VISSZA

Timosenkót nem engedték kivizsgálni a börtönben| |
 Az ukrán kormány nem engedélyezte a Julija Timosenkót vizsgáló kanadai orvoscsoportnak, hogy elvégezze a szükséges vizsgálatokat a börtönben betegeskedő volt ukrán miniszterelnökön - közölte Peter Kujtan, az orvoscsoport egyik tagja. A kijevi egészségügyi tárca viszont cáfolta állítását.

Az Unian hírügynökség szerint a börtönhatóságok közölték csütörtökön, hogy a külföldi orvosok javaslatára Timosenkót Harkivba szállították kivizsgálásra.
Peter Kujtan jelentést készített a kanadai orvosok megállapításairól, s a dokumentumból csütörtökön idézett az Ukrajinszka Pravda című napilap. Kujtan ebben megállapítja: a Timosenkónál tett látogatás során világossá vált, hogy vér- és toxikológiai vizsgálatra van szükség.

"Jóllehet a kanadai csoportnak volt olyan orvosi műszere, amely azonnal eredményt produkálhatott volna, az ukrán kormány nem engedélyezte a használatát, mondván, hogy megsértenénk ezzel néhány törvényt, ami bűnvádi eljárást vonhat maga után" - áll az orvos jelentésében, amely szerint a kormányilletékesek azt sem engedték meg, hogy vérmintát vegyenek a betegtől.

Kujtan szerint a kanadai orvosok felhívták a börtöntisztviselők figyelmét arra, hogy az ukrán kormány kérte fel őket a volt miniszterelnök kivizsgálására, s az ehhez szükséges műszerek fel voltak tüntetve az orvoscsoportnak kiállított hivatalos dokumentumokban. Julija Timosenko teljes mértében egyetértett a kanadai orvosok javaslatával, s Kujtan szerint nem fedik a valóságot azok a kijevi állítások, hogy az elítélt ezt elutasította.

A kanadai orvos szerint Timosenko valóban beteg, állandó fájdalmai vannak, s egészségi állapota megköveteli a toxikológiai, illetve más vizsgálatok elvégzését. "Aggodalmamat fejeztem ki a betegnek adott szerek miatt is, amelyek Kanadában tilalmi listán vannak" - közölte az orvos.

Az ukrán egészségügyi minisztérium az Unian hírügynökségnek cáfolta, hogy nem engedélyezte a vérvételt Julija Timosenkónál. Szerinte erre azért nem került sor, mert a volt miniszterelnök ehhez nem járult hozzá. Ami a Kanadában tilalmi listán lévő szerek használatát illeti, a minisztérium közölte: Julija Timosenko gyógyításához kizárólag Ukrajnában lajstromba vett és engedélyezett szereket használnak.

Kanadai és német orvosok február 14-én vizsgálták meg a börtönben a hivatali hatalommal való visszaélés vádjával tavaly októberben hétévi börtönre ítélt el Timosenkót. A német csoport megállapította, hogy súlyos a hátfájdalmakra panaszkodó politikus egészségi állapota.

A börtönhatóságok csütörtökön közölték, hogy Timosenko kérésére és a külföldi orvosok javaslatára pótlólagos vizsgálatokat végeztek el az elítélten, és csütörtökön Harkivban megröntgenezték, illetve computer tomográfos (CT) és mágneses rezonancia (MR) vizsgálatot végeztek el rajta.

MTI

Kapcsolódó anyagok

Fekete mágia, avagy a halott anya feltámasztása

„ Ilyen hely nincs még egy a világon” - Tárgyak élete az MTA Művészeti Gyűjteményében

Ha értjük a terápiát, könnyebb a lelki teher

Hatékony orvos-beteg kapcsolat a betegszervezetek közreműködésével

Az osztály, ahol beteg, orvos, szakdolgozó is figyelemre számíthat

Hozzászólások:

Nincs hozzászólás ehhez a cikkhez.

A hozzászóláshoz be kell jelentkeznie.


Extra tartalom:

 
KIADVÁNY TOVÁBBI CIKKEI

Botox gyomorrák esetén

A botox hatékony lehet a gyomorrák kezelésében

Tovább


Ha az orvos nő, a betegek elvárják, hogy részt vehessenek a döntéshozatalban

Ha a háziorvos nő, a betegek azt várják tőle, hogy involválva lehessenek a probléma megoldásában, különösen, ha ez egy családi egészségügyi probléma, vagy megfázás. A betegek azonban még inkább elvárják a család-orvostól, hogy "hallgasson rájuk, tájékoztassa őket, valamint vegye figyelembe a véleményüket”, mint hogy részt vegyenek a döntéshozatalban.

Tovább


Nyit a Cezanne-kiállítás

Cézanne és a múlt - Péntektől látogatható a Szépművészeti kiállítása

Tovább


Milyen jogaink vannak a kórházi folyosón?

Aki betegként kerül kapcsolatba az egészségüggyel, általában ki van szolgáltatva a kezelésével foglalkozó intézménynek és az ott dolgozóknak: orvosoknak, nővéreknek, ápolóknak.

Tovább


Timosenkót nem engedték kivizsgálni a börtönben