LAM Extra Háziorvosoknak - 2010;2(02)

LAM Extra Háziorvosoknak

2010. ÁPRILIS 20.

Nebivolol: a hosszú hatású, vasodilatator tulajdonságú béta-blokkoló

LÉGRÁDY Péter

A nebivolol harmadik generációs, kifejezett béta-1-szelektivitású, hosszú hatású, vasodilatator tulajdonságú béta-adrenoreceptor-blokkoló. Hatékony vérnyomáscsökkentő hatásán túlmenően a vizsgálatok eredményei azt mutatták, hogy az értágító hatású, endotheldiszfunkciót javító nebivolol biztonságos, jól tolerálható terápiás választási lehetőséget jelent az idős, szívelégtelenségben, krónikus tüdőbetegségben szenvedő, cukorbeteg, hyperlipidaemiás, hypertoniás betegek számára. Nem befolyásolja vagy javítja a lipid- és szénhidrát-anyagcserét, és nem utolsósorban több módon képes javítani a betegek életminőségét is.

LAM Extra Háziorvosoknak

2010. ÁPRILIS 20.

A cukorbetegeknél alkalmazható védőoltások, utazási prevenció

BECHER Péter, PATAI Árpád

A cukorbetegek száma világszerte növekedést mutat. A diabetes a XXI. század nagy epidémiájának tekinthető, 2030-ra a WHO adatai szerint 366 millió felnőttkorú cukorbetegre számíthatunk. Zömmel a fejlődő országokban növekszik drámaian a betegség gyakorisága (Kína, India, Banglades, Dél-Afrika, Brazília). A fejlett világban a diabetes prevalenciája 5-7%. A diabetesben megbetegedettek a korszerű kezelési elveknek megfelelően többé nem otthonukhoz kötve, elszeparáltan élnek, szinte bármilyen foglalkozást űzhetnek, és körükben az utazási kedv fellendülése is tapasztalható.

LAM Extra Háziorvosoknak

2010. ÁPRILIS 20.

Jelentés egy egészségben elmaradott országból…

VITRAI József, BAKACS Márta, JUHÁSZ Attila, KAPOSVÁRI Csilla, NAGY Csilla

Bár két évtizede javul a magyar lakosság egészségi állapota, szinte valamennyi egészségmutató tekintetében még mindig messze elmarad az Európai Unió más országaitól - azokban ugyanis gyorsabban javul az ott élők egészségi állapota. A betegségek gyakoribb előfordulása és a kimagasló halandóság miatt a magyarok rosszabb minőségű és rövidebb életre számíthatnak nemcsak a korábbi uniós országok, hanem a velünk együtt csatlakozott Visegrádi országokhoz viszonyítva is. A rossz egészségi helyzet és az alacsony születésszám eredményeképpen Magyarországon a referenciaországokkal összevetve a legnagyobb a népességfogyás.

LAM Extra Háziorvosoknak

2010. ÁPRILIS 20.

A D-vitamin-hiány jelentősége a gyakorlatban

TAKÁCS István

A D-vitamin csonthatása már az 1920-as évek óta ismert. Az utóbbi években igazolódott, hogy szerepe a szervezetben jóval összetettebb. Az aktivált D-vitamin valójában szteroidhormon, amelynek receptora szinte minden sejttípusban kimutatható, és több mint 200 gén átíródásának szabályozásában van igazolt szerepe.

LAM Extra Háziorvosoknak

2010. ÁPRILIS 20.

Sportolók hirtelen szívhalála

VARRÓ András

A sportolói hirtelen szívhalál ugyan rendkívül ritka (1/50 000-1/100 000 évente), de még így is kettő-négyszerese a hasonló korú nem sportoló populációban észleltnek, és mindig különös médiaérdeklődést vált ki. A sportolói hirtelen szívhalál vélhetően elsősorban nem ischaemiás eredetű, hanem a szívizom repolarizációs zavaraival hozható összefüggésbe.

LAM Extra Háziorvosoknak

2010. ÁPRILIS 20.

A tiotropium cardiovascularis biztonságossága krónikus obstruktív tüdőbetegségben

BALIKÓ Zoltán

A tiotropium bromid hosszú hatású inhalációs antikolinerg szer, amelyet 2002-ben vezettek be a COPD-ben szenvedő betegek kezelésébe. Számos rövidebb-hosszabb időt átfogó klinikai tanulmányban vizsgálták a gyógyszer hatékonyságát, és mind placebóval, mind más hörgőtágító szerrel összehasonlítva bizonyították be kedvező hatását a légzésfunkcióra, a terhelési kapacitásra, az életminőségre és az exacerbatiókra.

LAM Extra Háziorvosoknak

2010. ÁPRILIS 20.

Percutan endoszkópos gastrostomia: mikor, kinek, hogyan?

TALLER András

A táplálás a betegellátás szerves része. Számos metaanalízis igazolta már az enteralis táplálás pozitív hatásait. A sebgyógyulást, a gyulladásos szövődményeket, az immunstátust és a hospitalizáció idejét illetően is előnyösebb az enteralis, mint a parenteralis táplálás, és a gastrointestinalis traktus műtétjeit követően is jobb megoldás, mint a „nil per os” gyakorlat. Minél súlyosabb a betegség, annál fontosabb az enteralis táplálás mielőbbi megkezdése, mert így kivédhetővé válhat a szisztémás gyulladásos reakció, a SIRS, de akár a sokszervi elégtelenség is.

LAM Extra Háziorvosoknak

2010. ÁPRILIS 20.

A halál mint kihívás - Beszélgetés Filó Mihály büntetőjogásszal

NAGY Zsuzsanna

Az eutanázia számos kérdését társadalmi viták útján kellene tisztázni Magyarországon is.

LAM Extra Háziorvosoknak

2010. ÁPRILIS 20.

Paganini dysphoniájának hátteréről

GERLINGER Imre

Paganini nemcsak elismert muzsikus, de a XIX. század eleje társasági életének is ünnepelt és rendkívül karakterisztikus személyisége volt.

LAM Extra Háziorvosoknak

2010. ÁPRILIS 20.

Egészségügyi igazgatás 1848 tavaszán és nyarán

KAPRONCZAY Károly

A 48-as forradalomban fellélegzett a magyar orvostársadalom: eljött az idő, hogy a hatalommal újragondoltassa az orvosképzést és megvalósítsa az orvosi reformterveket.