VISSZA

LAM (Lege Artis Medicinæ) - 2010;20(09)


A magyar egészségügyi rendszer átalakítása
- Hol tartunk most?


A magyar egészségügyi rendszer átalakítása 
- Hol tartunk most?
Lantos Zoltán
| |
 
Az elmúlt években kutatássorozatot végeztünk orvosok széles körű személyes megkérdezésével, annak érdekében, hogy nyomon kövessük az egészségügyi rendszer erővonalainak megváltozását. A 2007. február és 2009. október között összesen 672 orvossal megvalósított mélyinterjú alapján az alábbi, folyamatosan változó helyzetet tudtuk leírni a magyar egészségügyről.

Kapcsolódó anyagok

Fekete mágia, avagy a halott anya feltámasztása

„ Ilyen hely nincs még egy a világon” - Tárgyak élete az MTA Művészeti Gyűjteményében

Ha értjük a terápiát, könnyebb a lelki teher

Hatékony orvos-beteg kapcsolat a betegszervezetek közreműködésével

Az osztály, ahol beteg, orvos, szakdolgozó is figyelemre számíthat

Hozzászólások:

1.,   WELTNER János mondta   2010. Október 05., Kedd 19:57:47
Úgy tűnik, hogy a töprengés - elmélkedés ...
1. a rendszert nem a szereplők (betegek, orvosok járulékfizetők) alakítják, hanem azok, akik a szabályozókat jogszabályokba iktatják. A szereplők ezek keretein belül mozognak.
2. a jogszabályoknak jelentős társadalmi egyetértésen kellene alapulnia, mivel igen jelentős társadalmi közkiadásról van szó, ami a járulékfizetők (munkáltatók és munkavállalók) zsebébe vág.
3. a szabályozóknak egyértelműnek, finomhangolásra alkalmasnak és hosszútávon kiszámíthatónak kellene lenniük (pl. beruházók megnyerése érdekében).
4. a szabályozóknak nem szabadna egymás hatását kioltani, ahogy ezt most teszi a TVK a HBCVs-vel és pontrendszerrel és mindkettő a területi ellátási kötelezettséggel.
5. a szabályozóknak el klell érniük a forrásoldal stabilitását: a járulékfizetés ne legyen megkerülhető, azaz minden (10.000.000.) jogosult mögött nevesített befizető álljon, akik teljes befizetése az adórendszertől függetlenül fedezze a közkiadásokat. Ennek részeként véget kell vetni a többcsatornás (OEP és tulajdonos) finanszírozásnak - v.ö. amortizáció. Ismét ki kell tenni az OEP költségvetéséből a nem-eü kiadásokat.
6. Az államnak átlagjárulék szintjén kell fedeznie a jövedelemnélküliek járulékát (gyermekek, tanulók, munkanélküliek, nyugdíjasok, kegydíjasok, menedékesek stb.). Ez a sok ál-minimálbéres tekintetében kiegészíthető azzal, hogy a jövedelemmel rendelkezők is ugyanezt az átlagot fizessék:
(Éves eü-költségvetés/lakosságszám/12 hó: kb = 15.000.-Ft/hó/fő).
7. A szabályozóknak el kell érniük a szolgáltatási oldal költséghatékonyságát (pl. HBCs alkalmazásával)
8. a szabályozók hatását monitorizálni kell, és a finanszírozással komplementer ellenőrzési rendszert kell működtetni.
9. Ha a szolgáltatásoknak van ára, akkor azt karban kell tartani, ugyanúgy, mint a kenyérét.

A hozzászóláshoz be kell jelentkeznie.


Tartalomjegyzék:

Extra tartalom:

 
KIADVÁNY TOVÁBBI CIKKEI

A beteg terápiahűsége mint az orvosi munka minőségének fokmérője - Egy kezdeményezés korlátai

A háziorvosok munkájának minőségi értékelése több szempontból is szükséges, ám kérdés, hogy mi lehetne az objektív mutató. Újabban kezdeményezés született az úgynevezett adherenciamutató bevezetésére. Mit takar ez, és alkalmas-e a kívánt célra?

Tovább


A colorectalis carcinomák multidiszciplináris szemléletű patológiai vizsgálata - A biopsziás mintától a K-RAS-mutáció-analízisig

A colorectalis carcinomák patológiai leletezése az elmúlt mintegy 20 évben drámai változáson ment keresztül. A szövettani vizsgálaton kívül a neoadjuváns kemoirradiáció okozta regresszió jellemzőit is vissza kell tükröznie.

Tovább


Gustav Klimt és a bécsi szecesszió kezdetei, 1895-1905

A szecesszió a múlt század végén született, és máig a közönség által az egyik legközkedveltebb és legjobban ismert művészeti irányzat Európában.

Tovább


Adalimumab az arthritis psoriatica kezelésében

Az arthritis psoriatica (AP) a psoriasishoz társuló, rendszerint szeronegativitással (azaz a rheumatoid faktor negativitásával) kísért, krónikus sokízületi gyulladás. A psoriasist mintegy 6- 39%-ban kísérő arthritis a szeronegatív spondylarthritisek (SNSA) csoportjába tartozik. Az SNSA-csoport tagjai (spondylarthritis ankylopoetica, enteropathiás arthritis, reaktív arthritis) közös klinikai tüneteket (gerincérintettség, sacroiliacalis érintettség, aszimmetrikus oligoarthritis, enthesitis, uveitis, családi halmozódás) mutatnak.

Tovább


A magyar egészségügyi rendszer átalakítása - Hol tartunk most?