VISSZA

Ideggyógyászati Szemle - 2019;72(1-2)


Herpes zoster-fertőzést követő, tévesen neuropathiás fájdalomnak diagnosztizált axillaris mononeuropathia


Herpes zoster-fertőzést követő, tévesen neuropathiás fájdalomnak diagnosztizált axillaris mononeuropathia
Sıdıka Sinem Gül, Emel Oguz Akarsu
| |
 
A herpes zoster (HZ) -fertőzést követő végtagbénulás a HZ-fertőzés ritka szövődménye, ami általában a HZ-fertőzés eredményeképpen kialakuló mononeuropathia következménye. A 77 éves férfi beteg panaszai a jobb karján jelentkező fájdalommal kezdődtek, majd négy nap elteltével viszkető, vörös laesiók jelentkeztek ugyanazon a területen. Egy héttel később a beteg jobb karjának gyengeségéről számolt be. A fizikális vizsgálat és az elektro­miográfia izolált axillaris mononeuropathiát igazolt. Ismertetjük a HZ-fertőzés ritka szövődményeképpen kialakuló, különös figyelmet érdemlő axillaris mononeuropathia esetét.

Kulcsszavak

axillaris mononeuropathia, herpes zoster, neuropathiás fájdalom

Kapcsolódó anyagok

Herpes zoster-fertőzést követő, tévesen neuropathiás fájdalomnak diagnosztizált axillaris mononeuropathia

Mi a pregabalin valódi hatása diabeteses neuropathiás fájdalom esetén? (Kevesebb fájdalommal küzdenek a betegek vagy kevésbé zavarja őket a fájdalom?)

Cerebralis vasomotoros reakciókészség fibromyalgiában szenvedő betegek esetén és annak összefüggése a központi neuropathiás fájdalommal

Magyar víruskutatás és a NASA - nefrológiai vonatkozásokkal - Varicella zosterben szenvedő betegekben végzett klinikai megfigyeléseink és laboratóriumi (virológiai) vizsgálataink

A neuropathiás fájdalom gyógyszeres kezelése a legutóbbi ajánlások tükrében

Hozzászólások:

2.,   Mikola Éva Anna mondta   2019. Február 09., Szombat 02:29:34
Bocs, aki ingerülten ordítozott, aggodalomból volt, nem azért mert nekünk szólt volna , annyira aggódott még én szégyelltem magam, hogy szegénynek milyen gondot okoztunk.
Féltette, mindta, milyen fiatal, szép lány, igen az, s elveszítve a múltját, az életét.
1.,   Mikola Éva Anna mondta   2019. Február 09., Szombat 02:22:59
Másfél éve fájt a fenekem felett, s a jobbo.teljes kiterjedésben a bőr.
10-es skálán 20.
Pár nap múlva rózsaszín pettyek, majd nőttek, gennyedtek, terjedt, és terjedt körbe, körbe, majd a térdemnél megállt. Teljesen elfertőződött, az én hibámból.
Kenegettem minden @-ral, amit a neten ajánlgattak.
3 nap alatt, úgy elfertőződött, hogy az orvosok, akik nagyon topposak, emberségesek, empatikusok voltak, rezidens hölgy is, hát csak nézték milyen csúnya, ilyet még nem láttak.
Okosommal a folyamatot végigfotóztam.
Az egyik főorvos mondta, ha lemegy a térd alá, ott van egy véna, amin keresztűl az agyba bejut, és akár kómába is eshetek.
Minden jót felírtak rá, köszönöm nekik.
Gondosak, alaposak voltak.
Több alkalommal ágyban fekve vesztettem el az eszméletemet a fájdalomtól. Legalább az idő alatt nem éreztem semmit. Mindez 30 fok a szobában.
Körbe körbe, se oldalt, se háton se hason a nemi szervem mellett 5ft-os nagyságú gennyzacskók.
Túléltem, hálistennek szövődmény nélkül.
Azt hittem belehalok a fájdalomba.
Lányom 24 évesen az arca lett tele herpesszel, vittük azonnal a Sote bőrklinikára, de a fiatal orvos, aki éppen aludt délután, gorombán elzavart bennünket.
Patikába vettünk rá kenőcsöt, meg másnap ujra elvittük hétfőn, akkir már volt orvos, hétfőn nincs alvás.
Ott meg jó ingerülten ordított az orvos, hogy most kell hozni, mondtuk ott voltunk vasárnap, de el lettünk küldve, meg se nézte az orvos.
Lefotóztam.
Éjjel elvitte a mentő, be a Lászlóba, infekc.résznél vizsgálták, kómába esett, intubálták, de sajnos felhúzódott az agyba. Majd 3 4 naora rá, felébresztették, mindez ujra megismétlődött, s a herpesz elvégezte dolgát. Oxigénhiany, s a genny, vér a liqvorban hozott egy új betegséget.
Epilepsziát, 40 láz.
Mára statusos epis, VNS-beültetéssel gyógysz rez.miatt.
Azóta eléggé demens, foly épül le.
Most meg jött egy parkinson.
Bele kell bolondulni.
Azért felmentem a bőrklinika professzorához, megdícsérni orvos kollégáját.
Ott dolgoztam a Sote rektori hivatalban, ismert, tudta, hogy nem hazudok, mert ugye a kis doki tagadott.
De az egyik ápoló is igazolta, hogy bizony az anyuka igazat mond, haza se lett volna szabad engednie.

Csak azon imádkozom, hogy soha többé ez a herpesz, ővsömör, neve se jusson eszembe.
Azóta is imába foglalom, az akkor és ott lévő orvosokat, példaértékű.
Mindenkinek tiszteletteljes üdvözletem, további sikereket kívánok.
Zuglóból
ÉvaAnna Mikola

A hozzászóláshoz be kell jelentkeznie.


Tartalomjegyzék:

 
KIADVÁNY TOVÁBBI CIKKEI

A palliatív jellegű neurálterápia hatása idült fájdalmak csökkentésében

Célkitűzés - Annak felmérése, hogy heterogén beteg­csoportban a fájdalomterápia milyen szinten képes befolyásolni az idült fájdalmakat, ez milyen hatással van a betegek életminőségére, és az elért változások milyen összefüggésben állnak az életkorral és az alapbetegségekkel. A felmérés annak népegészségügyi vonzata miatt is aktuális.

Tovább


Testképzavar neurológiai hiánytünet-mentes sclerosis multiplexben

Cél - Alig foglalkoznak a kutatások azzal, hogy feltárják a testképzavar és a sclerosis multiplex (SM) közötti összefüggéseket. A jelen tanulmány célja az SM-betegek testképzavarainak felmérése, illetve azok depresszióval, szorongással, a betegség fennállásának időtartamával és a betegek szociodemográfiai jellegzetességeivel való összefüggéseinek feltárása volt.

Tovább


Előrehaladott Parkinson-kór kezelési lehetőségei: az optimális terápia kiválasztásának szempontjai

Az előrehaladott Parkinson-kór kezelésére Magyarországon elérhető a mély agyi stimuláció és a levodopa/carbidopa intestinalis gél kezelés. Mind a két módszer alapvetően hasonló hatékonyságú, illetve az életminőséget és potenciálian az életkilátásokat is egyaránt javító eszközös lehetőség.

Tovább


A tenziós fejfájás és kezelése

Az önálló fejfájások leggyakoribb képviselője, a tenziós típusú fejfájás a népesség körülbelül 80%-át érinti. Elsősorban gyakorisága miatt társadalmi-gazdasági kihatása jelentős. A tenziós fejfájás általában kétoldali lokalizációjú, enyhe vagy közepes erősségű, nyomó jellegű, egyéb kísérő tünettel nem jár.

Tovább