hirdetés

 VISSZA

Ideggyógyászati Szemle - 2006;59(5-6)


Az antropológia kezdetei hazánkban


Az antropológia kezdetei hazánkban
Pásztor Emil
| | |
 
A XIX. század második felében világszerte megindultak az antropológiai kutatások. Hazánkban Lenhossék József (1818-1888) működött ezen a területen, és az 1875. évi kutatásaival lerakta az antropológia alapjait. Munkatársai közreműködésével 76 csontos koponyán és 265 élő ember fején végzett koponyaméréseket. Egy koponyán vagy fejen 50 hosszúsági mérést végeztek és a fontosabb viszonyszámokat (indexeket) kiszámították, meghatározták a magyar emberre jellemző koponyaindexeket. Ezek az értékek ma is irányadóak.

Kulcsszavak

koponya, kranioszkópia, antropológia, Lenhossék József

Kapcsolódó anyagok

Baleseti agysérültek ellátásának irányelvei - 2017

Nasocranialis fistulák zárása „káddugó” technikával és többrétegű rekonstrukcióval

Tuberculum sellae meningeoma endoszkópos eltávolítása endonasalis transsphenoidalis feltárásból

Hozzászólások:

Nincs hozzászólás ehhez a cikkhez.

A hozzászóláshoz be kell jelentkeznie.


Tartalomjegyzék:

Extra tartalom:

 
KIADVÁNY TOVÁBBI CIKKEI

Csépány Tünde-Illés Zsolt: Klinikai neuroimmunológia

Csépány tanárnő és Illés tanár úr komoly feladatra vállalkozott a Klinikai neuroimmunológia című könyv megírásával. A neurológia, a genetika, a proteomika és az immunológia rohamos fejlődése egy új tudományterületet hozott létre, a neuroimmunológiát. Így vitathatatlanul egy hiánypótló, értékes mű született a szerzők tollából.

Tovább


Immunmoduláló terápia következtében kialakuló neutralizáló antitestek jelentősége és laboratóriumi meghatározása sclerosis multiplexben

Az interferon-α-, -β-, γ-készítmények különböző betegségek kezelésében alkalmazhatók. Sok más fehérjéhez hasonlóan valamennyi interferon nagy valószínűséggel immunogén hatású, különösen azok, amelyek rekombináns géntechnológiával készültek.

Tovább


Magyar Epilepszia Liga Lehetőség a korszerű epilepsziaellátás biztosítására és kutatására

A Magyar Epilepszia Liga nyílt levele Az epilepszia klinikai kutatásai az utóbbi 20-30 évben túlnyomórészt a biostatisztika kívánalmainak megfelelően, a szükséges bevonási kritériumokat teljesítõ, a kizárási kritériumoktól mentes, meghatározott életkorú és általános állapotú, „a kutatással járó fáradalmakat szívesen vállaló”, azaz maximális együttműködésű betegeken történtek.

Tovább