VISSZA

Személyre szabható szájápolás| | |
 


A szájban található mikrobiom, vagyis mikrobatömeg védelmi rendszerének teljes körű feltérképezése segítséget nyújthat a személyre szabható szájápolás kialakításában.

A szájüregben élő baktériumok között fellépő interakciók nyomon követésének az a módja, hogy a baktériumok vírusok elleni védekezési mechanizmusának DNS hátterét felderítik. A baktériumok ugyanis képesek egymásnak a védekező "trükkjeiket" genetikai módon átadni. A stratégiát szabályozó géncsoportot "csoportosuló köztes rövid palindromismétlődéseknek", röviden CRISPR-nek nevezik.

Amerikai tudósoknak most sikerült először analizálni a szájban lévő mikrobiom CRISPR bakteriális immunrendszer evolúcióját. David Pride, a San Diego-i Kaliforniai Egyetem munkatársa és kutatócsoportja négy egészséges ember nyálmintáját vizsgálta 17 hónapon keresztül.

Arra a megállapításra jutottak, hogy minden egyes kísérleti alany baktériumflórájának immunrendszerében előfordult a CRISPR védekezési stratégia, átlagosan 7-22 százalékos arányban. Azt is megállapították, hogy egy rövid időintervallum alatt is meglepően nagyfokú változásokat tudtak regisztrálni a baktériumok immunvédekezésében.

„Minden egyes nyálminta-vizsgálat során a baktériumok immunállományának egyharmada teljesen új volt. Ez az eredmény arra utal, hogy a vírusokkal szembeni ellenálló képesség napi szinten, vagy még gyorsabb ütemben fejlődik”, magyarázza Pride.

A tanulmányt a Genome Research-ben jelentették meg.


Forrás: Medipress

Kapcsolódó anyagok: Szájüregi elváltozások diagnosztikája


Kapcsolódó anyagok

Mivel érdemes kezdeni a vérnyomáscsökkentő terápiát?

Neurofiziológiai agyújraélesztés

Reflexiók a kibontakozó ökológiai krízisre az 1970-es évek művészetében

Tudományos program

Hozzászólások:

Nincs hozzászólás ehhez a cikkhez.

A hozzászóláshoz be kell jelentkeznie.


Extra tartalom:

 
KIADVÁNY TOVÁBBI CIKKEI

Schmidt László lett a dombóvári kórház vezetője

Új igazgatót választottak a dombóvári kórház élére

Tovább


Tények és tévhitek - H1N1

Olvasóink letölthetik oldalunkról az ÁNTSZ hivatalos tájékoztatóját, mely kísérletet tesz az utóbbi időben a H1N1-vakcinával és magával a betegséggel kapcsolatban keringő tévhitek és rémhírek eloszlatására. Forrásként az összeállítás a legnevesebb és leghitelesebb oldalakat használta.

Tovább


Elhunyt Magyar Kálmán Széchenyi-díjas orvos, farmakológus

Életének 84. évében október 21-én elhunyt Magyar Kálmán Széchenyi-díjas orvos, farmakológus, a Magyar Tudományos Akadémia (MTA) rendes tagja és a Semmelweis Egyetem Gyógyszerhatástani Intézet professor emeritusa, aki egyebek mellett a központi idegrendszerre ható gyógyszerek hatásmódjának biokémiai vizsgálata terén ért el nemzetközi figyelmet is kiváltó eredményeket - közölte az MTA.

Tovább


A felületes vénás trombózisok szövődményei

A superficiális vénás trombózis szövődményeinek kockázata vélhetően magasabb, mint eddig gondoltuk.

Tovább


Személyre szabható szájápolás