hirdetés

 VISSZA

Magyar Radiológia - 2009;83(4)


A truncus coeliacus ritka fejlődési rendellenességeinek hatása a vascularis intervenciós terápiára


A truncus coeliacus ritka fejlődési rendellenességeinek hatása a vascularis intervenciós terápiára
Vágó Andrea, Szentpétery László, Forrai Gábor
| |
 
BEVEZETÉS - A truncus coeliacus veleszületett hiánya és csaknem teljes szűkülete ritka fejlődési rendellenesség, rendszerint diagnosztikus angiográfia során észlelt melléklelet. Jelentősége akkor van, ha lokális intraarteriális kemoperfúziót vagy kemoembolizációt tervezünk, rendszerint előrehaladott malignus májdaganatok eseteiben. Ilyenkor a máj artériás ellátása az arteria mesenterica superioron át a gastroduodenalis árkádon keresztül történik. Az arteria hepatica communisban ezekben az esetekben a keringés iránya megfordul, az arteria lienalis és az arteria gastrica sinistra vérellátásának biztosítása érdekében. ESETISMERTETÉS - Két beteg, egy 61 éves és egy 75 éves férfi esetét ismertetik a szerzők. Mindkét betegnél hepatocellularis carcinoma miatt lokális intraarteriális kemoterápiát terveztek, azonban egyiküknél truncus coeliacus atresia, a másik betegnél truncus coeliacus szűkület miatt nem kerülhetett sor a tervezett kezelésre. KÖVETKEZTETÉS - Az érfejlődési rendellenességek és anatómiai variációk felismerése alapvetően befolyásolja az intervenciós terápia megtervezését.

Kulcsszavak

atresia, truncus coeliacus, truncus coliacomesentericus, fejlődési rendellenesség, arteria mesenterica superior, arteria lienalis, vascularis intervenció, kemoembolizáció

Kapcsolódó anyagok

A gyógyszeres kezelés aktuális szempontjai alsó végtagi obliteratív verőérbetegségben endovascularis intervenció után

A corpus callosum agenesia viselkedéses és kognitív profilja - összefoglaló

Szisztémás thrombolysis és endovascularis intervenció post partum stroke-ban

Az anyai epilepszia és antiepileptikus terápia hatásai a várandósság során

A központi idegrendszer fejlõdési rendellenességeinek praenatalis diagnosztikája

Hozzászólások:

Nincs hozzászólás ehhez a cikkhez.

A hozzászóláshoz be kell jelentkeznie.


Tartalomjegyzék:

 
KIADVÁNY TOVÁBBI CIKKEI

Az oului modell - Leonardo da Vinci mobilitásprogram, Oulu, 2009. április 1.-augusztus 31.

Finn és ugor körökben egyaránt remekül csengő név a szláv eredetű László, s ez nem kis meglepetést jelentett számomra a tajga határán, mintegy 250 kilométerre az északi sarkkörtől („Napapiiri”).

Tovább


A tagdíjakról még egyszer

Mint kedves olvasóink észlelhették, MRTtagjainkat igyekeztünk minden módon értesíteni a tagdíjakkal kapcsolatos változásokról.

Tovább


A felső végtagi perifériás MR-angiográfiával kapcsolatos első tapasztalataink

A krónikus hemodialízis számára kialakított Cimino-fistula leggyakoribb szövődményének, a stealnek a kivizsgálására mindeddig a color Doppler-ultrahangot és a katéteres angiográfiát tartották gold standardnak.

Tovább


23. Soproni Ultrahang Napok Modern képalkotó eljárások - Sopron, 2009. október 8-11.

Ha ősz, akkor Sopron. Sült gesztenye, kékfrankos, az erdőben mókusok, nyárias őszelő, s persze sok, tudományra éhes radiológus. Így van ez már 23 éve a magyar radiológustársadalomban, szerencsénkre. Baranyai Tibor és kiváló csapata idén is emlékezetes konferenciát rendezett.

Tovább


A truncus coeliacus ritka fejlődési rendellenességeinek hatása a vascularis intervenciós terápiára