VISSZA

Személyre szabható szájápolás| | |
 


A szájban található mikrobiom, vagyis mikrobatömeg védelmi rendszerének teljes körű feltérképezése segítséget nyújthat a személyre szabható szájápolás kialakításában.

A szájüregben élő baktériumok között fellépő interakciók nyomon követésének az a módja, hogy a baktériumok vírusok elleni védekezési mechanizmusának DNS hátterét felderítik. A baktériumok ugyanis képesek egymásnak a védekező "trükkjeiket" genetikai módon átadni. A stratégiát szabályozó géncsoportot "csoportosuló köztes rövid palindromismétlődéseknek", röviden CRISPR-nek nevezik.

Amerikai tudósoknak most sikerült először analizálni a szájban lévő mikrobiom CRISPR bakteriális immunrendszer evolúcióját. David Pride, a San Diego-i Kaliforniai Egyetem munkatársa és kutatócsoportja négy egészséges ember nyálmintáját vizsgálta 17 hónapon keresztül.

Arra a megállapításra jutottak, hogy minden egyes kísérleti alany baktériumflórájának immunrendszerében előfordult a CRISPR védekezési stratégia, átlagosan 7-22 százalékos arányban. Azt is megállapították, hogy egy rövid időintervallum alatt is meglepően nagyfokú változásokat tudtak regisztrálni a baktériumok immunvédekezésében.

„Minden egyes nyálminta-vizsgálat során a baktériumok immunállományának egyharmada teljesen új volt. Ez az eredmény arra utal, hogy a vírusokkal szembeni ellenálló képesség napi szinten, vagy még gyorsabb ütemben fejlődik”, magyarázza Pride.

A tanulmányt a Genome Research-ben jelentették meg.


Forrás: Medipress

Kapcsolódó anyagok: Szájüregi elváltozások diagnosztikája


Kapcsolódó anyagok

Holnaplányok

A terápiák társadalmától a teremtő vágyakig

Hozzászólások:

Nincs hozzászólás ehhez a cikkhez.

A hozzászóláshoz be kell jelentkeznie.


Extra tartalom:

 
KIADVÁNY TOVÁBBI CIKKEI

Genomikai kutatások az érelmeszesedés elkerüléséért

Genetikai módosítással a HDL vagy közismertebb nevén a „jó” koleszterin vérszintjének emelkedését érték el kísérleteik során amerikai kutatók.

Tovább


A lélek gyöngyhalászai

A szentgotthárdi Fővárosi Önkormányzat Pszichiátriai Betegek Otthonában 736 lakó él.

Tovább


A krónikás szemével

Donáth Tibor professzor könyve nemcsak igényes kordokumentum, szórakoztató olvasmány is.

Tovább


Új lehetőségek a köszvény kezelésében

A köszvényt célértékre kell kezelni, nem elég, ha csak csökkentjük a magas értéket. A köszvény cardiovascularis kockázati tényező, nem csak az ízületek betegsége. Prof. Dr. Szekanecz Zoltán, DEOEC Belgyógyászati Intézet, Reumatológiai Tanszék

Tovább


Személyre szabható szájápolás