VISSZA

A gyógyszercégek is üdvözlik a terápiás regisztert| |
 A tételes elszámolású gyógyszerekhez kapcsolva februárban elindult a terápiás regiszter, amely alapján nem csak az válik követhető, hogy egyes készítményekből mennyi fogyott, hanem azok hatékonysága is - közölte Sélleiné Márki Mária, az Országos Egészségbiztosítási Pénztár (OEP) főigazgatójal.

A múlt év végén megjelent egészségügyi salátatörvény rendelkezett arról, hogy létrehozzák az egészségügyi adatokat tartalmazó betegségregisztert. A február elsején elindult terápiás regiszter képezheti az alapját később e nyilvántartásnak. A betegségregiszterben "személyazonosításra alkalmatlan módon" egy kapcsolati kód fűzi majd össze az ellátott beteg, az egyes ellátási események, köztük a gyógyszer és gyógyászati segédeszköz rendelések adatait.

Ahogy a jogszabály is leszögezi, a személyes adatok védelme garantált - hangsúlyozta az OEP főigazgatója. Mint kifejtette: az OEP adatbázisa jelenleg mennyiségi alapon működik, azt tartalmazza hogy egyes gyógyszerekből és eszközökből mennyit használtak fel. A terápiás regiszter viszont egy adott betegségben szenvedő ember orvos-szakmai információit is tartalmazza majd.

Sélleiné Márki Mária azt mondta: az év első felében a mintegy harminc, tételes elszámolású gyógyszernél indítják a kötelező jelentés rendszerét, majd a második félévben hozzárendelik a tételes finanszírozású eszközökhöz is.

Mint kiemelte, a terápiás regiszter kialakítása az OEP számára fontos a finanszírozási protokollok és azok ellenőrzésének szempontjából. Ezen felül az egészségügyi ellátás alapját képező szakmai protokollok kialakításában kulcsfontosságú jelentősége lesz annak, ha látni fogják, hogy a különböző betegségek kezelése során alkalmazott terápiáknak milyen hatása van. Ez pedig hosszabb távon a gyógyszerkutatás, valamint az orvostudomány fejlődését is magával hozza - hangsúlyozta.

Ezeken felül a terápiás regisztert a gyógyszercégek is üdvözlik, mert az számukra is létfontosságú kutatás-fejlesztési tevékenységükhöz - tette hozzá Sélleiné Márki Mária.
A terápiás regiszter beindítása tehát a finanszírozó, az orvosszakma és a gyógyszercégek hatékony együttműködését segíti. Az OEP főigazgatója arra is kitért, sokan kritizálták amiatt, miért most kell beindítani ezt az új rendszert, de úgy véli, "pont most" nem engedhetik meg maguknak, hogy ne csináljanak olyat, ami valóban előreviszi a rendszert.

Sélleiné Márki Mária kiemelte: az OEP működésének alapelve 2012-ben is az lesz, hogy a betegek gyógyszerellátását a szakmai szempontok figyelembevételével, de ugyanakkor a leggazdaságosabb módon biztosítsák. Eszerint folytatják le az egyes gyógyszerek közbeszerzési eljárásait is - fűzte hozzá.

MTI

Kapcsolódó anyagok

Fekete mágia, avagy a halott anya feltámasztása

„ Ilyen hely nincs még egy a világon” - Tárgyak élete az MTA Művészeti Gyűjteményében

Ha értjük a terápiát, könnyebb a lelki teher

Hatékony orvos-beteg kapcsolat a betegszervezetek közreműködésével

Az osztály, ahol beteg, orvos, szakdolgozó is figyelemre számíthat

Hozzászólások:

Nincs hozzászólás ehhez a cikkhez.

A hozzászóláshoz be kell jelentkeznie.


Extra tartalom:

 
KIADVÁNY TOVÁBBI CIKKEI

Látszat családjuk van a karrier-orientált nőknek

A karrier-orientált nőknek általában csak látszólagos családjuk van, a jelenlegi különbség a nemek fizetése között pedig csak azért állhat fenn, mert sok nő a karrierrel szemben inkább a családot választja.

Tovább


Újabb saláta a döntéshozók előtt

Egy csomagban a gyógyszerártámogatás, az ügyeleti díjak rendezése és a Nemzeti Egészségügyi Tanács megszüntetése.

Tovább


Több lett az öngyilkossági kísérelet

Visszafele sülhetett el az antidepresszánsok kockázataira való figyelmeztetés

Tovább


Anyagilag támogatnák a praxisokat

Októberig lehet pályázni támogatásért orvosi praxisok betöltésére

Tovább


A gyógyszercégek is üdvözlik a terápiás regisztert