VISSZA

Magyar Radiológia - 2005;79(2)


A hasnyálmirigy-daganatok radiológiai vizsgálata
Onco Update 2005


A hasnyálmirigy-daganatok radiológiai vizsgálata 
Onco Update 2005
Forrai Gábor, Bodoky György
| |
 
A szerzők a pancreasdaganatok radiológiai diagnosztikájának új eredményeit mutatják be, az egyes képalkotó és intervenciós módszerek mai helyének ismertetésével. A legfrissebb szakirodalmi közleményeket (2003. július-2004. december) tekintették át a következő témakörökben: a korai pancreasdaganatok általános etiológiai, klinikopatológiai, diagnosztikai és terápiás kérdései, a különböző vizsgálatok lehetőségei (hasi ultrahangvizsgálat, komputertomográfia, multislice komputertomográfia, mágneses rezonancia, mágneses rezonanciás kolangiopankreatográfia, endoszkópos retrográd kolangiopankreatográfia, endoszkópos és intraductalis ultrahang, endoszkópos ultrahanggal vezérelt citológia, percutan biopszia, pozitronemissziós tomográfia, pozitronemissziós tomográfia - komputertomográfia, speciális hasnyálmirigy- daganatok. A hasnyálmirigy diagnosztikai módszereivel kapcsolatos tapasztalatok világszerte évről évre rohamosan gyűlnek. Emiatt a kivizsgálási algoritmus folytonos átalakulásban van, az új diagnosztikai és terápiás eljárások is bekerülnek a napi rutinba. Ezért is rendkívül fontos a szakirodalom naprakész ismerete.

Kulcsszavak

pancreascarcinoma, hasi ultrahangvizsgálat, komputertomográfia, multislice komputertomográfia, mágneses rezonancia, mágneses rezonanciás kolangiopankreatográfia, multiplanáris rekonstrukció, endoszkópos ultrahang, aspirációs citológia, biopszia, pozitronemissziós tomográfia, szekretin, metasztázis

Kapcsolódó anyagok

Folyékony biopszia a klinikai onkológiában – a precíziós orvoslás vonalvezetője

A szegedi Nephrologia-Hypertonia Centrum 10 éves vesebiopsziás anyagának áttekintése

Cerebralis amyloid angiopathia-asszociált gyulladás: SWI a kulcs a diagnózishoz?

Koponyacsont-laesiók komputertomográfiás vizsgálata és paleoradiológiai aspektusai

Invazív endoszkópia az onkológiában

Hozzászólások:

Nincs hozzászólás ehhez a cikkhez.

A hozzászóláshoz be kell jelentkeznie.


Tartalomjegyzék:

 
KIADVÁNY TOVÁBBI CIKKEI

Szemelvények az Európai Radiológus Kongresszusról ECR, Bécs, 2005. március 4-8.

Aprogramok nagy választéka miatt nehéz volt a döntés, mit is válasszunk. A programfüzet tanulmányozása után nagy figyelmet és kombinatív készséget kívánt az előadások előzetes kiválasztása. A program teljesítését viszont megkönnyítette, hogy az időpontokat betartották, így nem maradtunk le az előadásokról.

Tovább


Cseh dysplasia metatarsalis típusa

Egy nőbeteg esetét ismertetjük, aki egy újonnan leírt csontbetegség, a cseh dysplasia metatarsalis típusában szenvedett. A cseh dysplasia metatarsalis típusa (CDMT) autoszomálisan öröklődő, gyengességgel járó betegség. Állandó fenotípusú jellemzője a 3. és 4. ujj hypo-, illetve dysplasiája. Congenitalis csípődysplasia vagy csípőbetegség gyakran előfordul a családi anamnézisben.

Tovább


Gyermek-nőgyógyászati kórképek radiológiai diagnosztikája

Gyermekek esetében a kismedencei szervek alapvizsgálata a transabdominalis ultrahangvizsgálat, amely az esetek többségében elegendő információt nyújt a diagnózis felállításához és a kezelés tervezéséhez. Bonyolult fejlődési rendellenességek, tumor gyanúja esetén, illetve daganatstádiumbesorolás és -követés céljából kiegészítő vizsgálatra is szükség lehet.

Tovább


A kontrasztanyagos ultrahangvizsgálatok szerepe a klinikai gyakorlatban