hirdetés

 VISSZA

LAM (Lege Artis Medicinæ) - 2010;20(01)


Gondolatok a pszichiátriai ellátás átalakulási lehetőségeiről


Gondolatok a pszichiátriai ellátás átalakulási lehetőségeiről
Kurimay Tamás
| |
 
Stief Sándor, a Lipótmező egykori igazgatójának szavai hazánkban ma is érvényesek, annak dacára, hogy az Európai Unió a mentális egészséget és jóllétet első számú prioritásként kezeli:

Kapcsolódó anyagok

Hogyan éljék túl lelkileg a dolgozók a krízishelyzetet?

Semmilyen orvosi kezelést ne hagyjunk abba!

Hozzászólások:

1.,   dr. Harangozó Judit mondta   2010. Január 27., Szerda 09:46:32
A közösségi pszichiátriával kapcsolatos két írás örvendetes fejlemény a hazai pszichiátria fejlődése szempontjából.
Kis üröm az örömben, hogy mindkét írás a közösségi pszichiátriát, mint jövőbeni feladatot említi elsősorban, kissé "felülemelkedve" azokon a tényeken, hogy:
1. A közösségi pszichiátria szemlélete, amely a medikális pszichiátria elsődlegesen biológiai megközelítésével szemben bio-pszichoszociális, a felépülés értékein alapuló szemlélet, több évtizedes nagy hagyományokkal rendelkezik Magyarországon, amely hagyományok pont a szakma elmúlt évtizedekben dominánssá váló bio-medikális fordulatával kapcsolatban szorult háttérbe. Vezető képviselői ma is még sokan aktívak, pl. Buda Béla, Ratkóczi Éva, Samu István, Hárdy István, Panath Gábor, Pátkai István, Gerevich József, Zonda Tamás, Búza Domokos és sokan mások, akik a közösségi pszichiátria „legújabb” zászlóbontásakor hát finoman szólva nem kerültek előtérbe, sőt többségükben a LEGOP létrehozásakor sem kerültek bevonásra, néhányan a szakma perifériájára szorultak.
2. A közösségi pszichiátria (és addiktológia) bizonyítékokon alapuló modellje 15 éve bevezetésre került Magyarországon a Semmelweis egyetem Pszichiátriai és Pszichoterápiás Klinika rehabilitációs munkacsoportja és az ébredések Alapítvány által, lassan 10 éve szerepel a rezidensképzésben, sőt, 2005-től létrejött a Semmelweis Egyetem Közösségi Pszichiátriai Centruma, 200-től a Magyar pszichiátriai Társaság Közösségi Pszichiátriai szekciója is. 2000-től a közösségi ellátás fenti modellje megjelenik a Szociális Törvényben, kialakult a súlyos, forgóajtós pszichiátriai és szenvedélybetegek számára az intenzív gondozást lehetővé tévő közösségi ellátás, több mint 100 szolgáltatóval. Elindultak e szakterületen a jó gyakorlatok, vannak nemzetközi képzésben részesült szakemberek, köztük e sorok írója is.
3. A szakma jelenlegi vezetése elsősorban a medikális, kórházi érdekeltségű lobbit testesíti meg. Ők hozták létre az országos programként nem használható LEGOP-ot is, most pedig a közösségi pszichiátria bevezetésén ügyködnek, de valahogyan úgy, mintha eddig mi sem történt volna. Jó magyar szokás szerint a közösségi pszichiátria, - amely a szakma új alapokra helyezését feltételezi – érdekében nem a megújító erők összefogása, hanem a pozíciókban lévők leszorító mechanizmusai látszanak érvényesülni. Pedig a közösségi pszichiátria fejlődéséhez a kooperáció, az átláthatóság, a team-szemlélet, a személyközpontúság, a professzionális szervezeti kultúra és a paternalisztikus, medikalizáló szemlélettől való elmozdulás szükséges, majd erre épülhetnek a hatékony intervenciók. Furcsa paradoxon, hogy az ilyen szemléletű szakmai csoportok és jó gyakorlatok ma a szakmai közélet „második nyilvánosságát” képviselik, s talán nem véletlenül válnak elfeledetté Kurimay Tamás közleményében.

Nagy szükség lenne a közeledésre és a kooperációra, arra, hogy a pszichiátria ismét teljes jogú részeként kezelje, fogadja be a szociálpszichiátriai irányzatok képviselőit, és tolerálja a tudományos igényű antipszichiátriai kritikát. Csak ezzel nyerheti vissza a szakmánk azokat a humanisztikus alapjait, amelyekre a közösségi pszichiátria további kibontakozása építhető volna. Jelenleg ennek semmi jelét nem látom. A közösségi alapú jó gyakorlatokat, a szociálpszichiátriai és antipszichiátriai nézőpontok képviselőit egyaránt "ajtón kívül" tartja a "hivatalos pszichiátria", hozzájárulva ezzel a pszichiátriaellenes hangok erősödéséhez.

Remélem Kurimay dr. , aki a Magyar Pszichiátriai Társaság soron következő elnöke, változtat majd ezen a gyakorlaton.

dr. Harangozó Judit
a Semmelweis Egyetem, Közösségi pszichiátriai Centrum vezetője
a Magyar Pszichiátriai Társaság Közösségi Pszichiátriai Szekciójának vezetője

A hozzászóláshoz be kell jelentkeznie.


Tartalomjegyzék:

 
KIADVÁNY TOVÁBBI CIKKEI

Az ischaemiás szívbetegségben szenvedő hypertoniások vérnyomáscsökkentő kezeléséről

A cardiovascularis halálozás 1980 óta meredeken csökkent az Európai Unió (EU) 15 országában, míg ez a trend a 2004-ben csatlakozott országokban (Csehország, Magyarország és Lengyelország) az 1990. év utáni időszakra jellemző.

Tovább


Életeket mentő sikertörténet

Magyarországon 1250 új cervixcarcinomát fedeznek fel évente, és még mindig közel 450 nő hal meg ebben a betegségben. A méhnyakrák elleni védőoltás története sikertörténet: világszerte nők millióit mentheti meg. A GSK által fejlesztett, méhnyakrák elleni védőoltás a kiterjesztett hosszú távú klinikai vizsgálat eredményeivel bizonyította, hogy a vakcináció mind populációszinten, mind az egyén szempontjából eredményes.

Tovább


A nők hypertoniájának speciális kérdései

A nők életének hypertonia szempontjából különösen sérülékeny időszaka a menopauza és a terhesség. A Magyar Hypertonia Társaság ajánlása is megkülönböztetett figyelemmel foglalkozik a terhességi hypertoniával.

Tovább


Alternatív medicina a tudományos bizonyítékok tükrében

"Mindenkinek van valamilyen »tünete«, van beteg családtagja, barátja, és ma már az egészség »fejlesztésével« is kell törődni. Szereket kell tehát szedni, kezeléseket kell igénybe venni vagy megvásárolni." A gyógyítást ma már mind financiális, mind szakmai téren hihetetlen figyelem övezi - és épp ez az előretörés teszi szükségessé, hogy kijelöljük, mit mérünk és mivel, tehát hogy nevezzük meg a mércét és húzzuk meg a határokat.

Tovább


Gondolatok a pszichiátriai ellátás átalakulási lehetőségeiről