hirdetés

 VISSZA

Magyar Radiológia - 2004;78(5)


Pneumectomizált beteg nyelőcső-perforációja


Pneumectomizált beteg nyelőcső-perforációja
Szántó Dezső, Szűcs Gabriella, Ditrói Edit
| | |
 
BEVEZETÉS - A fistulák és perforációk az esetek 58%-ában a nyelőcső középső harmadában alakulnak ki. ESETISMERTETÉS - 58 éves férfi bal tüdejét gyógyszerrezisztens actinomycosis miatt eltávolították. A pneumectomia mediastinalis diszlokációt és fibrothoraxot okozott. Hat évvel később a beteg odynodysphagiáról és nyelést kísérő köhögésről panaszkodott. A mellkasfelvételeken bal oldali hydrothoraxot észleltünk, és a báriumnyeletés nyelőcső-perforációt tett láthatóvá ezen az oldalon. Az endoszkópia, a műtéti szövetminta vizsgálata, valamint a mellkascsapolás eredménye a nyelőcső adenocarcinomáját és pleuritis exsudativa diagnózisát igazolta. KÖVETKEZTETÉS - Pneumectomizált betegnél nyelésre jelentkező köhögés, nyelési zavar, valamint újonnan kialakult hydrothorax esetén nyelőcső-perforáció valószínűsége merül fel. A pleuritises fájdalom a mellhártya posztoperatív megvastagodása következtében hiányzik.

Kulcsszavak

pneumectomia, fibrothorax, nyelőcső, perforáció, adenocarcinoma

Kapcsolódó anyagok

A tüdőrák immunterápiája

Nekrotizáló enterocolitis a neonatológiában: a röntgenés ultrahangvizsgálat szerepének összehasonlítása

A garatműködés zavarai gastrooesophagealis reflux betegségben

Különböző invazivitású agydaganatok extracelluláris mátrixának expressziója

A vastagbéldaganat adjuváns szisztémás gyógyszeres kezelése

Hozzászólások:

Nincs hozzászólás ehhez a cikkhez.

A hozzászóláshoz be kell jelentkeznie.


Tartalomjegyzék:

 
KIADVÁNY TOVÁBBI CIKKEI

A kismedencei CT-vizsgálat jelentősége a prostatacarcinomák preoperatív stádiumának meghatározásában

A vizsgálat célja a komputertomográfia szenzitivitásának és specificitásának vizsgálata volt a preoperatív stádium meghatározásának szempontjából, olyan betegeken, akiknél radikális perinealis prostatectomiára került sor.

Tovább


Egy igazi európai radiológus Beszélgetés Gabriel Paul Krestin professzorral

Gabriel Paul Krestin, a rotterdami Erasmus Egyetem radiológiai klinikájának tanszékvezetője a balatonfüredi XXII. radiológuskongresszuson vehette át a Magyar Radiológusok Társaságának tiszteletbeli tagja kitüntetést. Erdélyben, Nagybányán született, Kölnben szerzett orvosi diplomát és tett szakvizsgát, majd évekig Zürichben dolgozott. Amerikában több egyetemen volt vendégprofesszor. Meglepő hollandiai helyzetről számol be a vizsgálatok elérhetőségével kapcsolatban. Igazi európai radiológus, aki három országban is élt és dolgozott.

Tovább


Képalkotó vizsgálatok a malignus lymphomák diagnosztikájában és követésében

Mai ismereteink szerint egyes vírusfertőzéseknek, génmutációknak és az immunszuppressziónak szerepe lehet a malignus lymphomák kialakulásában. A diagnózis idején észlelhető klinikai stádium fontos tényező a betegség prognózisában. A nodalis és extranodalis státus felmérését standardizált képalkotó módszerekkel végezzük. A leggyakoribb extranodalis manifesztációk a csontvelőben,

Tovább


A gyomor-bél rendszer MR-vizsgálatában alkalmazható szekvenciák in vitro optimalizálása egyes kontrasztanyagokkal összefüggésben

A gyomor-bél rendszer MR-vizsgálatában alkalmazható gastrointestinalis kontrasztanyagok megjelenítésére kiválasztott gradiensechó- és spinechó-szekvenciák optimalizálása 1 tesla térerősségen.

Tovább