hirdetés

 VISSZA

Tévedésből hiányzunk a WHO-listájáról?| |
 

Az Origónak egyelőre a WHO sem tudta megmondani, mi, miért nem kerültünk fel a listára.
Az ÁNTSZ a lista ügyében közleményben tudatta: csak félreértés lehet az oka annak, hogy Magyarország hiányzik az új influenzavírus azonosítására alkalmas országok felsorolásából.

Az ÁNTSZ szóvivője, Luif Ibolya azt mondta: a WHO honlapján többféle szempont szerint készül a csoportosítás. Konkrétan az, amiről szó van, egy speciális vizsgálatra, a PCR-technikára képes országokat listázza. A WHO honlapján megjelent lista a GISN Information Centre fórum felhívása alapján készült, amelyben nem a hivatalos nemzeti laboratóriumok szerepelnek, hanem csupán azok, akik egy tevékenység, a PCR-diagnosztika képességei alapján kérték regisztrálásukat.

Magyarország ilyen, hivatalosan akkreditált víruslaboratóriummal is rendelkezik, amely minden évben részt vesz a WHO által szervezett PCR-körvizsgálatban, és mindig száz százalékos pontossággal teljesít mind a szezonális, mind az egyéb vírusvizsgálatokban.

Nemzeti influenza-laboratóriummal rendelkező országként Magyarország is kérte az említett listán való szerepeltetését. Amint a belépési kód megérkezik, a listára fel is kerül, hiszen évek óta teljesíti az előírt feltételeket.

Forrás: WHO, Origo

Kulcsszavak

influenza, vírus, járvány

Kapcsolódó anyagok

Covid-19-fertőzés és RAAS-gátlók

A szűkös egészségügyi erőforrások méltányos elosztása COVID-19 idején

A 2019-es koronavírusos megbetegedések (COVID-19) súlyosságának becslése nagy betegszámon alapuló modell alapján

Megjelent a 2020. évben azonosított új koronavírus (SARS-CoV-2) okozta fertőzések (COVID-19) megelőzésének és terápiájának hazai kézikönyve

Hozzászólások:

Nincs hozzászólás ehhez a cikkhez.

A hozzászóláshoz be kell jelentkeznie.


Extra tartalom:

 
KIADVÁNY TOVÁBBI CIKKEI

Kik teljesítenek szolgálatot egészségügyi válsághelyzet esetén?

Hatályba léptek a katasztrófa-egészségügyi ellátás új szabályai

Tovább


A tejtermékek óvnak a cukorbetegségtől

A teljes zsiradékot tartalmazó tejtermékek, mint a speciális tej, joghurt és a sajtok olyan ritka zsírt tartalmaznak, mely csökkenti a 2-es típusú cukorbetegség kialakulásának kockázatát – olvasható az Annals of Internal Medicine decemberi 21-i számában.

Tovább


Milliárdos csalás: fiktív vények, fiktív bizonylatok

Vádat emelt az ügyészség az eddigi legnagyobb tb-csalás ügyében

Tovább


A megfelelően elbocsátott betegek ritkábban jönnek vissza a kórházba

Egy szabványos kórházi hazabocsátási terv bevezetésével kevesebb beteget kellett rövid időn belül újra kórházban kezelni.

Tovább


Tévedésből hiányzunk a WHO-listájáról?