VISSZA

Az ínybetegség kezelését javasolják terhesség alatt| |
 

Pennsylvaniai kutatók a British Journal of Obstetrics and Gynecology szakfolyóiratban közzétett tanulmányukban azt állítják, hogy az ínybetegség biztonságosan kezelhető terhesség alatt, és jelentősen csökkentheti az ínybetegséggel összefüggő koraszülés kockázatát.

A jellemzően bakteriális fertőzés következtében kialakuló, az ínyszövet krónikus gyulladásával járó ínybetegség különösen terhesség alatt jelent problémát. A hormonális változások fogékonyabbá teszik a terhes nőket a betegségre, ugyanakkor a szabványos tetraciklin kezelést a csecsemőre vonatkozó kockázat miatt nem javasolják. Ennek ellenére számos bizonyíték mutat arra, hogy maga az ínybetegség megnöveli a koraszülés kockázatát.

A pennsylvaniai fogorvosi egyetem kutatói Dr. Marjorie Jeffcoat vezetésével azt vizsgálták, hogy a terhes nők ínybetegség elleni nem gyógyszeres kezelése csökkenti-e a koraszülés kockázatát. 322 ínybetegségben szenvedő terhes nőt véletlenszerűen két csoportba osztottak; az egyikben agresszív fogtisztító módszert (simítás és polírozás) és szájápolási oktatást alkalmaztak, a másikban pedig csak szájápolási oktatást.

A kísérlet végén a kutatók nem mutattak ki statisztikailag jelentős eltérést a koraszülések számát illetően a kezelt és a nem kezelt nők között. Alaposabb elemzés után azonban kiderült, hogy az ínybetegséget sikerrel gyógyító kezelés jelentős mértékben csökkentette a koraszülés valószínűségét.

A kutatók szerint tehát a nőgyógyászoknak érdemes a fogászati ellátásra szoruló pácienseiket beutalni a fogászatra. Nem elegendő azonban egyszerűen csak kezelni a fogínybetegséget. A kezelésnek sikeresnek kell lennie, de egyelőre nem világos, egyeseknél miért vált be a simítás és polírozás, míg másoknál nem. Már folynak az ezzel kapcsolatos kutatások.

Forrás:Medipress.hu

Kapcsolódó anyagok

Fekete mágia, avagy a halott anya feltámasztása

„ Ilyen hely nincs még egy a világon” - Tárgyak élete az MTA Művészeti Gyűjteményében

Ha értjük a terápiát, könnyebb a lelki teher

Hatékony orvos-beteg kapcsolat a betegszervezetek közreműködésével

Az osztály, ahol beteg, orvos, szakdolgozó is figyelemre számíthat

Hozzászólások:

Nincs hozzászólás ehhez a cikkhez.

A hozzászóláshoz be kell jelentkeznie.


Extra tartalom:

 
KIADVÁNY TOVÁBBI CIKKEI

ESzMEFUTTATÁS 2010-BEN IS

Immár második alkalommal szervez Társadalmi célú Sport és Családi Napot 2010. május 9-én az Egyesület a Stroke Megelőzéséért ( ESzME).

Tovább


Kihalás fenyegeti a kaliforniai disznódelfint

A tenger pandájának is nevezett cetfajból (Phocoena sinus) napjainkra körülbelül 30 példány maradt fenn, ezek kizárólag Mexikó partjainál, a Kaliforniai-öbölben élnek. A halászat a vaquitapopuláció drasztikus csökkenését okozta.

Tovább


A Titanic megmentőinek magyar orvosa

Könyv jelent meg Lengyel Árpádnak, a Carpathia hajóorvosának életéről

Tovább


A Magyar Hospice-Palliatív Egyesület nyilvános fotópályázata

A Magyar Hospice-Palliatív Egyesület nyilvános fotópályázat hirdet "Hogyan őrizhető meg az emberi méltóság az élet végén?" címmel

Tovább


Az ínybetegség kezelését javasolják terhesség alatt