hirdetés

 VISSZA

Az ínybetegség kezelését javasolják terhesség alatt| |
 

Pennsylvaniai kutatók a British Journal of Obstetrics and Gynecology szakfolyóiratban közzétett tanulmányukban azt állítják, hogy az ínybetegség biztonságosan kezelhető terhesség alatt, és jelentősen csökkentheti az ínybetegséggel összefüggő koraszülés kockázatát.

A jellemzően bakteriális fertőzés következtében kialakuló, az ínyszövet krónikus gyulladásával járó ínybetegség különösen terhesség alatt jelent problémát. A hormonális változások fogékonyabbá teszik a terhes nőket a betegségre, ugyanakkor a szabványos tetraciklin kezelést a csecsemőre vonatkozó kockázat miatt nem javasolják. Ennek ellenére számos bizonyíték mutat arra, hogy maga az ínybetegség megnöveli a koraszülés kockázatát.

A pennsylvaniai fogorvosi egyetem kutatói Dr. Marjorie Jeffcoat vezetésével azt vizsgálták, hogy a terhes nők ínybetegség elleni nem gyógyszeres kezelése csökkenti-e a koraszülés kockázatát. 322 ínybetegségben szenvedő terhes nőt véletlenszerűen két csoportba osztottak; az egyikben agresszív fogtisztító módszert (simítás és polírozás) és szájápolási oktatást alkalmaztak, a másikban pedig csak szájápolási oktatást.

A kísérlet végén a kutatók nem mutattak ki statisztikailag jelentős eltérést a koraszülések számát illetően a kezelt és a nem kezelt nők között. Alaposabb elemzés után azonban kiderült, hogy az ínybetegséget sikerrel gyógyító kezelés jelentős mértékben csökkentette a koraszülés valószínűségét.

A kutatók szerint tehát a nőgyógyászoknak érdemes a fogászati ellátásra szoruló pácienseiket beutalni a fogászatra. Nem elegendő azonban egyszerűen csak kezelni a fogínybetegséget. A kezelésnek sikeresnek kell lennie, de egyelőre nem világos, egyeseknél miért vált be a simítás és polírozás, míg másoknál nem. Már folynak az ezzel kapcsolatos kutatások.

Forrás:Medipress.hu

Kapcsolódó anyagok

Akkreditált továbbképzés

Igaz-e a „bölcsek próféciája”, hogy a szisztolés vérnyomás célértéke hamarosan 130 Hgmm-nél kevesebb lesz? - Kommentár a Magyar Hypertonia Társaság 11. szakmai irányelvéhez

Ambuláns vérnyomás-monitorozás

Vesebeteg-diéta és a beteg-együttműködés kérdése

Az olmesartan: egy angiotenzinkonvertálóenzim-gátló hatással rendelkező angiotenzin-II-receptor-blokkoló

Hozzászólások:

Nincs hozzászólás ehhez a cikkhez.

A hozzászóláshoz be kell jelentkeznie.


Extra tartalom:

 
KIADVÁNY TOVÁBBI CIKKEI

A higiénia káros?

Számos támogató adat létezik a különböző autoimmun jellegű betegségek és a túlzott higiénia kapcsolatáról.

Tovább


Új eljárás a kézsebészetben

Magyarországon képezik tovább Kelet-Európa kézsebészeit

Tovább


Egy dívány a Dunán

Egy dívány a Dunán címmel kezdődik a VII. Európai Pszichiátriai és Pszichoanalitikus Találkozó 2010. május 12-én, Budapesten.

Tovább


Az ínybetegség kezelését javasolják terhesség alatt