VISSZA

LAM (Lege Artis Medicinæ) - 2010;20(03-04)


Új korszak a 2-es típusú diabeteses betegek kezelésében
- Az inkretinanalóg liraglutid jelentősége egy belgyógyász szemszögéből


Új korszak a 2-es típusú diabeteses betegek kezelésében 
- Az inkretinanalóg liraglutid jelentősége egy belgyógyász szemszögéből
Farsang Csaba
| |
 
A 2-es típusú diabeteses betegek kezelésének két kiemelkedő jelentőségű tényezője van: a nem farmakológiai terápia (életmód-változtatás, diéta, dohányzás elhagyása, testmozgás) és a gyógyszeres kezelés a vércukorszint, valamint a többi kardiometabolikus kockázati tényező (vérnyomás, testsúlytömeg, lipidek, húgysav) célértékeinek elérésére. Sajnos világszerte nagy gond, hogy a diabeteses betegek viszonylag kis részében sikerül megfelelőképpen csökkenteni ezeket a kockázati tényezőket. Ezért van nagy jelentősége minden olyan új gyógyszernek, amely nemcsak a vércukorszintet csökkenti, hanem kedvezően befolyásol több kardiometabolikus kockázati tényezőt is. Az inkretinhatáson alapuló antidiabetikumok, a GLP-1-analógok, illetve -mimetikumok és a DPP-4-gátlók ebből a szempontból új korszakot jelentenek a 2-es típusú diabeteses betegek kezelésében, mert a vércukorszint csökkentése mellett kedvező hatásúak lehetnek a vérnyomásra, a lipidszintekre és a testsúlyra is. E szerek között fontos szerepe van az újabban törzskönyvezett és hazai forgalomba került liraglutidnak, mert az inzulinszekréciót a vércukortól függően stimulálja, ezenkívül csökkenti a vércukorszintet növelő glükagon szekrécióját. A kardiometabolikus faktorokra gyakorolt hatásai közül fontos kiemelni, hogy étvágy-, testsúly- és vérnyomáscsökkentő hatású. Számos klinikai farmakológiai vizsgálat történt liraglutiddal. Ezek között is kiemelkedő jelentőségű a LEAD (Liraglutide Effect and Action in Diabetes) vizsgálatsorozat, amelyben bizonyították, hogy mind monoterápiában, mind különféle antidiabetikus kombinációkban hatékonyan csökkenti a vércukrot, a testsúlyt, s kedvezően befolyásolja a szisztolés vérnyomást is.

Kulcsszavak

liraglutid, GLP-1-analógok, inkretin, testsúly, kardiometabolikus kockázati tényezők

Kapcsolódó anyagok

Inkretinhatáson alapuló kezelés racionalitása 1-es típusú cukorbetegségben

Az obesitas gyógyszeres kezelésének lehetőségei

Az obesitas gyógyszeres kezelésének lehetőségei

Lixisenatid: új, döntően prandialis hatású GLP-1- receptor-agonista készítmény a 2-es típusú diabetes kezelésében

Lixisenatid: új, döntően prandialis hatású GLP-1-receptor-agonista készítmény a 2-es típusú diabetes kezelésében

Hozzászólások:

1.,   Bárdos Pál András mondta   2017. Február 13., Hétfő 02:55:34
A liragrutid beszerzését a Diabetológusomnál ,hogyan kezdeményezhetem ,idáig Novorapid pentofilt és Lantust használok ! A vérnyomásom idáig megfelelő volt de mostanában emelkedett és más gyógyszerre szorultam. Obes vagyok nemrég a nefrológián víz hajtást és szigorú diétával jelentős vízet és súly csökkenést értek el néhány nap alatt A szígorú diétát otthoni körülmények között nem tudom tartani és a gericem miatt a mozgásomba sajnos intenzitást már nem tudok kifejteni + 71 éves lettem ! Úgy érzékelem ez az új terápia hasznos lehet nekem ! 30 5944249 kérem a tanácsát telefonszámnak örülnék Bárdos Pál András

A hozzászóláshoz be kell jelentkeznie.


Tartalomjegyzék:

 
KIADVÁNY TOVÁBBI CIKKEI

Az inzulinanalógok biztonságossága diabetesben - 2009 nyarának tanulságai

ASpanyol Diabetes Társaság szakmai lapjában, a Szakértő véleménye rovatban jelent meg a három neves szerző dolgozata, amely a glargin inzulinnal kapcsolatos, 2009 nyarán zajló szakmai vita egyes részleteit tekinti át kronológiai sorrendben.

Tovább


HuMánia - Önkéntes kortársképzés a jövő orvosaiért

A kortársoktatás az a világszerte elterjedt módszer, amely a hasonló korúak közötti informális kapcsolatokra épül, és különösen alkalmas a megfelelő megküzdőstratégiák kidolgozására.

Tovább


Búcsú Frenkl Róberttől - „Mindenekfelett szeretet. Ez a legfőbb üzenet”

Tudtam, hogy egyszer majd meg kell írnom, de nem tudtam, hogy ilyen hamar. Tudtam, hogy egyszer majd meg kell írnom, de nem tudtam, hogy ilyen nehéz lesz.

Tovább


Degas-tól Picassóig - Francia mesterművek a moszkvai Puskin Múzeumból

Ami modern, mindig egyfajta „múlttal” áll szemben. Maga a szó, „modern”, azt jelenti, hogy ’éppen most’, ’ebben a pillanatban’.A XIX. század végén valami megváltozott. Mert a lényeg a valóság mögött lapul, s a modern művész feladatává lesz, hogy onnan elővonja, lelki ráhangolódással megsejtesse, mások számára is elérhető közelségbe varázsolja azt.

Tovább


Új korszak a 2-es típusú diabeteses betegek kezelésében - Az inkretinanalóg liraglutid jelentősége egy belgyógyász szemszögéből