Lege Artis Medicinae - 1992;2(01)

Lege Artis Medicinae

1992. JANUÁR 29.

A vállalkozó egészségügy - biztosított társadalom

A Népjóléti Minisztérium és a Magyar Public Relation Szövetség három naposra tervezett nemzetközi kongresszus szervezését kezdte meg a fenti címen. A kongresszus céljairól kérdeztük Barát Tamást, a Magyar Public Relations Szövetség főtitkárát.

Lege Artis Medicinae

1992. JANUÁR 29.

Egy Asztalnál

A szakma közvéleménye a Jelentés a társadalombiztosításról című összefoglaló kötet révén ismerte meg a Fraternité Rt. nevét. Ennél több nemigen ismert erről az intézmények és magánszemélyek alkotta részvénytársaságról, mely Kelet-Európában egyedüliként a humánszolgáltatásokkal kapcsolatos területeken ad át ismereteket és tanácsokat a döntéshozóknak. Vezérigazgatója, Bánfalvy István így nyilatkozott:

Lege Artis Medicinae

1992. JANUÁR 29.

A programozott sejthalál (apoptosis) biológiai és patológiai jelentősége

SZENDE Béla

A programozott sejthalál (apoptosis) biológiai jelentőségében, a morfológiai jelek és bioké miai történések vonatkozásában alapvetően különbözik a necrosistól. Az apoptosis aktív sejtműködés eredménye (sejtöngyilkosság), amely számos biológiai és kóros folyamatban megfigyelhető. A daganatok hormonkezelése során az apoptosis mértékének fokozását érhetjük el, ami a hormonkezelés hatásmódját és az apoptosist elindító génregulációs változást új megvilágításba helyezi.

Lege Artis Medicinae

1992. JANUÁR 29.

BCG Immunterapeutikum alkalmazása hugyhólyagdaganatok (carcinoma in situ és papilláris rák) kezelésére

CSIZÉR Zoltán

A BCG Immunterapeutikum (BCG IT) az első immunmodulátor, amelyet az Egyesült Államokban, Kanadában és Németországban húgyhólyagrákok kezelésére engedélyeztek. A készítményt egy jól tervezett és eredményes klinikai hatásossági vizsgálat alapján engedélyezték. A többközpontú, független és ellenőrzött vizsgálatot egy hosszú megfigyelési idő követte. A klinikai vizsgálatok eredményei azt mutatják, hogy a BCG immunterápia szignifikánsan hatásosabb az Adriamycin kemoterapiánál. A két készítmény toxicitása és az általuk okozott mellékhatások súlyossága között nincs lényeges különbség.

Lege Artis Medicinae

1992. JANUÁR 29.

Transoesophagealis és transthoracicus echocardiographia aorta dissectioban

LENGYEL Mária

Az aorta dissectio prognózisa súlyos, de az életkilátások a korai diagnózissal javíthatók. A szerző az echocardiographia szerepét értékeli a felismerésben. 32 beteg echocardiographiás eredményeit elemzi, akiknél 1984. szeptember és 1991. július között egyéb módszerekkel aorta dissectiot bizonyítottak. Közülük 19 betegben csak transthoracicus echocardiographia (TTE), 13-ban TTE és transoesophagealis echocardiographia (TE) is történt. A kontroll csoportba 21 beteg tartozott, náluk az aorta dissectio gyanúja nem igazolódott. Az aorta dissectiot DeBakey szerint osztályozták. A 14 akut és 18 krónikus aorta dissectio közül 9 volt I. típusú, 15 II. típusú és 8 III. típusú. A klinikai gyanú, a TTE, a TE és a szívkatéterezés szenzitivitása 34, 72, 92 és 94% volt. A TE alkalmas volt a típusok azonosítására, a be- és visszalépési nyílások, az állumen és a bal coronaria artéria eredésének felismerésére. A TTE az aorta dissectio szövődményeinek és etiologiájának kimutatásában volt értékes. Az etiológiában a hypertoniának (12) és a Marfan syndromának (7) volt vezető szerepe. Az eredmények az irodalmi közlésekhez hasonlóan azt bizonyítják, hogy az aorta dissectio diagnosztikájában a TE biztonságos és meg bízható módszer, amely felülmúlja a TTE-t és nem marad el az angiographiától. Aorta dissectio gyanúja esetén a TE-vel kombinált TTE elvégzését ajánlják. Az aorta dissectio ellátásában és megelőzésében nagy jelentőségű a kardiológiai szövődmények és az etiológiai tényezők echocardiographiás kimutatása is.

Lege Artis Medicinae

1992. JANUÁR 29.

Szájtünetek jelentősége a leukaemiák diagnosztikájában

GYURKOVICS Csilla, BÁNÓCZY Jolán

A vérképzőrendszer betegségeinek gyakori kísérő tünetei a szájnyálkahártya-, és a száj környékének elváltozásai, melyek az alapbetegség első tüneteként jelentkezve, diagnosztikus értékűek. Primaer szájtünetek elsősorban az acut leukaemiára jellemzőek. Ezek: haemorrhagia, petechia, ecchymosis, ínyfekély, gingiva-hy pertrophia, gingiva-fájdalom, fogmozgathatóság, candidiasis, herpes simplex vírusfertőzés, nyirokcsomó nagyobbodás. A chronicus leukaemiák szájtünetei is fel kelthetik az alapbetegség gyanúját. A szájelváltozások kiterjedését és súlyosságát az al kalmazott cytostaticus terápia fokozza.

Lege Artis Medicinae

1992. JANUÁR 29.

A peritonealis dialisiskezelés Magyarországon

KARÁTSON András, MAKÓ János

A peritonealis dialisis hagyományos, intermittáló technikájával a krónikus uraemiás betegen a kezelés hetente háromszor, 8–10 órában történik. 1976-ban Popovich és munka társai a folyamatos ambuláns peritonealis dialisis (az angol kezdőbetűk alapján CAPD) elvét ismertette, amely a víz és a toxikus anyagok jobb hatásfokú, egyenletes eltávolítását biztosítja. Ezzel a módszerrel az Egyesült Államokban 19 000, Európában 9600 beteget kezelnek. 1991 elején a hazai nephrológiai és dializáló osztályokon kérdőíves felméréssel tájékozódtunk a peritonealis dialisissel kezelt betegek számáról és a kezelés technikai feltételeiről. Magyarországon nemcsak a kezelt (dializált + transzplantált) krónikus uraemiás betegek száma kisebb (az európai átlag 236/1 millió lakos, hazánkban 106/1 millió lakos), hanem a dializált betegek kezelési mód szerinti megoszlása is eltérő. Az intermittáló peritonealis dialisissel kezeltek száma nálunk évek óta 10% felett, a folyamatos peritonealis dialisissel kezelteké pedig 2% alatt van (Európa országaiban az előző sorrendben 2%, illetve 4-43%). Felmérésünk során tájékozódtunk a peritonealis dialisishez alkalmazott oldat, desinficiens, összekötőrendszer fajtájáról, a peritonitis előfordulásáról és az antibiotikum adás gyakorlatáról. Összefoglaljuk a biokompatibilitás, az interleukin mechanizmus elveit, a kezelés eredményességének és otthon végzésének feltételeit.

Lege Artis Medicinae

1992. JANUÁR 29.

A csont morfogenetikus protein szerepe a csontgyógyulásban

CSÖNGE Lajos

A csont morfogenetikus protein (BMP) felfedezése az elmúlt 20 évben a figyelmet a porc és csontfejlődés, valamint a csontgyógyulás molekuláris és hisztogenetikai mechanizmusaira irányította. Meggyőző kisérleti és klinikai eredmények születtek olyan új tipusú csontallograftok alkalmazásával, amelyek aktív BMP-t tartalmaztak. A graftok, vagy tisztított BMP beültetésével kitűnő osteoinduktív hatás és csont gyógyulás érhető el elsősorban a súllyal nem terhelt csontdefektusok terápiájában (csont cysták, koponyadefektusok). A szerző az irodalom alapján összegzi a csont morfogenetikus protein felépítéséről, szerepéről, és klinikai alkalmazásáról szóló ismereteket.

Lege Artis Medicinae

1992. JANUÁR 29.

Akut volumenterhelés hatása a pitvari natriuretikus peptid (ANP) elválasztására endokrin kórképekben

DE Chatel Rudolf, TISLÉR András, BARNA István, TÓTH Miklós, RUDOLF F. Lang

Az akut volumenterhelésre adott diuretikus választ és a pitvari natriuretikus peptid (ANP) plazmaszintjét vizsgáltuk endokrin kórképekben. A betegek és kontroll személyek 2000 ml sóinfúziót kaptak intravénásan 4 óra alatt. Az infúzió előtt és után vett vérminták ANP tartalmát radioimmunoassay-vel mértük. Sóterhelésre minden csoportban emelkedett az ANP plazmaszintje. Hypothyreosisban és csík-gonárd szindrómában szenvedő betegeink nyugalmi ANP szintje alacsonyabb (p<0,001) volt a kontrollokénál és az infúzió után is szignifikánsan elmaradt a kontrollok átlagánál (p< 0,001); az alacsony ANP szintek ellenére mind két csoportban jelentősen nőtt a Na- és vízürítés. Ca-anyagcserezavarban szenvedő betegeinknél a létrejött ANP változás összefüggést mutatott a nyugalmi Ca szinttel (r=0.674, p<0.025). Diabetes mellitusos betegeink ANP szintjei infúzió előtt nem különböztek a kontrollokétól, a NIDDM csoportban az infúzió hatására az ANP szint nagyobb mértékben növekedett (p<0,05) mint az IDDM betegekben vagy a kontrollokban, ugyanakkor a Na- és vízürítés kevésbé fokozódott. Eredményeink szerint az ANP a volumenterhelésre adott diuretikus válasz egyik mediátora. Extrém plazma Ca értékek esetén a szív endokrin aktivitása függ a Ca koncentrációtól, NIDDM-ban a szív endokrin válaszkészsége fokozott, a periféria érzékenysége csökkent. Hypothyreosisban és csík-gonad szindrómában a szervezet - a szív csökkent endokrin aktivitása ellenére – képes a többletfolyadék kiválasztására.

Lege Artis Medicinae

1992. JANUÁR 29.

Depresszió Parkinson szindrómában, tapasztalatok PK-Merz infúzióval

TAKÁTS Annamária, BERGHAMMER Rita, THOMKA Magdolna, SZOMBATHELYI Éva

Régen ismert, hogy Parkinson szindrómában a depresszió a leggyakoribb pszichopatológiai tünetegyüttes. Az utóbbi években ezt a depressziót döntően major típusúnak tartják, háttérben a Parkinson szindrómában is bizonyítható, megváltozott szerotonin anyagcserével. A csökkent szerotonergiás aktivitást figyelembe véve a Parkinson szindróma egy további lehetséges alcsoportját körvonalazták. Ezek alapján feltételeztük, hogy a kifejezett szerotonergiás hatással rendelkező amantadin kedvezően befolyásolja a depresszió tüneteit Parkinson szindrómában. 27 depresszióval szövődött Parkinson szindrómában szenvedő beteget kezeltünk PKMerz infúzióval három héten át anélkül, hogy a korábbi antiparkinsonos terápiát megváltoztattuk volna. A kezelést követően a 27-ből 18 beteg mutatott matematikailag is szignifikáns javulást, mely minden alkalmazott depressziós skálában mérhető volt. Az amantadin a biogén aminok, így szerotonin tárolásának és endogén release-ének gátlásával, valamint a receptorok szerotonin kötésének megváltoztatásával fejti ki erős szerotonergiás hatását.

Lege Artis Medicinae

1992. JANUÁR 29.

Levelezés

CSÁSZÁR Gyula

Mindig nagy érdeklődéssel és élvezettel olvasom dr. Bálint Géza írásait. Most lapjukban az Egészség-betegség-ről elmélkedett. Ezúttal is a hivatását magas szinten gyakorló orvos szólalt meg. Hozzászólásom inkább kiegészítés, talán az orvos-pszichológus mélyebb látásmódjából fakad olyan megfogalmazás, mely a problémakör finomabb ismeretét képviseli.

Lege Artis Medicinae

1992. JANUÁR 29.

Észak-skandináv kooperatív enalapril túlélési tanulmány

MATOS Lajos

Az elsődleges végpont 6 hónap volt: ekkor a mortalitás 26%-nak bizonyult az aktív szerrel kezelt csoportban és 44% a placeboval kezeltek között, ami 40%-os csökkenésnek felel meg (p<0.002). Egy év után a mortalitás az enalapril csoportban 31%-kal lett alacsonyabb (p<0.001) és a vizsgálat végpontjában ez 27%-os csökkenést jelentett (p = 0.003). A kezelt és a kezeletlen csoport a hirtelen halál előfordulásában nem különbözött egymástól. A NYHA funkcionális stádium az enalaprilt szedő csoportban szignifikánsan mérséklődött, ugyancsak a szívnagyság és a kiegészítő gyógyszerekkel kapcsolatos igény.

Lege Artis Medicinae

1992. JANUÁR 29.

Egy éves a LAM

SAS Géza

Honnan indultunk, hol tartunk, merre haladunk tovább?

Lege Artis Medicinae

1992. JANUÁR 29.

Minőségbiztosítás egészségügyi intézményekben

BAKSAI László

Az alábbi közlemény címe, tartalma és itt-ott szóhasználata sokak számára minden bizonnyal újszerűen hangzik. Menedzseri témáról van szó: minőségről – a gyógyító hivatást végző professzionisták mindennapjai során. Egészség, betegség, fájdalom, szenvedés és halál jóllehet számos körülménytől függnek, mégis mindenekelőtt a gyógyító-ápoló-egészségnevelő munkát jellemzik. Az egészségügy irányítói, dolgozói, biztosító- társaságok - a jelek szerint - új közös témát kezdenek felfedezni: a minőség igényét. A dolog érdekessége, hogy szinte mindenki egyetért vele, az egészségügy minősége pedig mindenütt és mindenkor felér egy kihívással.

Lege Artis Medicinae

1992. JANUÁR 29.

Újra az alapellátás reformjáról

LÁSZLÓ András

Beszélgetés Kincses Gyulával az alapellátás reformjáról

Lege Artis Medicinae

1992. JANUÁR 29.

Mohamed a hegynél, avagy "a miniszer olyan mint az alma: érik"

ANDRÁS László

Ritka alkalom, mikor Mohamed elmegy a hegyhez, azaz Surján László népjóléti miniszter találkozik az Országgyűlés Szociális-Családvédelmi és Egészségügyi Bizottságának tagjaival és szakértőivel, pedig a Parlamentnek – elsősorban ennek a bizottságnak a segítségével – feladata „a kormány felügyelete és tevékenységének ellenőrzése is” (Pusztai Erzsébet – MDF). A bizottság által kezdeményezett november 27-i találkozóra nem akármilyen időpontban került sor, hiszen a bizottság napokkal korábban igen élesen visszautasította és általános vitára alkalmatlannak minősítette a kormány 1992-es költségvetés irányelveiről benyújtott indoklását és a közeli hetekben várhatók a nagy költségvetés, az 1975/II-es törvény újabb toldozgatása-foltozgatása, a Társadalombiztosítási Alap 1992-es költségvetése körüli, várhatóan nem kevésbé viharos viták

Lege Artis Medicinae

1992. JANUÁR 29.

A gyógyszerrendelés legújabb szabályairól

LÁSZLÓ András

Listákat Ne! Orvosjogok vagy gazdasági kényszer? Megkérdeztük Doktorics Bélát, a Magyar Orvosi Kamara főtitkárát, hogy - ha a parlament egészségügyi szakbizottsággal nem is, de - a kamarával egyeztette-e a vitatott jogszabálycsomagot a Népjóléti Minisztérium?

Lege Artis Medicinae

1992. JANUÁR 29.

Az egyéni és társadalmi egészség fogalmáról I. rész

KOVÁCS József

Betegség-e az öregség? Mivel természetes folyamat, nem szokták annak tekinteni. Betegség-e a presbyopia? Amikor Angliában egy nem egészségügyi vállalkozást megvádoltak azzal, hogy jogosulatlanul orvosi tevékenységet folytat, mivel presbyopoknak szemüveget rendel, az azzal védekezett, hogy tevékenysége azért nem orvosi, mert a presbyopia természetes folyamat, s mint ilyen, nem betegség. (1). Betegség-e a dohányzás? Sokan annak tartják, akárcsak az alkoholizmust vagy a kábítószerfüggőséget. Mikor azonban Angliában néhányan a dohányzásról leszoktató kúra költségeit az állami egészségügyi szolgálattal akarták megfizettetni, azt a választ kapták, hogy a dohányzás nem betegség, hanem csupán egy rossz szokás, olyan, mint amikor például valaki az asztalnál piszkálja az orrát, s ahogy ez utóbbiról való leszoktatás nem az egészségügy fel adata, úgy a dohányzásról való leszoktatás sem az (2). Betegség-e a homoszexualitás? Naturalista egészségdefiníciók, Az egészséges mint a statisztikailag leggyakoribb, Az egészség mint faj tipikus és természete

Lege Artis Medicinae

1992. JANUÁR 29.

Von Willebrand és Alzheimer találkozása

A Magyar Thrombosis és Haemostasis Társaság I. Kongresszusa

Lege Artis Medicinae

1992. JANUÁR 29.

Betegcsoportok - egészséges rendszerben

STUMPF János

A fejlett ipari országokban általános gyakorlat, hogy a bizonyos betegségekben szenvedők csoportokba, társaságokba, klubokba tömörülnek. Különösen akkor, ha az együttlét jelentősen tudja segíteni a gyógyulást, vagy a rehabilitációt, mint például az alkoholbetegek esetében, de abban az esetben is, ha a krónikus betegség okozta lelki megterhelést megosztva könnyebb elviselni. Alapja lehet a klubbá tömörülésnek a gyógyítás kapcsán kialakuló állapot (például a sztomás betegeké).

Lege Artis Medicinae

1992. JANUÁR 29.

Az Orvos a Páciens Szemével

NÉMETH István

A címlapon az 1587-ben készült, négy darabból álló metszetsorozat első lapja látható Jézus nagy méretű alakjával az előtérben, amint éppen egy kezében tartott vizeletes üvegcsét vizsgál. Lábánál különféle orvosi könyvek és műszerek hevernek. A háttérben több kis életképszerű jelenetet fedezhetünk fel, melyek súlyos betegek gyógykezelését ábrázolják. Baloldalt, az orvos egy baldachinos ágyban fekvő alak pulzusát nézi, aki a hozzátartozók gesztusaiból ítélve, igencsak válságos állapotban lehet. Jobboldalt, egy fájdalomtól eltorzult arcú férfi törött lábát készül éppen sínbe rakni a doktor, míg leghátul egy magatehetetlen beteg trepanációja folyik

Lege Artis Medicinae

1992. JANUÁR 29.

A kuruzslók ellen a 20. század első felében

HEGEDŰS Katalin

A század nagy orvos- etikusa, Székely Ágoston idézett egy francia esetet: kuruzslás miatt letartóztattak egy embert, aki bevallotta, hogy érvényes orvosi oklevele van, azonban mint orvos sehogy sem boldogult, viszont kuruzslóként fényesen megélt. Új támadás - törvénytervezettel, A kuruzslás mint vétség, Néhány elmarasztaló ítélet,

Lege Artis Medicinae

1992. JANUÁR 29.

Ösztöndíjemelés, juhéé(?)

SZ. A.

A kormány jóságos. Félreértés ne essék, nem egy koalíciós párt toborzójaként írok (nem tartozom egyik párthoz sem – szerencsére), csak tájékoztatni szeretném a hallgatóságot, hogy... Szóval hosszú küzdelem és még hosszabb várakozások után újra itt a nagy-nagy ösztöndíjemelés! (Ha informátoraink nem csalnak.) DE...

Lege Artis Medicinae

1992. JANUÁR 29.

Könyvekről

SVASTICS Egon

A "Nagy Egészségkönyv" című könyv összefoglalása