VISSZA

Géncserék: felelősebb antibiotikum-használatra volna szükség!| |
 Talajbaktériumok cserélnek egymás között olyan géneket, amelyek antibiotikum-rezisztenciát okoznak - idézte amerikai kutatók megállapítását a LiveScience című ismeretterjesztő portál.

A Washingtoni Egyetem orvosi karának munkatársai talajmintákból tenyésztettek baktériumokat, amelyek elemzésekor úgy találták, hogy a mikrobákban hét olyan gén is megtalálható, amely teljesen megegyezik más baktériumokban antibiotikum-rezisztenciát okozó génekkel.

Mint tanulmányukban írják, ezek a gének az antibiotikumok öt fő osztályába tartozó szerekkel szemben aktívak. A kutatók következtetése szerint valószerűtlen, hogy ezek a gének függetlenül fejlődtek ki a talajbaktériumokban és a betegséget okozó kórokozókban.

"A rezisztenciagének szekvenciája azonos, de olyan organizmusokban vannak, amelyek nagyon-nagyon eltérőek, ezért azt gondoljuk, hogy ezek az organizmusok megosztották egymás között" - magyarázta Kevin Forsberg kutatásvezető a Science tudományos magazin által közzétett audiointerjúban. (Maga a tanulmány a folyóirat eheti számában jelent meg.)

Mint Forsberg rámutatott, a mikrobáknak az a képessége, hogy még az eltérő fajhoz
tartozó egyedek is tudnak géneket cserélni egymás között, hihetetlen rugalmasságot nyújt nekik, mert ha éppen nem rendelkeznek olyan génnel vagy funkcióval, amelyre szükségük lenne egy adott környezetben való túléléshez, akkor kölcsönvesznek ilyet valamelyik szomszédjuktól. Azt még nem tudják, hogy a gének útvonala a talajból vezet az emberhez, vagy fordítva, de Forsberg kétirányú cserére gyanakszik.

A kutatócsoport az Egyesült Államok különböző ökoszisztémájú részeiből - városokból, erdőkből vagy mezőgazdasági területekről - származó 11 talajmintával dolgozott.
Azért éppen talajokkal, mert ezekben vannak Streptomyces baktériumok is, amelyekről ismert, hogy más baktériumok ellen felhasználható vegyületeket termelnek - ezek a természetes úton képződött antibiotikumok.

Az antibiotikum-rezisztencia - vagyis más baktériumoknak az a képessége, hogy küzdjenek e támadás ellen - szintén a talajban fejlődhetett ki a feltételezések szerint. Ehhez járul még hozzá az, hogy a nagyüzemi mezőgazdaság és állattenyésztés miatt egyre több, ember által gyártott antibiotikum is bekerült a talajba.

A talajban élő és az állati-emberi szervezetben betegséget okozó baktériumoknak is jó okuk van tehát arra, hogy rezisztenciát alakítsanak ki úgy, hogy beszerzik valahonnan az ehhez szükséges géneket. A géncsere viszont azzal a következménnyel járhat, hogy a kórokozók továbbadják megszerzett rezisztenciájukat.

Forsberg hangsúlyozta, hogy jóval körültekintőbb antibiotikum-használatra van szükség, hogy minél kevesebb okot adjunk a baktériumoknak antibiotikum-rezisztencia gének beszerzésére.
(http://www.livescience.com/22835-soil-bacteria-antibiotic-resistance.html)MTI 2012. augusztus 31., péntek

Kapcsolódó anyagok

Mivel érdemes kezdeni a vérnyomáscsökkentő terápiát?

Neurofiziológiai agyújraélesztés

Reflexiók a kibontakozó ökológiai krízisre az 1970-es évek művészetében

Tudományos program

Absztraktok

Hozzászólások:

Nincs hozzászólás ehhez a cikkhez.

A hozzászóláshoz be kell jelentkeznie.


Extra tartalom:

 
KIADVÁNY TOVÁBBI CIKKEI

Ismét REHA HUNGARY 2009

A REHA HUNGARY 2009 Rehabilitációs, Idősgondozási és Otthonápolási Szakkiállítás és Konferencia 2009. május 15-16-án, Budapesten kerül megrendezésre, a Magyar Orvostársaságok és Egyesületek Szövetsége (MOTESZ) szervezésében. A részvétel ingyenes.

Tovább


ANTISTIGMA-díj 2015

Magyar Antistigma Kezdeményezés szakemberekből, civil szervezetekből és magánszemélyekből álló csoportja 2016. április 27-én ismét átadta az Antistigma-díjat. Az elismerést a tagok javaslatai alapján évente kaphatja meg előző évi teljesítményéért egy olyan, a médiában tevékenykedő alkotó, aki korrekten és meggyőző erővel lép fel a mentális problémával küzdők kirekesztése, diszkriminációja ellen.

Tovább


Lumbosacralis fájdalom – ne vigyük túlzásba a kivizsgálást és kezelést!

A Journal of Family Practice áprilisi cikkének szerzői szerint ma is aktuálisak az American College of Physicians és az American Pain Society tavalyelőtti ajánlásai a lumbosacralis fájdalom („low back pain”) ellátására.

Tovább


A kormány nem enged a zsarolásnak

Szócska: lesz még néhány generáció, akiknek hivatástudatból kell gyógyítania.

Tovább


Géncserék: felelősebb antibiotikum-használatra volna szükség!