VISSZA

Személyre szabható szájápolás| | |
 


A szájban található mikrobiom, vagyis mikrobatömeg védelmi rendszerének teljes körű feltérképezése segítséget nyújthat a személyre szabható szájápolás kialakításában.

A szájüregben élő baktériumok között fellépő interakciók nyomon követésének az a módja, hogy a baktériumok vírusok elleni védekezési mechanizmusának DNS hátterét felderítik. A baktériumok ugyanis képesek egymásnak a védekező "trükkjeiket" genetikai módon átadni. A stratégiát szabályozó géncsoportot "csoportosuló köztes rövid palindromismétlődéseknek", röviden CRISPR-nek nevezik.

Amerikai tudósoknak most sikerült először analizálni a szájban lévő mikrobiom CRISPR bakteriális immunrendszer evolúcióját. David Pride, a San Diego-i Kaliforniai Egyetem munkatársa és kutatócsoportja négy egészséges ember nyálmintáját vizsgálta 17 hónapon keresztül.

Arra a megállapításra jutottak, hogy minden egyes kísérleti alany baktériumflórájának immunrendszerében előfordult a CRISPR védekezési stratégia, átlagosan 7-22 százalékos arányban. Azt is megállapították, hogy egy rövid időintervallum alatt is meglepően nagyfokú változásokat tudtak regisztrálni a baktériumok immunvédekezésében.

„Minden egyes nyálminta-vizsgálat során a baktériumok immunállományának egyharmada teljesen új volt. Ez az eredmény arra utal, hogy a vírusokkal szembeni ellenálló képesség napi szinten, vagy még gyorsabb ütemben fejlődik”, magyarázza Pride.

A tanulmányt a Genome Research-ben jelentették meg.


Forrás: Medipress

Kapcsolódó anyagok: Szájüregi elváltozások diagnosztikája


Kapcsolódó anyagok

Folyamatosan csökken klinikai vizsgálatok száma Magyarországon

Hozzászólások:

Nincs hozzászólás ehhez a cikkhez.

A hozzászóláshoz be kell jelentkeznie.


Extra tartalom:

 
KIADVÁNY TOVÁBBI CIKKEI

Elsőként őket bocsátják el – Interjú Henter Izabellával

Nincs tekintélye a szakmának, mert a táplálkozáshoz mindenki ért, mint a focihoz – mondta Henter Izabella, a szakmai kollégium dietetika, humán táplálkozás (szakdolgozói) tagozatvezetője.

Tovább


Ultrahanggal gyógyíthatók a krónikus fekélyek

Az ultrahang alkalmazásával elősegítik a sebgyógyulást

Tovább


Fiatalkori hirtelen halál és stimuláló szerek

Stimulálószerek szedése összefüggésben állhat fiatalok megmagyarázhatatlan hirtelen halálával.

Tovább


Személyre szabható szájápolás