hirdetés

 VISSZA

WHO az influenza világjárványról| |
 

Az Egészségügyi Világszervezet szakértői tanácsadó testülete keddi ülésén végső értékelést készített a sertésinfluenza helyzetéről. A WHO szóvivője szerint a lépés a világjárvány riadó végét jelentheti.

Az ENSZ egészségügyi hivatala bejelentette, hogy a zártkörű ülés eredményét szerdán hozzák nyilvánosságra. Gregory Haertl, a WHO szóvivője elmondta, hogy a szakértők áttekintik a járványhelyzetet az egész világon, majd ilyen vagy olyan eredménnyel, de mindenképpen megteszik bejelentésüket. Arra kérdésre, hogy a különleges bizottság tagjai javasolhatják-e a WHO által egy évvel ezelőtt kihirdetett világjárvány lefújását, a szóvivő azt válaszolta, hogy lehetséges.

„A két legvalószínűbb kimenetel a meglévő állapot fenntartása illetve a pándémiás riadó lefújása” – nyilatkozta az újságíróknak.

Margaret Chan, a WHO főigazgatója a sertésinfluenza 2009 áprilisi első felbukkanása óta híven követi a járványügyi szakértő, John Mackenzie vezetésével működő 15 tagú szakértői bizottság tanácsait. A bizottságnak jelentős szerepet volt a nemzetközi vészhelyzet ajánlásában a vírussal kapcsolatban, beleértve a világjárvány 2009. június 11-i kinyilvánítását is. A tanácsadó testület legutóbbi, februári ülésén nem javasolta a pándémiás riadó lefújását, annak ellenére, hogy a betegség Észak-Amerikában és Európában visszavonulóban volt. Mackenzie áprilisban azt nyilatkozta, hogy egyelőre azt szeretnék látni, hogyan alakul az A(H1N1) influenza helyzete a déli félteke hagyományos őszi és téli influenzás időszakában. Ekkor még egy második hullám megjelenésétől lehetett tartani.

Múlt pénteken a WHO heti világjárvány jelentésében azt írták, hogy „kevés bizonyíték áll fenn a pándémiás influenza aktivitásra a déli félteke mérsékelt égövi területein”, Chile egyes részeit kivéve.

Haertl az újságíróknak így nyilatkozott: „A déli féltekén zajló események, illetve a még meg nem történtek vizsgálata valószínűleg kulcsfontosságú szerepet fog játszani a keddi döntésben.”

Az A(H1N1) influenza 18 114 ember halálát okozta az óta, hogy a vírus egy éve először megjelent Mexikóban és az Egyesült Államokban. Gyorsan elterjedt az egész világon, ami arra ösztönözte a WHO-t, hogy két hónappal később világjárványt hirdessen. A vírus eddig összesen 214 országot és területet érintett. A nemzetközi közösség kapkodva szerezte be a több százmillió dollár értékű speciálisan kifejlesztett oltóanyagot, és vagyonokat költött a különleges közegészségügyi óvintézkedésekre. A sertésinfluenza súlyosságát illető aggodalmak azonban 2009 végén halványulni kezdtek.

A WHO úgy reagált a nemzetközi riadó meghirdetésével kapcsolatos bírálatokra, hogy idén egy független szekértői bizottságot állított fel a sertésinfluenza-helyzet kezelésének felülvizsgálatára. A testület várhatóan a jövő év elején hozza nyilvánosságra eredményeit.

Forrás: Medipress

WHO weboldal http://www.who.org

Kapcsolódó anyagok

Orális antikoagulánsok hatékonysága és biztonságossága

Az apixaban és a rivaroxaban összehasonlítása a rekurráló vénás tromboembolizáció és a vérzéses események vonatkozásában VTE-ben szenvedő betegeknél

Oltásellenesség - a 10 legnagyobb egészségügyi veszély egyike

Hozzászólások:

Nincs hozzászólás ehhez a cikkhez.

A hozzászóláshoz be kell jelentkeznie.


Extra tartalom:

 
KIADVÁNY TOVÁBBI CIKKEI

Februárban újra nehéz helyzetbe kerülhetnek a kórházak

Még mindig több tízmilliárd forint hiányzik a kórházak finanszírozásából, ezért a Kórházszövetség újra tárgyalna a korábban megállapodott többletjuttatásokról.

Tovább


Moliére úr szenvedélyes élete

Moliére francia drámaíró és színész 1673. február 17.-én halt meg.

Tovább


Nem csak a méretétől függ az agy teljesítménye

Parányi rovarok agya is képes lehet olyan kognitív teljesítményre, mint a náluk sokkal nagyobb testű állatoké, noha agyuk gombostűfej nagyságú.

Tovább


Súlyos hatásai lesznek a klímaváltozásnak Izraelben

Baruch Rinkovics professzor szerint az emberek nem értik, hogy nem csak a jegesmedvékről és a gleccserekről van szó, hanem az életükről is: a belélegzett levegőről, az ételről, a vízről, a tengerről, az évszakokról, az életminőségről.

Tovább


WHO az influenza világjárványról