hirdetés

 VISSZA

Személyre szabható szájápolás| | |
 


A szájban található mikrobiom, vagyis mikrobatömeg védelmi rendszerének teljes körű feltérképezése segítséget nyújthat a személyre szabható szájápolás kialakításában.

A szájüregben élő baktériumok között fellépő interakciók nyomon követésének az a módja, hogy a baktériumok vírusok elleni védekezési mechanizmusának DNS hátterét felderítik. A baktériumok ugyanis képesek egymásnak a védekező "trükkjeiket" genetikai módon átadni. A stratégiát szabályozó géncsoportot "csoportosuló köztes rövid palindromismétlődéseknek", röviden CRISPR-nek nevezik.

Amerikai tudósoknak most sikerült először analizálni a szájban lévő mikrobiom CRISPR bakteriális immunrendszer evolúcióját. David Pride, a San Diego-i Kaliforniai Egyetem munkatársa és kutatócsoportja négy egészséges ember nyálmintáját vizsgálta 17 hónapon keresztül.

Arra a megállapításra jutottak, hogy minden egyes kísérleti alany baktériumflórájának immunrendszerében előfordult a CRISPR védekezési stratégia, átlagosan 7-22 százalékos arányban. Azt is megállapították, hogy egy rövid időintervallum alatt is meglepően nagyfokú változásokat tudtak regisztrálni a baktériumok immunvédekezésében.

„Minden egyes nyálminta-vizsgálat során a baktériumok immunállományának egyharmada teljesen új volt. Ez az eredmény arra utal, hogy a vírusokkal szembeni ellenálló képesség napi szinten, vagy még gyorsabb ütemben fejlődik”, magyarázza Pride.

A tanulmányt a Genome Research-ben jelentették meg.


Forrás: Medipress

Kapcsolódó anyagok: Szájüregi elváltozások diagnosztikája


Kapcsolódó anyagok

Nővér folyóirathoz benyújtott közlemények - a lektor szemszögéből

Egy kevésbé ismert probléma: az Inkontinencia Asszociált Dermatitis

A hatékony dolgozói teljesítményértékelési rendszerek

A roma kisebbség társadalmi befogadásának kérdése a Cseh Köztársaságban a kulturális és adaptációs modell szempontjából

Hozzászólások:

Nincs hozzászólás ehhez a cikkhez.

A hozzászóláshoz be kell jelentkeznie.


Extra tartalom:

 
KIADVÁNY TOVÁBBI CIKKEI

Alzheimer-kórra is jó a pszoriázis gyógyszere

Egereknél lassította az Alzheimer-kór kialakulását egy új terápiás megközelítés

Tovább


Csak a fenntartással foglalkoznak

Hat kórházfenntartói térséget alakít ki az ÁEEK

Tovább


Kórházösszevonások

Több kórházat összevonhatnak a jövőben

Tovább


Ételallergia - diagnosztikai problémák

Kevés jó minőségű adat, nem egységes diagnosztikai kritériumok és kezelésmódok, hiányosságok a prevalencia és a kezelés hatékonyságának meghatározásában – ez jellemzi az ételallergiával kapcsolatos vizsgálatokat írják amerikai kutatók a JAMA május 12-i számában.

Tovább


Személyre szabható szájápolás