VISSZA

LAM (Lege Artis Medicinæ) - 2010;20(10)


Myeloma multiplex és diffúz nagy B-sejtes lymphoma ritka társulása


Myeloma multiplex és diffúz nagy B-sejtes lymphoma ritka társulása
Radványi Mónika, Illés Árpád, Méhes Gábor, Kajtár Béla, Fazakas Ferenc, Garai Ildikó, Gergely Lajos
| |
 
Ötvenéves férfi betegünk kórtörténetét ismertetjük, akinél myeloma multiplex, valamint diffúz nagy B-sejtes lymphoma párhuzamos jelenlétét igazoltuk. 2007 decemberében általános gyengeség hátterében álló mérsékelt anaemia miatt kezdtük vizsgálni. Az ekkor felismert testistumor szövettani vizsgálata diffúz nagy B-sejtes lymphomát igazolt (klinikai stádium: II/EB). A csontvelő vizsgálatakor 60%-os plazmasejtes infiltráció, a periférián 36,1 g/l IgG-kappa típusú paraprotein jelenléte alapján myeloma multiplex is diagnosztizálható volt (Durie-Salmon I. stádium). A diffúz nagy B-sejtes lymphoma kezelésére összesen hat rituximab-CHOP-21 kezelést kapott. A myeloma multiplex átmeneti javulást követően progrediált, emiatt VTD- (bortezomib, thalidomid, dexamethason) protokollra váltottunk, majd nagy dózisú kezelés és autológ haematopoeticus őssejtátültetés történt. Mindkét hematológiai betegség komplett remisszióba került. A myeloma multiplex és diffúz nagy B-sejtes lymphoma közötti klonális kapcsolat vizsgálatára az immunglobulin-nehézgénlánc szekvenciaanalízisét végeztük el. A vizsgálat nem igazolta a két betegség közös eredetét.

Kulcsszavak

myeloma multiplex, diffúz nagy B-sejtes lymphoma

Kapcsolódó anyagok

Diffúz nagy B-sejtes lymphoma: úton a személyre szabott terápia felé

Kezelt myelomás beteg, neurológiai tünetek - egy plazmasejtes, meningealis infiltráció esete

Gyógyszermetabolizmus-gének polimorfizmusának vizsgálata diffúz nagy B-sejtes lymphomás betegeinknél

Gyulladásos temporalis leukoencephalopathia együttes megjelenése két B-sejtes malignomával

Myeloma multiplex és diffúz nagy B-sejtes lymphoma ritka társulása

Hozzászólások:

Nincs hozzászólás ehhez a cikkhez.

A hozzászóláshoz be kell jelentkeznie.


Tartalomjegyzék:

 
KIADVÁNY TOVÁBBI CIKKEI

Miért kihasználatlan hazánkban a szervezett lakosságszűrés?

Magyarországon - a nemzeti népegészségügyi program keretében - mára kiépült a szervezett, népegészségügyi lakosságszűrés „kínálati oldala”, amely képes lenne elvégezni - a szakterület mai állása szerint megszabott időközökben - az életkor szerint veszélyeztetettnek tekintendő lakossághányad szűrővizsgálatát.

Tovább


A menopausa hatása az immunrendszer működését szabályozó gének transzkriptomikai változásaira humán csontszövetben

Az immunrendszer és a csontrendszer funkcionális kapcsolatban áll egymással. A menopausát követő nemihormon-hiány megváltoztatja komplex kölcsönhatásukat.

Tovább


Fulvesztrantterápia kiterjedt csontáttét progressziójának megelőzésére

A jelenleg 73 éves nőbeteg távolabbi kórelőzményében pneumonia, carditis, tonsillectomia, pertussis, hepatitis, mononucleosis infectiosa, Dubin-Johnson-szindróma, valamint kombinált mitralis vitium szerepel.

Tovább


A szív-CT alkalmazásának újabb technikai lehetőségei

A II. és III. generációs multidetektoros CT-berendezések bevezetésével megoldódott a legtöbb probléma, amely a coronaria-CT elterjedésének útjában állt. A vizsgálat időtartama jelentősen rövidült, a térbeli és az időbeli felbontás a diagnosztikus képalkotás szempontjából elfogadhatóvá vált.

Tovább


Myeloma multiplex és diffúz nagy B-sejtes lymphoma ritka társulása