VISSZA

Elektronikus egészségügy - Csehországban| | |
 

Ezév január 11-én immár 2.5 millió cseh állampolgár használja az elektronikus egészségügyi feljegyzést (EHR: electronic health record). Az IZIP rendszer felhasználóinak száma 94%-ot nőtt 2009 óta.

A 2010 végére IZIP-et használt 2 400 128 biztosított polgár, míg 2009 decemberében csak 1 235 086. Jelentősen emelkedett az IZIP használó egészségügyi szakemberek száma is: ugyanebben az időszakban 11 603- ról 17 534 - re (51%). A Cseh Köztársaságban 191 kórházból 101-ben élnek az elektronikus egészségügyi nyilvántartó rendszerrel. A rendszert használó orvosok azonnali hozzáférést kapnak a betegadatokhoz, ezáltal lehetővé válik számukra a jobb betegellátás, a rövidebb gyógyulási idő, s így a gyorsabb visszatérés az aktív élethez.

A múlt évi imponáló mennyiségi eredmények után a rendszer fejlesztésében ebben az évben elsősorban minőségi célokat tűztek ki: az adatok finomabb strukrúrálását a laboratóriumi vizsgálatok és a felírt, beszedett gyógyszerek vonatkozásában. Az IZIP rendszerhez való csatlakozás önkéntes, ezért a rendszer propagálói igyekeznek a használatot minél előnyösebbé tenni: így pédául törekednek hozzáférést biztosítani az ellátó rendszer minden pontján.

Az IZIP rendszer a betegeken és orvosokon kívül előnyös a biztosító számára is, hiszen gyorsabban értesülnek az orvos-beteg igényekről. A rendszer továbbfejlesztése lehetővé fogja tenni az oltási tervek interaktív kialakítását, és a megelőzést szolgáló szűrővizsgálatokra való jelentkezést is.


Szemlézte: elitmed.hu, Kolin Péter

Forrás: http://www.epractice.eu


Kapcsolódó anyagok

Újra itt a nyár!

Alattomos betegség a Lyme-kór

A munka fáradalmait a festés oldja

Ezt fél gőzzel nem lehet csinálni!

Egy film rólunk, értünk

Hozzászólások:

Nincs hozzászólás ehhez a cikkhez.

A hozzászóláshoz be kell jelentkeznie.


Extra tartalom:

 
KIADVÁNY TOVÁBBI CIKKEI

Staphylococcus aureus fertőzés ellen B3 vitamin

Egy könnyen elérhető, olcsó szer, a B3 vitamin (niacin) lehet az új fegyver az antibiotikumokkal szemben rezisztens "szuperbaktériumok" ellen - vélik amerikai kutatók.

Tovább


Az alacsony csontsűrűség és az osteoporosis gyógyszeres kezelésének új irányelvei

Az American College of Physicians új irányelveket közölt az alacsony csontsűrűségű, illetve az osteoporosisban szenvedő betegek gyógyszeres kezelésére. Az Annals of Internal Medicine-ben közölt irányelveket több mint 100 véletlen besorolásos, kontrollos vizsgálat és metaanalízis eredményei és több mint 500 közlemény biztonságossági adatai alapján készítették el.

Tovább


Rákot okoz a pekingi levegő

Felmérés - Egy nap a szmogos Pekingben 21 szál cigaretta elszívásával egyenlő

Tovább


Digitális fogtechnika

A körhidak készítésének módját digitalizálja a Missouri University kutatói által bemutatott új technológia.

Tovább


Elektronikus egészségügy - Csehországban