvosmobilitásról kérdeztük Dr. Pásztor Ladislav szlovák háziorvost.
Belső modell
Fiser József professzort a Science-ben publikált közleményének jelentőségéről és részleteiről kérdeztük a CEU Cognitive Department Center által szervezett konferencián.
A humanisztikus pszichológia és a pszichedelikumok ígérete
Prof.Dr.Klein Sándort a humanisztikus pszichológia és a pszichedelikumok viszonyáról és szerepéről kérdeztük a Multidiszciplináris Társaság a Pszichedelikumok Kutatásáért első tudományos konferenciáján.
Picasso nem volt pszichiátriai beteg
A Magyar Pszichiátriai Társaság soproni vándorgyűlésén Gerevich József tanár úrral Picasso, Miro, Botero művészetéről beszélgetünk. Picasso nem volt pszichiátriai beteg, mégis életének a művészetterápia szempontjából is fontos tanulságai lehetnek.
Hipoaktív szexuális vágy
A Magyar Pszichiátriai Társaság soproni vándorgyűlésén Baráth Katalin előadásában hangsúlyozta, hogy a modern szemlélet szerint szexterápia csak párterápiával együtt értelmezhető és végezhető.A HSDD vitatott kórkép...
Crisis in psychiatry
Prof. Heinz Katschnig identified six major challenges of psychiatry: the scientific validity of psychiatry's diagnostic definitions and classification systems as well as the therapeutic interventions, an unclear role profile, carer criticism, intrusion of other professions, low status within medicine and in society in general...
TSZ-neurózis
Az MPT soproni vándorgyűlésén Kopp Mária (SE) az epigenetika és az epidemiológia közötti összefüggést vizsgálta a mai magyar térben. A magyar férfiak halálozásának drasztikus emelkedésének okait kutatva többek között a státusz-szindróma és a "TSZ-neurózis" jelenségékehez hasonló hatást emelt ki...
Bérrabszolgaság és depresszió
Az MPT soproni vándorgyűlésén elhangzott előadása kapcsán Frecska Ede professzort a depresszió evolúciós-kulturális dimenziójáról kérdeztük.
Jogsértő orvosutaztatás
Az etikátlan promóciós gyakorlatra világított rá egy orvos kolléga halála -- mondta Szócska Miklós egészségügyért felelős államtitkár az Országos Gyógyszerészeti Intézet (OGYI) főigazgatójával, Szepezdi Zsuzsannával tartott közös sajtótájékoztatóján...
Agykutatás etikai dilemmái
Az MPT soproni vándorgyűlésén Prof.dr.Oberfrank Ferenc (MTA) a modern agykutatás etikai dilemmáit taglalta. Az etikai kérdések az agykutatás európai uniós priorizálása lévén különösen aktuálissá váltak.
TSZ-neurózis
Az MPT soproni vándorgyűlésén Kopp Mária (SE) az epigenetika és az epidemiológia közötti összefüggést vizsgálta a mai magyar térben. A magyar férfiak halálozásának drasztikus emelkedésének okait kutatva többek között a státusz-szindróma és a "TSZ-neurózis" jelenségékehez hasonló hatást emelt ki...
Éghajlatváltozás a kórházban
Az éghajlatváltozás a hazai egészségügyi ellátórendszert is érzékenyen érinti, hiszen ezek sérülékenysége miatt könnyen, áramellátási zavarok alakulhatnak ki az egyes intézményekben. Dr. Antal Z. László, az MTA kutatóintézetének vezetője a testi-lelki károkon túl ezt emelte ki a klímaváltozási várható hazai egészségügyi következményeként.
Placebo és Nocebo
Nocebo hatás egy placebóra, vagy egy gyógyszer esetében megjelenő nemkívánt mellékhatás, amely a gyógyszer farmakológiai összetételéből nem következik...
Pszichiátria a háziorvosi praxisban
Komáromi Zoltán meglátása szerint a családorvos terepismerete jelentős előny a betegek pszichés és addiktológiai vonatkozású kórképeinek diagnózisában és terápiájában is...
Ikonikus memória hathónapos korban
Káldy Zsuzsanna (University of Massachusetts) kutatásai alapján úgy tűnik, hogy hathónapos korban már szinte felnőtt szinten folyik az ikonikus memóriának a kezelése...
Héthónapos bölcsek
Kovács Ágnest (MTA, CEU) a Science-ben publikált kutatásáról kérdeztük. Az eddigi tudományos állásponttal szemben a kutató azt bizonyította, hogy már héthónapos kisbabák is rendelkeznek a reprezentációs képességgel...
Pszichiátria a háziorvosi praxisban
Komáromi Zoltán meglátása szerint a családorvos terepismerete jelentős előny a betegek pszichés és addiktológiai vonatkozású kórképeinek diagnózisában és terápiájában is.
From oxytocin to borderline personality disorder
Interview with Prof. Peter Fonagy about the borderline personality disorder and its biological, psychological and social implications.
Öndestruktív civilizáció
A soproni MPT vándorgyűlésén tartott előadása kapcsán kérdeztük Prof.Dr. Túry Ferencet. A civilizáció vadhajtásai kapcsán a kutató elmondta, hogy az öndestruktív civilizációs következmények között szerepel az evészavarok, a cukorbetegség, és különféle allergiás megbetegedések is. A legtöbb öndestruktív tevékenység tudattalan. A vonatkozó magyarországi adatok is aggasztóak...
Idegsebészeti eljárások a pszichiátriában
Dr. Csigó Katalint, az MPT konferenciát tartott előadása kapcsán a mélyagyi stimulációról, valamint az idegsebészeti eljárások pszichiátriaiban elfoglalt helyéről kérdeztük.
Családközpontú szülészeti ellátás
Prof.Dr. Tóth Zoltánt, a Szülészeti és Nőgyógyászati Szakmai Kollégium elnökét az otthon szülés kapcsán a családközpontú szülészeti ellátás fogalmáról kérdeztük.
Midwifery in Hungary
nterview with Prof.Lesley Page about regulation of the midwifery service in the World and in Hungary...
Kiégett ápolók - interjú dr. Balogh Zoltánnal
Magyarországon közel 90,000 szakdolgozó tevékenykedik, 90%-uk közép illetve felsőfokú végzettséggel rendelkezik.Habár a képzésükben önismereti tanulmányok is szerepelnek, követéses tanulmányok szerint a kiégés fokozódva jelentkezik köztük is. A szakdolgozók 30-50%-nál a tünetegyüttes valamilyen fokozata már megfigyelhető.
Rendszerhibák a jövőben - interjú dr. Fülöp Sándorral
Az ombudsmanokat a rendszerhibákra hozták létre. A Jövő Nemzedékek Országgyűlési Biztosa az elkövetkező nemzedékek létfeltételeit veszélyeztető rendszerhibákra ügyel. A várható talajcsúcs és az ivóvízellátási gondok mellett a sokszor egészségügyi veszélyeket hordozó új anyagok jelentenek komoly gondot...
Tolsztoj bölcsessége
A társadalom csúcsán lévő embereknek jelentősen jobbak az életkilátásaik mint a szegényebb rétegeké. Magyarországon a 15 évnél fiatalabb populációnak jelentékeny része a szegénységi küszöb alatt él. Problémát jelent, hogy bizonyos csoportok leszakadtak a hazai társadalomból és nem tudtak profitálni az utóbbi két évtized gazdasági fejlődéséből...
Egészségi egyenlőtlenség hazánkban
Vitrai Józsefet a Marmot-jelentés kapcsán kérdeztük. Az egészségi egyenlőtlenségek a társadalmi egyenlőtlenségekből fakadnak. Nem egy csoportra érdemes koncentrálni hanem az "okok okait" keresni.