Lege Artis Medicinae - 1992;2(08)

Lege Artis Medicinae

1992. AUGUSZTUS 26.

Az interleuktin-6 jelentősége és molekuláris szabályozása az akut fázis reakcióban

FALUS András, BÍRÓ Judit, RÁKÁSZ Éva

Az interleukin-6 (IL-6) egy hormonszerűen ható citokin, melynek széles körű hatása alap vető jelentőségű a szervezet számos immunológiai, neuroendokrinológiai és gyulladási aktivitásának szabályozásában. Ebben az össze foglalóban az IL-6 gén és szabályozása, illetve a gyulladásra ható citokinhálózat jelentősége az akut fázis reakció (AFR) szempontjából kerül megtárgyalásra. Az AFR egy olyan komplex, élettani, biokémiai, immunológiai, endokrinológiai irányítású folyamat, amelyet a molekuláris biológia és a genetika eszközeivel ma egyre jobban ismerünk. Az IL-6-tal kapcsolatos molekuláris események manipulálása eddig nem hozzáférhető lehetőségeket nyújthat a gyulladásszabályozás biotechnológiai, farmakológiai eljárásaihoz.

Lege Artis Medicinae

1992. AUGUSZTUS 26.

Felhívás az Egészséges Erekért Alapítvány támogatására

MONOS Emil

Magyarország a szív- és érrendszeri betegségek szomorú nemzetközi halálozási statisztikájában az egyik listavezető: hazánk lakosságából évente mintegy 80 000 ember hal meg a szív és az erek működésének súlyos zavarai következtében. Ez a szám az összes haláleset közel 55%-a! A szívbetegségek túlnyomó része a szív saját koszorúér rendszerének meghibásodásával, az agyi kórképek jelentős része pedig maguknak az agyi ereknek a károsodásával függ össze.

Lege Artis Medicinae

1992. AUGUSZTUS 26.

Az argon lézer alkalmazása a kozmetológiában

DIMITRIJE Katalinic

A szerző 1976-ban az elsők között kezdte alkalmazni a különböző lézereket a plasztikai-esztétikai sebészetben, illetve a bőr különböző elváltozásainak kezelésében. Tapasztalatai alapján megállapítja, hogy az argon lézer alkalmazási köre a legszélesebb és a vele elérhető eredmények a legjobbak. A szerző összefoglalja és ismerteti az argon lézer szöveti hatásait összehasonlítja azokat az egyéb típusú lézerekkel, illetve a hagyományos módszerekkel elérhető hatásokkal. Az alkalmazás javallatait a szöveti destrukció minősége határozza meg. A naevus flammeus argon lézerrel történő kezelése abszolút indikációval bír. A szerzőnek az a véleménye, hogy sem az expozíciós idő, sem az alkalmazandó energia nem határozható meg egzakt módon. A gyógykezelésben az orvos tapasztalata játssza a legfontosabb szerepet.

Lege Artis Medicinae

1992. AUGUSZTUS 26.

A fürdőkezelések hatásmechanizmusa

BENDER Tamás

A fürdőkezelések a hidro- és balneoterápiára oszthatók. A hidroterápia során a víz fizikai tulajdonságait használjuk fel, míg a balneoterápia során bizonyos ásványi anyagok szívódnak fel a szervezetbe és fejtik ki hatásukat. A balneoterápia pontos hatásmechanizmusa még ma sem teljesen tisztázott, bár számos kettős vak tanulmány annak előnyös hatását igazolta. További vizsgálatok szükségesek a balneoterápia objektív megítéléséhez.

Lege Artis Medicinae

1992. AUGUSZTUS 26.

Klinikai adatok összefüggése a szöveti gyulladás mértékével colitis ulcerosában

NAGY Ferenc, KARÁCSONY Gizella

A colitis ulcerosa aktuális aktivitásának meghatározása a betegek gondozásához szükséges. Kolonoszkópos vizsgálat szövettani eredményét 22 klinikai változó értékével vetettük össze. Kiértékelésre variancia analízist használtunk. A vizsgált 22 változó közül 11 változó esetében találtunk szignifikáns eltérést a klinikai csoportosítás (inaktív krónikus, akut) alapján. A véres székletek száma mind három csoportnál eltérő volt. Az akut gyulladást a székletek, a nyákürítések, a véres nyák ürítések magas száma, az éjszakai székürítés és anaemiára utaló hematokrit érték jellemez te. Az inaktív csoportra jellemző szérum vas értéktől az akut és a krónikus gyulladásos csoportok értékei egyaránt eltértek. A thrombocytaszám, az általános állapot csak az inaktív és az akut gyulladásos csoportok között mutatott eltérést. A hematokrit érték az akut állapotot különítette el az inaktívtól és a krónikustól. A 22 változóból 11 alkalmas a colitis ulcerosa szövettani (inaktív, krónikus, akut) aktivitásának követésére.

Lege Artis Medicinae

1992. AUGUSZTUS 26.

Az infarktus túlélésének első nemzetközi vizsgálata

MATOS Lajos

A kezelési időszakban (0–7 nap) a vascularis halálozás szignifikánsan alacsonyabb volt az atenolol csoportban (3,89%), mint a kontrollok között (4,57%), ami 15% kos mortalitás csökkenést jelent, azonban igen tág 95%-kos konfidencia határok között (1– 27%). A vascularis halálozás egy év során is szignifikánsan alacsonyabbnak bizonyult (atenolol: 10,7%, kontroll: 12,0%,2 p <0,01). A 365. nap után kissé több lett a vascularis halálozás az aktív szerrel kezelt csoportban, de ez nem volt szignifikáns (2p = 0,07). A beta-blockoló adása jelentősen növelte az inotrop szerek használatát (az atenolol csoportban 5%, a kontrollban 3,4%, 2p < 0,001), főleg az első két napon (0–1 nap), ennek ellenére a vascularis halálozásra vonatkozó javulás éppen ebben az időszakban volt a legkifejezettebb (atenolol: 121, kontroll: 171 haláleset)

Lege Artis Medicinae

1992. AUGUSZTUS 26.

A blepharospasmus és hemifacialis spasmus előfordulási gyakoriságának becslése magyarországon

BIHARI József, TOMCSIK Miklós, BENYÓ Gábor

Szerzők megbecsülik két fokális dystonia, a blepharospasmus és hemifacialis spasmus gyakoriságát Magyarországon, az orvoshoz fordulási morbiditási adatok alapján. Hasonló adatok fokális dystoniákról az irodalomban nem ismertek. Az epidemiológiai felmérésnek felkutatás, gondozás céljából volt jelentős szerepe, mivel e betegségek terápiájában botulinustoxin injekciókkal kiváló eredmények érhetők el.

Lege Artis Medicinae

1992. AUGUSZTUS 26.

Laparoszkoppal vezérelt percutan kőeltávolítás kismedencei distopiás veséből

HOLMAN Endre, PÁSZTOR Imre, FICSÓR Ervin, PAPP Ferenc, TÓTH Csaba

A szerzők kismedencei dystopiás veséből görcsrohamokat okozó köveket távolítottak el. A percutan kőeltávolítás technikájának alkalmazását laparoszkópos ellenőrzéssel, a bélkacsok laparoszkópos eltávolításával tették lehetővé, elkerülve a transabdominális műtétet.

Lege Artis Medicinae

1992. AUGUSZTUS 26.

Az infarktus túlélésének második nemzetközi vizsgálata

MATOS Lajos

Az aktív készítmények már az első vizsgálati időpontban (5. hét) szignifikánsan csökkentették a vascularis halálozást (streptokinase vs. placebo: 9,2 vs. 12%, aspirin vs. placebo: 9,4 vs. 11,8%, 2p < 0,00001 mindkét esetben, streptokinase és aspirin együtt vs. placebo: 8,0 vs. 13,2%). A streptokinase és az aspirin együttes adása szignifikánsan hatásosabbnak bizonyult, mint külön-külön (2p < 0,0001). Az aktív kezelés akkor is jótékony hatásúnak tűnt, ha a fájdalom megjelenése után aránylag későn kezdték. A streptokinase csoportban a transfusio gyakorisága 0,5%, a placebo csoportban 0,2%) és több volt az agyi vérzés (streptokinase: 0,1% míg a placebo csoportban ez egyetlen esetben sem fordult elő). Aspirin önmagában szignifikánsan csökkentette a halálhoz vezető re-infarctus gyakoriságát (aspirin: 1%, placebo: 2%), a nem-halálos agyvérzését (0,3% vs. 0,6%) és nem vezetett több, transfusiot igénylő vérzéshez.

Lege Artis Medicinae

1992. AUGUSZTUS 26.

Az AIDS-ismeretek szintje és szerkezete Magyarországon 1991-ben

TÓTH László, KÁDÁR Erika, FORGÁCH István

A szerzők a 15 éven felüli magyarországi lakosság körében 2000 fős reprezentatív mintán kérdőíves adatgyűjtést végeztek az AIDS szel kapcsolatos ismeretek, attitűdök és magatartás vizsgálatára. Az ismeretek szintjét vizsgálva kiderült, hogy a tudat előterében lévő ismeretek szintje rendkívül alacsony, majd növekszik, ahogy a kérdések közvetlenül egy-egy ismeretelemre irányulnak. Az ismeretszint a nehezen mozgósítható passzív tudásmezőben a legmagasabb. Az ismeretek szerkezete a helyes válaszok alapján a vizsgált tudásmezőkben ellentmondó képet mutat: míg a passzív tudásmezőben a társadalmi-gyakorlati típusú ismeretek vannak túlsúlyban, addig az aktív mezőben biomedikális-orvosi természetűek. A korábbi magyarországi kutatások adatait eredményeinkkel összevetve kiderült, hogy 1987 óta csökkent az AIDS-ismeretek szintje. Újra kell gondolni az AIDS elleni propaganda egészét, egyrészt kampányok helyett hosszú távú stratégiai lépések sorává alakítva azt, másrészt az egyént aktivizáló szemléletűvé kell tenni, felváltva az eddigi „paternalista" szemléletet.

Lege Artis Medicinae

1992. AUGUSZTUS 26.

Jelentés az 1991. évi magyarországi gasztroenterológiai endoszkópos tevékenységről

NAGY György, JUHÁSZ László

A Magyar Gasztroenterológiai Társaság Endoszkópos Szekciója felkérésére és megbízásából összegyűjtöttük az 1991. évi hazai endoszkópos tevékenység főbb adatait.

Lege Artis Medicinae

1992. AUGUSZTUS 26.

A pszichoterápia mint medicinális tevékenység I. rész

SZŐNYI Gábor

A klinikumban a pszichoterápiás eljárásokra is használható a medicinális modell, a kivizsgálás, javallat, terápiaválasztás, terápiás folyamat, eredmény, kontroll algoritmus. Ugyanakkor a pszichoterápiák azon sajátosságuknál fogva, hogy a zavar helye, oka, a gyógyítás tere és eszköze azonos, az emberi pszichikum és az emberi társas kapcsolódás, számos ponton más beállítódást kívánnak meg, mint a szomatikus medicina eljárásai. A pszichoterápiás szemléletben foglalható össze az általános alapbeállítódás. A pszichoterápiás eljárások legfontosabb közös része a terápiás szerződés és a terápiás kapcsolat. A különböző tényezők a beteg és a terapeuta személyén, belső világán átdolgozódva hatnak, a terápiás intervenciók ebből az összefüggésrendszerből kiragadva nem értékelhetők.

Lege Artis Medicinae

1992. AUGUSZTUS 26.

Egy kórház infrastruktúrájának interdiszciplináris minőségbiztosítása II. rész

EUGEN Hauke

Annak a feladatnak a közös volta, hogy a betegellátás minőségét összeségében kell biztosítani, felismerhetővé teszi, hogy a nem közvetlenül nyújtott szolgáltatások nem öncélúak. Ezek csupán ama feltételeket nyújtják, amelyekkel a munkamegosztás keretei között az orvosi-ápolási, szolgáltatási folyamat egyáltalán lefolyhat. A közvetett szolgáltatások iránti szolgáltatási követelmények tehát lényegében az orvosoktól, az ápolási szolgálatból, illetve azoktól a személyektől indulnak ki, akik a betegek kezelésével közvetlenül foglalkoznak.

Lege Artis Medicinae

1992. AUGUSZTUS 26.

"A nagy átverés"

KÖVES Péter

Bizonyos dolgok markánsabban rajzolódnak ki, más tényezők viszont a rendeletek arzenálja ellenére, vagy talán annak következtében, még mindig zavarosak. Ezen a helyzeten nem sokat segítenek a különböző összejövetelek, tájékoztatók, ahol miniszteriális személyek a feltett kérdésekre különböző módon érthető és értelmezhető - mondhatnánk dodonai – válaszokat adnak. A rendeletek mellett ott vannak a kiskapuk, melyeken kis be lehet járni.

Lege Artis Medicinae

1992. AUGUSZTUS 26.

Makroplan és Mikroplan a pediátriai praxisban; Gondolatok a minőség kapcsán

BAKSAI László

Orvosi működésünk során a minőség biztosítása elkötelezettséget jelent. Ez a feltétele annak, hogy a modern tudomány és technika humánus alkalmazása révén törekvéseink egyre sikeresebbek legyenek azok javára, aki kért végülis munkálkodunk. A minőség értelme; Gyakorlati tennivalók; Makroplan-mikroplan;

Lege Artis Medicinae

1992. AUGUSZTUS 26.

Nem csodaszer, de nagy segítség

ANDRÁS László

Misztikus köd övezi az egészségügynek szánt világbanki kölcsönt. Sokan megváltóként várják 1993-at, a program beindulását. A magyar egészségügy fellendülését, szemléletének megváltozását remélik általa. A remények és ködök mögött csendes készülődés folyik, melyről alig tud a közvélemény. A program előkészületeit a Népjóléti Minisztériumban Móró Ákos vezeti, aki köz gazdászként előzőleg a Mentőszolgálat vezetője volt és az elsők között végezte el a Phare program keretében lebonyolított egészségügyi menedzser-képzőt.

Lege Artis Medicinae

1992. AUGUSZTUS 26.

Fenyegeti-e csőd a társadalombiztosítást?

LÁSZLÓ András

Mádi László FIDESZ képviselő interpellációja a pénzügyminiszterhez és a népjóléti miniszterhez. Elhangzott 1992. június 9-én

Lege Artis Medicinae

1992. AUGUSZTUS 26.

A kórházi menedzsment kérdéseiről a LAM Klubban

ANDRÁS László

A fentieket Mikola István, a budapesti László Kórház főigazgatója, a Magyar Kórházszövetség elnöke jelen tette ki a parlament szociális bizottságának ülésén, 22 fővárosi kórházigazgató kollégájának jelenlétében. A szakellátás, ezen belül a fekvőbeteg ellátás reformjának küszöbén, a finanszírozási válság kellős közepén igencsak időszerű volt a kórházi menedzsment kérdéseiről vitát rendezni a LAM Klubban.

Lege Artis Medicinae

1992. AUGUSZTUS 26.

Könyvekről

NÉMETH György

dr. Lázár Imre: "Pszichoneuroimmunológia" - című könyv ismertetése.

Lege Artis Medicinae

1992. AUGUSZTUS 26.

Magyarországi szövetség az egészségügy minőségének és gazdaságosságának fejlesztésére

GULÁCSI László, BALITZKY Alexandra

A magyarországi szövetséget annak érdekében hoztuk létre, hogy a minőségbiztosítás területén megkönnyítsük az együttműködést a hazai szakemberek között, tagjai lehessünk a minőségbiztosítás nemzetközi szervezetének (International Society For Quality Assurance In Health Care) és bekapcsolódhassunk a nemzetközi programokba, első lépésként a COMAC programba. Az alakuló ülését és első szemináriumát 1992. június 11. és 12-én tartottuk Debrecenben, az Arany Bika Szálloda Bartók Termében. A szövetség célja, hogy a magyarországi tagszervezetekkel közösen, a hasonló területeken dolgozó nemzetközi szervezetekkel együttműködve, független szakmai fórum ként segítse hazánkban.

Lege Artis Medicinae

1992. AUGUSZTUS 26.

A boszniai harcok egy magyar katonaorvos szemével

KAPRONCZAY Károly

A múlt század utolsó harmadának talán legfontosabb európai eseménye az 1875-től 1878-ig tartó balkáni háború volt, amelyet a török birodalom válsága, a délszláv népek függetlenségi harca és a nagyhatalmak torzsalkodásai robbantottak ki.

Lege Artis Medicinae

1992. AUGUSZTUS 26.

Középkori Fürdők

NEMÉNYINÉ Tahin Emma

Abarbár népek szorításában élet-halál harcot vívó Imperium Occidentale magas fürdőkultúrája el- sorvadt, pompás fürdői lepusztultak. Fürdők a kolostorban; Városi fürdők; A fürdő mint szórakozás; Gyógyító fürdőzés; Utazás a fürdőhelyre;

Lege Artis Medicinae

1992. AUGUSZTUS 26.

Képzőművészeti Rovat

KESERŰ Katalin

"Nem erőltetett"; Banga Ferenc rajzain épp ez a szembetűnő. Sőt, a választott vonal is többjelentésű. A holdsarlóba kanyarodó varkocs például (Átszellemült erő) a kozmikus erőkkel kapcsolja össze a mágust (gondolhatunk a mitológiára: Sámson fürtjeire vagy a mesebeli ördögre is).

Lege Artis Medicinae

1992. AUGUSZTUS 26.

Gyógyítás és Igazságszolgáltatás

SÁNDOR Judit

Gondolatok a brit és magyar ítélkezésről

Lege Artis Medicinae

1992. AUGUSZTUS 26.

Az orvostovábbképzés új távlatai

BŐSZE Péter

A „The Association of Professors of Gynecology and Obstetrics” (APGO) és a „The Council on Resident Education in Obstetrics and Gynecology” (CREOG) évente közös tudományos össze jövetelen értékeli és tárgyalja meg a szülészet-nőgyógyászat területén dolgozó orvosok képzését. Ebben az évben, első alkalommal a „Council of University Chairs of Obstetrics and Gynecology” (CUCOG) rendes évi ülését is csatoltan tartották meg.

Lege Artis Medicinae

1992. AUGUSZTUS 26.

Miért nem lelkesít az egészségügy mostani reformja?

LANTOS István

Van egy nagyon kedves, ifjú kolléganőm, aki közel 10 éves kórházi gyakorlatot követően 4 évvel ezelőtt lett körzeti orvos. Közben férjhez ment, és jelenleg kétéves gyermekével van otthon. Az alapellátást érintő változások következtében állását ugyan nem, de betegeit elvesztette. Helyette mások, az őt helyettesítők gyűjtik össze a volt körzetében lakó polgárok biztosítási kártyáit. Gyermeke cseperedik, jogilag munkaviszonya megvan, csak amikor visszatér, nem lesz kiket gyógyítson.