hirdetés

 VISSZA

WHO az influenza világjárványról| |
 

Az Egészségügyi Világszervezet szakértői tanácsadó testülete keddi ülésén végső értékelést készített a sertésinfluenza helyzetéről. A WHO szóvivője szerint a lépés a világjárvány riadó végét jelentheti.

Az ENSZ egészségügyi hivatala bejelentette, hogy a zártkörű ülés eredményét szerdán hozzák nyilvánosságra. Gregory Haertl, a WHO szóvivője elmondta, hogy a szakértők áttekintik a járványhelyzetet az egész világon, majd ilyen vagy olyan eredménnyel, de mindenképpen megteszik bejelentésüket. Arra kérdésre, hogy a különleges bizottság tagjai javasolhatják-e a WHO által egy évvel ezelőtt kihirdetett világjárvány lefújását, a szóvivő azt válaszolta, hogy lehetséges.

„A két legvalószínűbb kimenetel a meglévő állapot fenntartása illetve a pándémiás riadó lefújása” – nyilatkozta az újságíróknak.

Margaret Chan, a WHO főigazgatója a sertésinfluenza 2009 áprilisi első felbukkanása óta híven követi a járványügyi szakértő, John Mackenzie vezetésével működő 15 tagú szakértői bizottság tanácsait. A bizottságnak jelentős szerepet volt a nemzetközi vészhelyzet ajánlásában a vírussal kapcsolatban, beleértve a világjárvány 2009. június 11-i kinyilvánítását is. A tanácsadó testület legutóbbi, februári ülésén nem javasolta a pándémiás riadó lefújását, annak ellenére, hogy a betegség Észak-Amerikában és Európában visszavonulóban volt. Mackenzie áprilisban azt nyilatkozta, hogy egyelőre azt szeretnék látni, hogyan alakul az A(H1N1) influenza helyzete a déli félteke hagyományos őszi és téli influenzás időszakában. Ekkor még egy második hullám megjelenésétől lehetett tartani.

Múlt pénteken a WHO heti világjárvány jelentésében azt írták, hogy „kevés bizonyíték áll fenn a pándémiás influenza aktivitásra a déli félteke mérsékelt égövi területein”, Chile egyes részeit kivéve.

Haertl az újságíróknak így nyilatkozott: „A déli féltekén zajló események, illetve a még meg nem történtek vizsgálata valószínűleg kulcsfontosságú szerepet fog játszani a keddi döntésben.”

Az A(H1N1) influenza 18 114 ember halálát okozta az óta, hogy a vírus egy éve először megjelent Mexikóban és az Egyesült Államokban. Gyorsan elterjedt az egész világon, ami arra ösztönözte a WHO-t, hogy két hónappal később világjárványt hirdessen. A vírus eddig összesen 214 országot és területet érintett. A nemzetközi közösség kapkodva szerezte be a több százmillió dollár értékű speciálisan kifejlesztett oltóanyagot, és vagyonokat költött a különleges közegészségügyi óvintézkedésekre. A sertésinfluenza súlyosságát illető aggodalmak azonban 2009 végén halványulni kezdtek.

A WHO úgy reagált a nemzetközi riadó meghirdetésével kapcsolatos bírálatokra, hogy idén egy független szekértői bizottságot állított fel a sertésinfluenza-helyzet kezelésének felülvizsgálatára. A testület várhatóan a jövő év elején hozza nyilvánosságra eredményeit.

Forrás: Medipress

WHO weboldal http://www.who.org

Kapcsolódó anyagok

Hogyan éljék túl lelkileg a dolgozók a krízishelyzetet?

Semmilyen orvosi kezelést ne hagyjunk abba!

Hozzászólások:

Nincs hozzászólás ehhez a cikkhez.

A hozzászóláshoz be kell jelentkeznie.


Extra tartalom:

 
KIADVÁNY TOVÁBBI CIKKEI

A kakaónak köze lehet az érrendszer jó működéséhez

Tanulmány: kakaófogyasztással elősegíthető az egészséges agyműködés

Tovább


Egy szoftver, amely drasztikusan csökkenti a háziorvosok adminisztrációra fordított idejét

A brit háziorvosok számára kifejlesztettek, és felkínáltak egy új szoftvert, amely létrehozza a harmadik fél számára küldendő kötelező jelentéseket, és automatikusan kitörli a nem engedélyezett információkat a betegek adatai közül, mielőtt azokat elektronikusan elküldenék. A külön költséget nem igénylő intelligens GP Reporting - iGPR szoftver, amelyet a Niche Health and Inchware fejlesztett ki az Egyesült Királyság és Észak-Írország háziorvosai számára, segít csökkenteni azt a jelentős mennyiségű időt, amelyet a háziorvosok és az adminisztratív dolgozók töltenek el harmadik féltől származó információ-kérések teljesítésére, miközben megfelelnek az adatvédelmi törvény által támasztott kritériumoknak is.

Tovább


Nincs kapcsolat az oltások higanytartalma és az autizmus között

Egy új vizsgálat újabb bizonyítékot szolgáltatott arra, hogy az oltóanyagokban nemrég még megtalálható higanytartalmú tartósítószer, a timerozal nem növeli meg az autizmus kockázatát a gyermekekben.

Tovább


Időarányosan nem változott a hatósági bizonyítványukat kikérő egészségügyi dolgozók száma

Az Egészségügyi Engedélyezési és Közigazgatási Hivatal közleménye a sajtóban megjelent 2011. évi egészségügyi migrációra vonatkozó adatokkal kapcsolatban.

Tovább


WHO az influenza világjárványról