VISSZA

LAM (Lege Artis Medicinæ) - 2010;20(03-04)


Új korszak a 2-es típusú diabeteses betegek kezelésében
- Az inkretinanalóg liraglutid jelentősége egy belgyógyász szemszögéből


Új korszak a 2-es típusú diabeteses betegek kezelésében 
- Az inkretinanalóg liraglutid jelentősége egy belgyógyász szemszögéből
Farsang Csaba
| |
 
A 2-es típusú diabeteses betegek kezelésének két kiemelkedő jelentőségű tényezője van: a nem farmakológiai terápia (életmód-változtatás, diéta, dohányzás elhagyása, testmozgás) és a gyógyszeres kezelés a vércukorszint, valamint a többi kardiometabolikus kockázati tényező (vérnyomás, testsúlytömeg, lipidek, húgysav) célértékeinek elérésére. Sajnos világszerte nagy gond, hogy a diabeteses betegek viszonylag kis részében sikerül megfelelőképpen csökkenteni ezeket a kockázati tényezőket. Ezért van nagy jelentősége minden olyan új gyógyszernek, amely nemcsak a vércukorszintet csökkenti, hanem kedvezően befolyásol több kardiometabolikus kockázati tényezőt is. Az inkretinhatáson alapuló antidiabetikumok, a GLP-1-analógok, illetve -mimetikumok és a DPP-4-gátlók ebből a szempontból új korszakot jelentenek a 2-es típusú diabeteses betegek kezelésében, mert a vércukorszint csökkentése mellett kedvező hatásúak lehetnek a vérnyomásra, a lipidszintekre és a testsúlyra is. E szerek között fontos szerepe van az újabban törzskönyvezett és hazai forgalomba került liraglutidnak, mert az inzulinszekréciót a vércukortól függően stimulálja, ezenkívül csökkenti a vércukorszintet növelő glükagon szekrécióját. A kardiometabolikus faktorokra gyakorolt hatásai közül fontos kiemelni, hogy étvágy-, testsúly- és vérnyomáscsökkentő hatású. Számos klinikai farmakológiai vizsgálat történt liraglutiddal. Ezek között is kiemelkedő jelentőségű a LEAD (Liraglutide Effect and Action in Diabetes) vizsgálatsorozat, amelyben bizonyították, hogy mind monoterápiában, mind különféle antidiabetikus kombinációkban hatékonyan csökkenti a vércukrot, a testsúlyt, s kedvezően befolyásolja a szisztolés vérnyomást is.

Kulcsszavak

liraglutid, GLP-1-analógok, inkretin, testsúly, kardiometabolikus kockázati tényezők

Kapcsolódó anyagok

Egy új, egyénre szabott, többlépcsős kognitív viselkedésterápiás súlycsökkentő program bemutatása

Inkretinhatáson alapuló kezelés racionalitása 1-es típusú cukorbetegségben

Az obesitas gyógyszeres kezelésének lehetőségei

Az obesitas gyógyszeres kezelésének lehetőségei

Lixisenatid: új, döntően prandialis hatású GLP-1- receptor-agonista készítmény a 2-es típusú diabetes kezelésében

Hozzászólások:

1.,   Bárdos Pál András mondta   2017. Február 13., Hétfő 02:55:34
A liragrutid beszerzését a Diabetológusomnál ,hogyan kezdeményezhetem ,idáig Novorapid pentofilt és Lantust használok ! A vérnyomásom idáig megfelelő volt de mostanában emelkedett és más gyógyszerre szorultam. Obes vagyok nemrég a nefrológián víz hajtást és szigorú diétával jelentős vízet és súly csökkenést értek el néhány nap alatt A szígorú diétát otthoni körülmények között nem tudom tartani és a gericem miatt a mozgásomba sajnos intenzitást már nem tudok kifejteni + 71 éves lettem ! Úgy érzékelem ez az új terápia hasznos lehet nekem ! 30 5944249 kérem a tanácsát telefonszámnak örülnék Bárdos Pál András

A hozzászóláshoz be kell jelentkeznie.


Tartalomjegyzék:

 
KIADVÁNY TOVÁBBI CIKKEI

Orvosok és orvoslás a "Berlin” táborban

„Ahogyan fokozatosan leromlottak, kimerültek a fiúk, nehezült a helyzet a kórházban: mind több lett a beteg, s egyre súlyosabbak. Felütötte fejét a tífusz. A kórházparancsnok kegyetlen döntést hozott: ki kell helyezni a beteget egy sátorba, a kórházon kívülre, S. Árpád ott maradt 40 fokos lázzal, egyedül. Ki visz neki vizet, folyadékot? A tisztesek vállukat húzták: őket erre nem kötelezhetik."

Tovább


Az inzulinanalógok biztonságossága diabetesben - 2009 nyarának tanulságai

ASpanyol Diabetes Társaság szakmai lapjában, a Szakértő véleménye rovatban jelent meg a három neves szerző dolgozata, amely a glargin inzulinnal kapcsolatos, 2009 nyarán zajló szakmai vita egyes részleteit tekinti át kronológiai sorrendben.

Tovább


A cukorbetegeknél alkalmazható védőoltások, utazási prevenció

A cukorbetegek sok betegséggel szemben esendőbbek másoknál, infekcióhajlamuk fokozott. Utazás esetén részletes tanácsadásra van szükség mind az inzulin tárolásával, mind a gyakori utazási betegségek megelőzésével kapcsolatban. Oltásukról és szükség esetén újraoltásukról gondoskodni kell.

Tovább


Őrségváltás - Egy korszak lezárult

Húsz évvel ezelőtt így kezdtük: „Kedves Reménybeli Olvasónk! Új, általános orvostudományi szaklap beköszöntőjét tartja kezében.A tegnapi társadalmi változások ma létrehozhatják az egészségügy korszerű modelljét, lehetővé téve a holnap modern elveken nyugvó orvoslását.(...) A korszerű modellek, elvek, szerveződések pedig a teória és a praxis minden vonatkozásában tiszta, pontos artikulációt igényelnek: induló lapunk ennek kíván alkalmas közegévé válni, s mi több, a jobbulási folyamat egyik kezdeményezőjeként, katalizátoraként szándékozik fellépni.”

Tovább


Új korszak a 2-es típusú diabeteses betegek kezelésében - Az inkretinanalóg liraglutid jelentősége egy belgyógyász szemszögéből