Lege Artis Medicinae - 2011;21(05)

Lege Artis Medicinae

2011. MÁJUS 20.

Megharcolni önbecsülésünkért is!

PAPP Magor

Amikor megkaptam a felkérést, hogy a LAM hasábjain „töprengjek”, azon kezdtem el törni a fejem, hogy vajon miképp tudnám megosztani önökkel azokat az érzéseket, lelkesedést és elkeseredést, ami szemléletessé teszi mindazt, ami bennünk, fiatal orvosokban zajlik.

Lege Artis Medicinae

2011. MÁJUS 20.

A derékfájás diagnosztikájának és kezelésének modern elvei

BÁLINT Géza

A szerző a derékfájás modern diagnosztikáját és kezelését tárgyaló nemzetközi irányvonalak alapján ismerteti ezek ajánlásait. Diagnosztikai szempontból lényeges a specifikus és aspecifikus vagy nem specifikus derékfájás differenciálása. Specifikus derékfájás körébe sorolandók mindazon kórképek, amelyek hátterében jól meghatározható kórokra, patológiai folyamatra, bakteriális vagy reumás gyulladásra, primer vagy metasztatikus tumorra, cauda equina vagy gerincvelői kompresszióra, paresisre, metabolikus csontbetegségre, csigolyatörésre stb. van gyanú.

Lege Artis Medicinae

2011. MÁJUS 20.

Az alvadásgátlás fejlődése az elmúlt két évtizedben

SAS Géza

Az utóbbi két évtizedben mind a profilaktikus, mind a terápiás alvadásgátlás jelentőségének fokozatos növekedését láthattuk. A trombózis megelőzésének jelentősége a sebészeti beavatkozások során, de az orvoslás egyéb területein is általánosan elfogadottá vált. A kis molekulatömegű heparinok bevezetése mérföldkövet jelentett ebből a szempontból.

Lege Artis Medicinae

2011. MÁJUS 20.

Levelezés - Az alvadásgátlás fejlődése az elmúlt két évtizedben

BLASKÓ György, SAS Géza

Teljesen igaz, hogy a klinikai vizsgálatok (főleg a II. és III. fázisúak) úgynevezett steril beteganyagon, előre pontosan meghatározott beválasztási és kizárási kritériumokkal, szigorú statisztikával zajlanak. Például a dabigatran esetében az ortopédiai tromboprofilaxis vizsgálatait „non-inferiority”-re tervezték, és be is bizonyosodott, hogy a vizsgált gyógyszer körülbelül olyan hatást fejt ki, mint az egyik LMWH.

Lege Artis Medicinae

2011. MÁJUS 20.

A szulfanilureák helye a 2-es típusú diabetes vércukorszint-csökkentő kezelésében

WINKLER Gábor

A dolgozat áttekinti a szulfanilureák vércukorcsökkentő hatásának mechanizmusát, alkalmazásuk előnyeit és potenciális kockázatát. Felvázolja a gyógyszercsoport helyét a 2-es típusú diabetes vércukorcsökkentő kezelésében, felsorolva a monoterápiás és kombinációs alkalmazás lehetőségeit.

Lege Artis Medicinae

2011. MÁJUS 20.

A glargin inzulin in vitro interakciója az inzulin és az inzulinszerű növekedési faktor rendszerével: potenciális metabolikus és mitogén hatások

KIS János Tibor

Az analóg inzulinok számos klinikai előnnyel járnak a humán inzulinokhoz képest, úgymint kiszámíthatóbb farmakokinetika, a hypoglykaemia kisebb valószínűsége. Azonban egyes analóg inzulinokkal kapcsolatban felmerült, hogy a humán inzulinokhoz képest nagyobb mértékben vezetnek az IGF-1 (insulin-like growth factor-1) -receptor aktivációjához, és esetleg mitogén hatásúak.

Lege Artis Medicinae

2011. MÁJUS 20.

Kommentár

WITTMANN István

Az utóbbi évek epidemiológiai és alapkutatási eredményei a diabetes mellitus és a tumor közötti összefüggésre irányították a figyelmet. Biztos, hogy ezt jelentősen módosítja a cukorbetegek esetében fennálló egyéb kockázati tényezők jelenléte is, mint például az obesitas, a dohányzás, az életkor stb. Ennek ellenére az öszszefüggés létezőnek tűnik.

Lege Artis Medicinae

2011. MÁJUS 20.

Új fix kombináció a hatékony cardiovascularis prevencióban

NAGY András Csaba

A magasvérnyomás-betegség korszerű kezeléséről könyvtárnyi irodalom áll rendelkezésre. Az elmúlt 10-20 év tapasztalatai számos területen írták át a gyógyszeres kezelés és a szövődmények megelőzésének gyakorlatát. Nemcsak az újabb és újabb hatóanyagok megjelenése forradalmasította a terápiát, hanem a kombinációs kezelés bevezetése is.

Lege Artis Medicinae

2011. MÁJUS 20.

Orvosi mobilitás Magyarországon, sebész és szülész-nőgyógyász szakorvosok példája alapján

BALÁZS Péter

A 2006-ban kezdődött kormányzati ciklus egészségpolitikája a fekvőbeteg-intézményi hálózatban az utóbbi két évtized legjelentősebb szakmai és területi átszervezését hajtotta végre. Ennek kapcsán az egészségügyi kormányzat az orvosi munkaerő belföldi reallokációját is számításba vette.

Lege Artis Medicinae

2011. MÁJUS 20.

Az adherencia fogalma és jelentősége osteoporosisban

SZEKERES László

Napjainkban a gyógyszeres kezelések gazdaságossági szempontjai kapcsán a figyelem előterébe kerültek a betegek gyógyszerszedési szokásai. Ezeknek egyik fontos mutatója az adherencia, amely négy különböző, a terápiás hűséget érintő fogalom egysége: elfogadás (acceptance), egyetértés (concordance), kitartás (persistance) és engedelmesség (compliance).

Lege Artis Medicinae

2011. MÁJUS 20.

Az invazív gombafertőzések növekvő jelentősége

PRINZ Gyula, SINKÓ János

Az invazív mycosis súlyos alapbetegség miatt kezelés alatt álló, illetve károsodott immunrendszerű betegek esetében fellépő, életveszélyes gombafertőzés. Epidemiológiai vizsgálatok szerint egyes kockázati csoportokban gyakorisága növekszik.

Lege Artis Medicinae

2011. MÁJUS 20.

Herpes simplex-1 vírus okozta akut hepatitis

PATYI Márta, SEJBEN István, VÁGÓ Tibor, CSERNI Gábor, KISS Antal Zsolt, KISS József Zoltán

A herpeses hepatitis ritka és súlyos, főleg gyermekekben, transzplantáltakban gyakran letális. A gyors diagnosztikai segítség meghatározza a kezelést és megalapozza a beteg gyógyulását.

Lege Artis Medicinae

2011. MÁJUS 20.

A Study for Monitoring Antimicrobial Resistance Trends eredményeinek ismertetése

URBÁN Edit

A többcentrumos, prospektív, 2002-ben induló SMART felmérés (Study for Monitoring Antimicrobial Resistance Trends) célja az, hogy kövesse az intraabdominalis, majd később a húgyúti infekciókból származó, Gram-negatív izolátumok in vitro antibiotikum- érzékenységének változásait világszerte.

Lege Artis Medicinae

2011. MÁJUS 20.

Sikeres fulvesztrantkezelés - esetismertetés és néhány meggondolás

RUBOVSZKY Gábor

Az 1938-ban született nő 2006. májusban fordult intézetünkhöz emlőcarcinoma recidívájával. Kórelőzményében alsó végtagi visszeresség talaján kialakult felületes thrombophlebitis és magas vérnyomás betegség szerepel.

Lege Artis Medicinae

2011. MÁJUS 20.

Az anesztéziai és intenzív terápiás betegbiztonság növelése az ellátási hibák megelőzésével

BOGÁR Lajos

A LAM 2010. novemberi számában Bognár Ágnes a betegbiztonság feltételeinek megteremtésére ösztönzött minden egészségügyi dolgozót. Közleményének végén figyelmeztetett: ne ringassuk magunkat abban a hitben, hogy biztonságos munkát végzünk, a megfelelő minőséget bizonyítanunk kell.

Lege Artis Medicinae

2011. MÁJUS 20.

Jelentés a 2010. évi magyarországi gasztroenterológiai endoszkópos tevékenységről

NAGY György, OROSZ Péter

A Magyar Gasztroenterológiai Társaság Endoszkópos Szekciója felkérésére és megbízásából regisztráljuk és a LAM hasábjain évenkénti rendszerességgel közzétesszük a hazai endoszkópos tevékenység főbb statisztikai számadatait. Az elmúlt év munkájára vonatkozó kérdőívünkre 125 endoszkópos laboratóriumból (102 klinikai, kórházi osztály, 15 ambuláns ellátást végző rendelőintézeti egység és nyolc magánrendelés) kaptunk választ.

Lege Artis Medicinae

2011. MÁJUS 20.

Az ember nem arra született, hogy legyőzzék - Hemingway patográfiája

KISS László

Idaho, az Amerikai Egyesült Államok északkeleti részén elterülő szövetségi állam nem tartozik a turisták célpontjai közé. A közel Nagy-Britannia nagyságú sivár hegyvidéken alig egymilliónyi az összlakosság.

Lege Artis Medicinae

2011. MÁJUS 20.

Kapcsolathálózatok

BUDA Béla

A hálózatkutatás az ezredfordulótól kezdve külön tudományos paradigma lett. Olyan kutatási és értelmezési modell, amelyhez talán a kibernetika, majd a rendszerelmélet, esetleg később a szemiotika hasonlítható.

Lege Artis Medicinae

2011. MÁJUS 20.

A pszichedelikus élmény pszichológiai megközelítései: James, Maslow és a transzperszonális pszichológia I. rész

SZUMMER Csaba

Ha tömeges méretekről nem is beszélhetünk, a hatvanas évek közepe óta a fejlett ipari társadalmakban nem számít kuriózumnak a tudatmódosító szerek fogyasztása.