hirdetés

 VISSZA

Magyar Radiológia - 2009;83(3)


Colorectalis rákszűrés: az amerikai tapasztalatok tanulságai


Colorectalis rákszűrés: az amerikai tapasztalatok tanulságai
Baffy György, Tárnoki Dávid László, Tárnoki Ádám Domonkos, Baffy Noémi
| | |
 
A colorectalis rák napjaink egyik leggyakoribb daganatos megbetegedése. Mai tudásunk szerint a folyamat kialakulása évekig tart és legtöbb esetben polipok formálódásával indul, ami gyakorlatilag ideális alapot teremt a betegség szűrésére és időben való felismerésére. Az elmúlt évek során számos eljárást fejlesztettek ki a colorectalis rák és az azt megelőző állapotok felismerésére. A betegség heterogenitása, a szóba jövő vizsgálatok redundanciája, a szűrés költségei és potenciális buktatói azonban átgondolt stratégiát követelnek. Ezekben a törekvésekben az Egyesült Államok élenjáró szerepet játszik és emiatt hasznos áttekinteni a colorectalis rákszűrési kampány amerikai tapasztalatait és a hazai viszonyokra is alkalmazható tanulságait.

Kulcsszavak

colorectalis rákszűrés, colonpolip, kolonoszkópia, szigmoidoszkópia, CT-kolonográfia, prevenció, okkult vérzés

Kapcsolódó anyagok

Rivaroxaban aszpirinnel vagy a nélkül a cardiovascularis betegségek szekunder prevenciójában: a COMPASS tanulmány klinikai alkalmazása

Hány cardiovascularis eseményt előzhetünk meg a prevenciós elvek szerint vezetett lipidcsökkentő kezeléssel?

Az atheroscleroticus cardiovascularis betegségben az LDL-koleszterin-szint csökkentésének javasolt módjai szekunder prevenció céljából az amerikai és európai ajánlásokban

Hozzászólások:

Nincs hozzászólás ehhez a cikkhez.

A hozzászóláshoz be kell jelentkeznie.


Tartalomjegyzék:

 
KIADVÁNY TOVÁBBI CIKKEI

Sugárvédelmi világkongresszus - Buenos Aires, 2008. október 19-24.

A Nemzetközi Sugárvédelmi Szövetség (IRPA) 12. alkalommal rendezte meg nemzetközi kongresszusát. A résztvevők és a kiállított poszterek száma egyaránt megközelítette az 1500-at, ami minden eddigi hasonló kongresszust lényegesen meghaladó számot jelent.

Tovább


A vascularis endothelialis növekedési faktor és receptora expressziójának képi megjelenítési lehetőségei

A vascularis endothelialis növekedési faktornak (VEGF) és receptorának (VEGFR) jelátviteli útja döntő fontosságú az érképzés szabályozásában. Eredetileg endothelszelektív mitogén és erős érpermeabilitást növelő faktorként izolálták. Az érrendszeren alkalmazott képalkotó módszerek lehetővé teszik a vérerek mennyiségének és elhelyezkedésének meghatározását.

Tovább


Az elektronikus tanulás kísérleti alkalmazása a magyar radiográfusok továbbképzésében

Az elmúlt évtizedben a digitális média fejlődése megerősítette az elektronikus tanulás (e-Learning) szerepét az oktatásban.

Tovább


Búcsú dr. Soós Józseftől 1926-2009

Soós József nyugalmazott orvos ezredes, a Magyar Honvédség főradiológusa, 1926. június 17-én született a Somogy megyei Nagyszakácsiban. Iskolai tanulmányait Marcaliban és Nagykanizsán végezte, 1951-ben doktorált a Budapesti Orvostudományi Egyetemen.

Tovább


Colorectalis rákszűrés: az amerikai tapasztalatok tanulságai