hirdetés

 VISSZA

Mágneses terápia depressziós betegekben| |
 

Az Archives of General Psychiatry májusi számában publikált vizsgálat során Mark George, a University of South Carolina orvosprofesszora és munkatársai 190 főből álló csoportot tanulmányoztak, akiknél az elmúlt három hónapban depressziót találtak, azonban ez az állapot nem tart öt évnél hosszabb ideje. Másik feltétel az alkalmazott gyógyszerek hatástalansága volt.

A transzkraniális mágneses stimulációs terápiát követően három héttel a betegek 14%-ában elmúlt a depresszió, szemben a placebo-kezelést kapó betegek 5%-ával. További háromhetes kezelést követően a betegek 30%-ánál szűnt meg a depressziós állapot, mely egyértelműen jobb eredmény, mint a szimulációs kezelést kapó kontrollcsoporté.

A pszichiáterek érdeklődése körülbelül egy évtizede fordult a mágneses kezelés felé: a mágneses tér az agykéreg prefrontális régiójában lévő idegsejtekben elektromos impulzust kelt – ez a terület szabályozza az egyén hangulatát.

Mivel a kettős vak vizsgálat ebben az esetben kivitelezhetetlen volt, kifejlesztettek egy kezelést szimuláló mágneses eljárást, melynek során a betegek pontosan olyan érzetről számoltak be, mintha a valódi kezelést kapták volna.

Tony Tang, a Northwestern University pszichológusa szerint elektromos áramot pszichiátriai rendellenességekben már az 1940-es, 1950-es évek óta alkalmaznak, annak ellenére, hogy az elektrosokk görcskeltő hatású, sőt agykárosító, vagy emlékezetkiesést okozó hatású is lehet. Emiatt az pszichiáterek csak végső esetben fordulnak ehhez a módszerhez.

A mágneses terápia jóval kíméletesebb beavatkozás. Tang véleménye szerint míg az egyre újabb gyógyszerek ugyanarra a támadáspontra hatnak, a transzkraniális mágneses stimuláció egészen más módon hat.

A következő lépés a mágneses kezelés gyógyszerekkel együtt történő alkalmazásának vizsgálata lesz.

Forrás: Medipress

Eredeti közlemény: Daily Left Prefrontal Transcranial Magnetic Stimulation Therapy for Major Depressive Disorder - Arch Gen Psychiatry. 2010;67(5):507-516.

Kapcsolódó anyagok

Nővér folyóirathoz benyújtott közlemények - a lektor szemszögéből

Egy kevésbé ismert probléma: az Inkontinencia Asszociált Dermatitis

A hatékony dolgozói teljesítményértékelési rendszerek

A roma kisebbség társadalmi befogadásának kérdése a Cseh Köztársaságban a kulturális és adaptációs modell szempontjából

Ki segít a segítőknek? - Demens betegeket gondozó ápolók pszichoszociális jellemzői

Hozzászólások:

Nincs hozzászólás ehhez a cikkhez.

A hozzászóláshoz be kell jelentkeznie.


Extra tartalom:

 
KIADVÁNY TOVÁBBI CIKKEI

Eljárás indult a thaiföldi halálozás ügyében

Meghalt Thaiföldön egy harmincfős magyar orvoscsapat egyik tagja, a kübekházi Kátai Tibor. Az elhunyt családjához közel álló személy információi szerint az egyik gyógyszergyártó cég szervezte az utazást az orvosoknak félig munka, félig kikapcsolódás jelleggel.

Tovább


Pitvarfibrillatio: warfarin vagy a bal fülcse elzárása?

Nem valvularis eredetű pitvarfibrillatióban a stroke kockázatát tekintve a bal pitvar fülcséjének percutan elzárása nem bizonyult rosszabbnak, mint a warfarinkezelés, írja a Lancet.

Tovább


A RE-LY® - vizsgálat eredményei

Kimagasló eredmények a RE-LY® vizsgálatban – az új orális direkt thrombin inhibitor, a dabigatrán etexilát meggyőzően bizonyította hatékonyságát – eredményesebb stroke megelőzés, kevesebb vérzéssel!

Tovább


Füvészmester a gyógyászatban

Különleges teák, növények Bükkszentkereszten

Tovább


Mágneses terápia depressziós betegekben