VISSZA

Mágneses terápia depressziós betegekben| |
 

Az Archives of General Psychiatry májusi számában publikált vizsgálat során Mark George, a University of South Carolina orvosprofesszora és munkatársai 190 főből álló csoportot tanulmányoztak, akiknél az elmúlt három hónapban depressziót találtak, azonban ez az állapot nem tart öt évnél hosszabb ideje. Másik feltétel az alkalmazott gyógyszerek hatástalansága volt.

A transzkraniális mágneses stimulációs terápiát követően három héttel a betegek 14%-ában elmúlt a depresszió, szemben a placebo-kezelést kapó betegek 5%-ával. További háromhetes kezelést követően a betegek 30%-ánál szűnt meg a depressziós állapot, mely egyértelműen jobb eredmény, mint a szimulációs kezelést kapó kontrollcsoporté.

A pszichiáterek érdeklődése körülbelül egy évtizede fordult a mágneses kezelés felé: a mágneses tér az agykéreg prefrontális régiójában lévő idegsejtekben elektromos impulzust kelt – ez a terület szabályozza az egyén hangulatát.

Mivel a kettős vak vizsgálat ebben az esetben kivitelezhetetlen volt, kifejlesztettek egy kezelést szimuláló mágneses eljárást, melynek során a betegek pontosan olyan érzetről számoltak be, mintha a valódi kezelést kapták volna.

Tony Tang, a Northwestern University pszichológusa szerint elektromos áramot pszichiátriai rendellenességekben már az 1940-es, 1950-es évek óta alkalmaznak, annak ellenére, hogy az elektrosokk görcskeltő hatású, sőt agykárosító, vagy emlékezetkiesést okozó hatású is lehet. Emiatt az pszichiáterek csak végső esetben fordulnak ehhez a módszerhez.

A mágneses terápia jóval kíméletesebb beavatkozás. Tang véleménye szerint míg az egyre újabb gyógyszerek ugyanarra a támadáspontra hatnak, a transzkraniális mágneses stimuláció egészen más módon hat.

A következő lépés a mágneses kezelés gyógyszerekkel együtt történő alkalmazásának vizsgálata lesz.

Forrás: Medipress

Eredeti közlemény: Daily Left Prefrontal Transcranial Magnetic Stimulation Therapy for Major Depressive Disorder - Arch Gen Psychiatry. 2010;67(5):507-516.

Kapcsolódó anyagok

Filmet varázsolni az életből

A nyári forróság vonzza a kórokozókat

Szeniortorna - Idősebbek is elkezdhetik

Indulnak az idei MESZK-pályázatok!

Robotoké a jövő a szívsebészetben is

Hozzászólások:

Nincs hozzászólás ehhez a cikkhez.

A hozzászóláshoz be kell jelentkeznie.


Extra tartalom:

 
KIADVÁNY TOVÁBBI CIKKEI

Egy nagyra becsült fejlődésneurológus

Katona Ferenc Széchenyi-díjas orvos, fejlődésneurológus 90 éves, 1925. szeptember 23-án született Budapesten.

Tovább


A rezidensek álma: szűnjön meg a hálapénz

Bemutatkozott a Magyar Rezidens Szövetség új elnöke

Tovább


Elkezdődött az influenzajárvány

Influenza - Elérte a járvány az országot

Tovább


Mágneses terápia depressziós betegekben