VISSZA

Ideggyógyászati Szemle - 2006;59(5-6)


Az antropológia kezdetei hazánkban


Az antropológia kezdetei hazánkban
Pásztor Emil
| | |
 
A XIX. század második felében világszerte megindultak az antropológiai kutatások. Hazánkban Lenhossék József (1818-1888) működött ezen a területen, és az 1875. évi kutatásaival lerakta az antropológia alapjait. Munkatársai közreműködésével 76 csontos koponyán és 265 élő ember fején végzett koponyaméréseket. Egy koponyán vagy fejen 50 hosszúsági mérést végeztek és a fontosabb viszonyszámokat (indexeket) kiszámították, meghatározták a magyar emberre jellemző koponyaindexeket. Ezek az értékek ma is irányadóak.

Kulcsszavak

koponya, kranioszkópia, antropológia, Lenhossék József

Kapcsolódó anyagok

Baleseti agysérültek ellátásának irányelvei - 2017

Nasocranialis fistulák zárása „káddugó” technikával és többrétegű rekonstrukcióval

Tuberculum sellae meningeoma endoszkópos eltávolítása endonasalis transsphenoidalis feltárásból

Hozzászólások:

Nincs hozzászólás ehhez a cikkhez.

A hozzászóláshoz be kell jelentkeznie.


Tartalomjegyzék:

Extra tartalom:

 
KIADVÁNY TOVÁBBI CIKKEI

Subcorticalis ischaemiás agyi károsodást kísérő EEG-komplexitás-változások

Az EEG-komplexitás elemzése új terület az elméleti és klinikai elektrofiziológiában. A szerzők subcorticalis ischaemiás stroke után elvezetett EEG analízisének az eredményeit mutatják be, kihasználva az új módszereknek a lineáris és nemlineáris szinkronizációra vonatkozó érzékenységét.

Tovább


Összetett szemmozgászavar thalamus- és mesencephaloninfarktusban

A 36 éves férfi betegnek hirtelen kettős látása és egyensúlyzavara alakult ki. Vizsgálatakor a felfelé tekintés zavarát találtuk, lefelé tekintéskor a bal bulbus elmaradt (vertikális „one-and-a-half”-szindróma), balra tekintéskor a bal bulbuson tekintésirányú, finom hullámú, horizontális nystagmusa volt. A koponya-MR-vizsgálat a thalamusban mindkét oldalon és a mesencephalonban bal oldalon, az arteria thalamoperforata ellátási területén friss ischaemiát igazolt.

Tovább


Tapasztalatok a levetiracetamkezeléssel gyermekkori epilepsziákban

A levetiracetam hatásának értékelése gyermekkori gyógyszerrezisztens epilepsziában retrospektív tanulmány alapján.

Tovább


Magyar Epilepszia Liga Lehetőség a korszerű epilepsziaellátás biztosítására és kutatására

A Magyar Epilepszia Liga nyílt levele Az epilepszia klinikai kutatásai az utóbbi 20-30 évben túlnyomórészt a biostatisztika kívánalmainak megfelelően, a szükséges bevonási kritériumokat teljesítõ, a kizárási kritériumoktól mentes, meghatározott életkorú és általános állapotú, „a kutatással járó fáradalmakat szívesen vállaló”, azaz maximális együttműködésű betegeken történtek.

Tovább