VISSZA

LAM (Lege Artis Medicinæ) - 2006;16(10)


Haemangiomával szövődött epithelialis lépcysta


Haemangiomával szövődött epithelialis lépcysta
Lévay Bernadett, Szeleczky Márton, Makai Gábor, Hidvégi Judit, Tamás Róbert, Gamal E. Mohamed
| | |
 
BEVEZETÉS - A lép betegségeinek vezető tünete a változó mértékű splenomegalia. További tünetként fájdalom léphet fel a has bal felső kvadránsában; láz, sárgaság, vérzékenység fordulhat elő. ESETISMERTETÉS - Huszonnégy éves nőbetegünknél a képalkotó vizsgálattal nem differenciálható hasűri terime hátterében a műtét során szokatlan nagyságú epithelialis lépcystát kórisméztünk. KÖVETKEZTETÉS - Összegezzük e ritka betegség patológiai hátterét, a diagnosztikus lehetőségeket, a választandó terápiát.

Kulcsszavak

epithelialis lépcysta, splenectomia

Kapcsolódó anyagok

Peritonealis carcinosist utánzó kiterjedt retroperitonealis extramedullaris haematopoesis

Haemangiomával szövődött epithelialis lépcysta

Hozzászólások:

Nincs hozzászólás ehhez a cikkhez.

A hozzászóláshoz be kell jelentkeznie.


Tartalomjegyzék:

 
KIADVÁNY TOVÁBBI CIKKEI

Gastrointestinalis stromatumor és MALT-lymphoma együttes előfordulása Helicobacter pylori-negatív betegben

A nyálkahártyához kapcsolódó nyirokszövet (mucosa associated lymphoid tissue - MALT) lymphomájának és a gastrointestinalis stromatumornak az együttes megjelenése Helicobacter pylori-negatív gyomorban korábban közlésre nem került, ritka konstelláció.

Tovább


A tiotropium hatása a krónikus obstruktív tüdőbetegség akut exacerbatióira és a légúti áramlásra

A krónikus obstruktív tüdőbetegség (COPD) magába foglalja a krónikus bronchitist és az emphysemát. A folyamatosan progrediáló kórfolyamat világviszonylatban a felnőtt lakosságnak körülbelül az 5%-át érinti, és előrejelzések szerint 2020-ra a negyedik vezető halálok lesz.

Tovább


Tévé-orvostudomány

„Anyanyelvünk oszlopai a szaknyelvek” - ez a szép, Balázs Géza nyelvtudós megfogalmazta gondolat mostanság egyre rosszabb szájízzel jut az eszembe. A szaknyelveknek valóban „oszlopoknak” kellene lenni, de ha gátlástalanul és kritikátlanul eltorzítják ezeket az „oszlopokat”, akkor sejthető, hogy mi is lesz a dolog vége...

Tovább


Konziliáriusoknak ajánljuk Török László: A bőrtünetek diagnosztikus jelentősége

1995-ben jelent meg dr. Török László: A bőrtünetek általános diagnosztikai jelentősége című könyve a Medicina Könyvkiadó gondozásában. A könyv sikerét és elismertségét jelzi, hogy német és cseh nyelvre is lefordították. 2001-ben a Medicina kiadta e munka második, átdolgozott és bővített kiadását A bőrtünetek diagnosztikai jelentősége címmel.

Tovább