hirdetés

 VISSZA

LAM (Lege Artis Medicinæ) - 2010;20(03-04)


Új korszak a 2-es típusú diabeteses betegek kezelésében
- Az inkretinanalóg liraglutid jelentősége egy belgyógyász szemszögéből


Új korszak a 2-es típusú diabeteses betegek kezelésében 
- Az inkretinanalóg liraglutid jelentősége egy belgyógyász szemszögéből
Farsang Csaba
| |
 
A 2-es típusú diabeteses betegek kezelésének két kiemelkedő jelentőségű tényezője van: a nem farmakológiai terápia (életmód-változtatás, diéta, dohányzás elhagyása, testmozgás) és a gyógyszeres kezelés a vércukorszint, valamint a többi kardiometabolikus kockázati tényező (vérnyomás, testsúlytömeg, lipidek, húgysav) célértékeinek elérésére. Sajnos világszerte nagy gond, hogy a diabeteses betegek viszonylag kis részében sikerül megfelelőképpen csökkenteni ezeket a kockázati tényezőket. Ezért van nagy jelentősége minden olyan új gyógyszernek, amely nemcsak a vércukorszintet csökkenti, hanem kedvezően befolyásol több kardiometabolikus kockázati tényezőt is. Az inkretinhatáson alapuló antidiabetikumok, a GLP-1-analógok, illetve -mimetikumok és a DPP-4-gátlók ebből a szempontból új korszakot jelentenek a 2-es típusú diabeteses betegek kezelésében, mert a vércukorszint csökkentése mellett kedvező hatásúak lehetnek a vérnyomásra, a lipidszintekre és a testsúlyra is. E szerek között fontos szerepe van az újabban törzskönyvezett és hazai forgalomba került liraglutidnak, mert az inzulinszekréciót a vércukortól függően stimulálja, ezenkívül csökkenti a vércukorszintet növelő glükagon szekrécióját. A kardiometabolikus faktorokra gyakorolt hatásai közül fontos kiemelni, hogy étvágy-, testsúly- és vérnyomáscsökkentő hatású. Számos klinikai farmakológiai vizsgálat történt liraglutiddal. Ezek között is kiemelkedő jelentőségű a LEAD (Liraglutide Effect and Action in Diabetes) vizsgálatsorozat, amelyben bizonyították, hogy mind monoterápiában, mind különféle antidiabetikus kombinációkban hatékonyan csökkenti a vércukrot, a testsúlyt, s kedvezően befolyásolja a szisztolés vérnyomást is.

Kulcsszavak

liraglutid, GLP-1-analógok, inkretin, testsúly, kardiometabolikus kockázati tényezők

Kapcsolódó anyagok

Inkretinhatáson alapuló kezelés racionalitása 1-es típusú cukorbetegségben

Az obesitas gyógyszeres kezelésének lehetőségei

Az obesitas gyógyszeres kezelésének lehetőségei

Lixisenatid: új, döntően prandialis hatású GLP-1- receptor-agonista készítmény a 2-es típusú diabetes kezelésében

Lixisenatid: új, döntően prandialis hatású GLP-1-receptor-agonista készítmény a 2-es típusú diabetes kezelésében

Hozzászólások:

1.,   Bárdos Pál András mondta   2017. Február 13., Hétfő 02:55:34
A liragrutid beszerzését a Diabetológusomnál ,hogyan kezdeményezhetem ,idáig Novorapid pentofilt és Lantust használok ! A vérnyomásom idáig megfelelő volt de mostanában emelkedett és más gyógyszerre szorultam. Obes vagyok nemrég a nefrológián víz hajtást és szigorú diétával jelentős vízet és súly csökkenést értek el néhány nap alatt A szígorú diétát otthoni körülmények között nem tudom tartani és a gericem miatt a mozgásomba sajnos intenzitást már nem tudok kifejteni + 71 éves lettem ! Úgy érzékelem ez az új terápia hasznos lehet nekem ! 30 5944249 kérem a tanácsát telefonszámnak örülnék Bárdos Pál András

A hozzászóláshoz be kell jelentkeznie.


Tartalomjegyzék:

 
KIADVÁNY TOVÁBBI CIKKEI

Pihenés természetközelben - Interjú a Park Inn Sárvár marketingigazgatójával, Tóth Andreával

Sárvár természeti adottságai sok turistát vonzanak, kellemes időtöltést kínál például a hét tóból álló csónakázótó és a körülötte elterülő parkerdő. A Rába alkalmas vízi túrákra, a Vadkert és a Sárvárt körülölelő erdők, mezők pedig lovaglásra csábítanak.

Tovább


Az atherosclerosis és a cardiovascularis károsodások kialakulásának neuroendokrin háttere tartós stresszben

A tartós stressz emelkedett kortizol- és katecholaminszintekkel, fokozott szimpatikus-szenzoros idegrendszeri aktivitással jár.

Tovább


A polycystás ovarium szindróma gyógyszeres kezelésének bizonyos kérdései

A kórkép úgy is felfogható, mint egy hiperaktív önerősítő kör, amelynek fennmaradásához azonban fokozott inzulinhatásra és/vagy mellékvese-aktivitásra is szükség van. Ez érthetővé teszi, hogy a kórfolyamatba különböző szinteken történő beavatkozás hogyan javítja a kórlefolyást általánosan.

Tovább


Jelentés egy egészségben elmaradott országból… - Egészségjelentés - 2010 - összefoglaló

Bár két évtizede javul a magyar lakosság egészségi állapota, szinte valamennyi egészségmutató tekintetében még mindig messze elmarad az Európai Unió más országaitól - azokban ugyanis gyorsabban javul az ott élők egészségi állapota. A betegségek gyakoribb előfordulása és a kimagasló halandóság miatt a magyarok rosszabb minőségű és rövidebb életre számíthatnak nemcsak a korábbi uniós országok, hanem a velünk együtt csatlakozott Visegrádi országokhoz viszonyítva is.

Tovább


Új korszak a 2-es típusú diabeteses betegek kezelésében - Az inkretinanalóg liraglutid jelentősége egy belgyógyász szemszögéből