VISSZA

Növeli az inzulinrezisztenciát az alvászavar| | |
 


Kapcsolat lehet az alvás és a cukorbetegség között: azoknál a cukorbetegnél, akik alvási zavarokkal küzdenek, nőhet az inzulinrezisztencia, emiatt nehezebbé válik a kezelés – olvasható a Diabetes Care júniusi számában.

Kristen Knutson és munkatársai megállapították, hogy cukorbeteg esetén a rossz alvásminőség rontja a szervezet vércukor-kontrollját, vagyis megnő a szövődmények kialakulásnak kockázata, és csökken a várható élettartam. Ismert, hogy a cukorbetegek az általánosnál eleve rosszabbul alszanak. A 2-es típusú cukorbetegek esetén gyakori a az alvási légzészavar (apnoé).

Jelen vizsgálat során a Chicagói Egyetem munkatársai 40 cukorbeteg alvási szokásait tanulmányozták hat éjszakán keresztül. Az alanyokat előzetesen megkérdezték, szenvednek-e bármilyen alvászavarban, például álmatlanságban, horkolásban, illetve alvási apnoéban. A vizsgálat során vérmintákból mérték a vércukor értékét, illetve az inzulin szintjét. Az alanyok éjjel csuklójukon egy eszközt viseltek, mely mérte az éjszakai mozgási aktivitást, miáltal következtetni lehetett az alvásminőségre, az esetlegesen nehezített elalvásra, illetve az éjszakai ébredésre.

Cukorbetegek esetén a rossz alvók körében mintegy 23 százalékkal magasabb volt a vércukor, 48 százalékkal magasabb volt az inzulin szintje. Ez alapján a kutatók kiszámították, hogy az inzulinrezisztencia mintegy 82 százalékkal magasabb volt alvási zavarosok esetén.

A következő lépésben a kutatók az alvás cukorbetegek életminőségére gyakorolt hatását vizsgálják, ugyanis elképzelhető, hogy amennyiben az alvási zavarokat rendezni lehetne, jobb kezelést lehetne az alapbetegségben is eszközölni.

Forrás: Medipress

Kapcsolódó anyagok: A tratós alváshiány komoly betegségeket és korai halálozást okozhatKapcsolat lehet az immunrendszer és a 2-es típusú cukorbetegség közöttÁlmatlan éjszaka és inzulinrezisztencia

Kapcsolódó anyagok

Újra itt a nyár!

Alattomos betegség a Lyme-kór

A munka fáradalmait a festés oldja

Ezt fél gőzzel nem lehet csinálni!

Egy film rólunk, értünk

Hozzászólások:

Nincs hozzászólás ehhez a cikkhez.

A hozzászóláshoz be kell jelentkeznie.


Extra tartalom:

 
KIADVÁNY TOVÁBBI CIKKEI

Az MRSA járványtanának törvényszerűségei

"Idomított" baktériumokkal a kórházi fertőzések ellen

Tovább


Mozgásterápia az Achilles - íngyulladás gyógyításának kulcsa

Az egyik leggyakoribb túlterheléses megbetegedésnek, az Achilles-íngyulladásnak gyógyulásához a mozgásterápia önmagában elegendő – derült ki a legújabb kutatásokból.

Tovább


Tisztelt Kollégák! - A Figyelő 2016;1

A gyulladásos reumatológiai kórképekben a betegeink életkilátásait és élet mi nőségét jórészt a cardiovascularis (CV) rizikó határozza meg. A bővülő terápiás fegyvertár birtokában egyre több kísérletes és klinikai kutatás irányul a szisztémás autoimmun betegségek és a CV kórképek sokrétű kapcsolatának vizsgálatára, továbbá szakmai ajánlások is segítik a napi klinikai döntéshozatalt.

Tovább


Cser Ágnes és Nékám Kristóf a delegáltak

Megválasztották a fenntartható fejlődési tanács civil szervezeteinek delegáltjait

Tovább


Növeli az inzulinrezisztenciát az alvászavar