VISSZA

Ideggyógyászati Szemle - 2016;69(1-2)


Agyi képalkotás mint vizuális alapú kognitív modell


Agyi képalkotás mint vizuális alapú  kognitív modell
SZÔKE , Henrik; HEGYI , Gabriella; CSÁSZÁR , Noémi; VAS , József Pál; KAPÓCS , Gábor; BÓKKON , István
| |
 
Háttér és célkitûzés – Magyar nyelven elôször mutatjuk be a képi reprezentációs modellrôl folytatott sokéves kutatási sorozatunk eredményeit, egyszerûsített formában és több új gondolattal. Célunk, hogy minél szélesebb tudományos kör számára elérhetôvé tegyük ezt az új modellt, és ennek vélhetô jövôbeli fontosságát. Módszer – Saját tudományos publikációk, szelektív irodalomelemzés és elôzetes kísérletek. Eredmények – Számos jelentôs tudományos publikációnkat és elôzetes kísérleteket ismertetve mutattuk be az új molekuláris képi reprezentációs modellünket arról, hogy a látás és a vizuális képzelet során az agyunk képes lehet úgynevezett belsô képeket létrehozni a korai V1 retinotopikus vizuális idegsejtekben keletkezô szabályozott biofotonokkal. Az autizmus és a savantizmus kapcsán ismertetett kutatások is támogatják azt az elképzelést, hogy a vizuális gondolkozás egészséges emberek esetén is egy lehetséges kognitív modell. Az új képi modell számos látással kapcsolatos jelenséget képes egységes molekuláris alapon modellezni. Következtetések – Lehetséges, hogy az evolúció során kialakult egy úgynevezett vizuális proto-tudat, amely közvetlen kapcsolatban van a retinotopikus vizuális területekkel, és ami egy, a verbálistól eltérô kognitív képességgel rendelkezik. Ha beigazolódik az új modell, akkor számos látással kapcsolatos jelenséget lehet egységes molekuláris alapon modellezni, mint például a vizuális észlelés és képzelet, foszfének, és ez új utakat nyithat meg a tudomány több területén, mint például a vakok részére fejlesztett vizuális protézis, mesterséges intelligencia, agykutatás, kognitív kutatás, autizmuskutatás.

Kulcsszavak

vizuális képzelet, autizmus, biofotonok, biofizikai reprezentációs képek, vizuális gondolkodás, proto-tudat

Kapcsolódó anyagok

Nemi különbségek az empátiában és a rendszerezésben, valamint az autizmus az extrém férfi agy következménye: igaz-e ez a két teória?

A zene gyógyászati célú alkal mazása gyermekek kezelése során

Procedurális tanulás és konszolidáció autizmus spektrum zavarban

Agyi képalkotás mint vizuális alapú kognitív modell

Minor fizikális anomáliák autizmusban

Hozzászólások:

Nincs hozzászólás ehhez a cikkhez.

A hozzászóláshoz be kell jelentkeznie.


Tartalomjegyzék:

 
KIADVÁNY TOVÁBBI CIKKEI

A fokális epilepsziás rohamok terjedése és szemiológiája. insulához kapcsolódó betegtanulmányok. elméleti meggondolások

Az epileptológiában a diagnosztikai eljárások fejlôdése új kihívások elé állítja a rohamszemiológiával foglalkozó szakembereket. A rohamok elemzése során központi kérdés azok intracerebralis terjedése. Az epilep-sziás rohamterjedés kulcskérdése a fiziológiás és patológiás agyi hálózatok megismerése...

Tovább


Facialis vírusinokuláció fertôzi a vestibularis és cochlearis agyidegmagokat

Számos adat áll rendelkezésre a Bell-féle facialis paresis, a vestibularis neuritis és a hirtelen hallászavar vírusos eredetérôl, ugyanakkor patofiziológiai mechanizmusuk kevésbé ismert. A jelen kísérletünkben patkányon vizsgáljuk annak a lehetôségét, hogy perifériás vírusfertôzés okozhatja-e alsó agytörzsi idegek fertôzöttségét.

Tovább


Cheyne–stokes-légzés egy vascularis encephalopathiában szenvedô fiatal felnôtt betegben – szükséges-e a kezelés?

A Cheyne–Stokes-légzés az alvásvizsgálatok során ritkán elôforduló légzészavar, ami visszatérô központi alvási apnoéval és „crescendo-decrescendo” jellegû légzési térfogattal jellemezhetô. Leggyakrabban súlyos szívelégtelenségben szenvedô és stroke-os betegekben fordul elô.

Tovább


Hosszmetszeti sajátságok laesiós és nem laesiós eses- (elektromos status epilepticus lassú hullámú alvásban) betegeknél

Hosszmetszeti sajátságok vizsgálata laesiós és nem laesiós ESES- (elektromos status epilepticus lassú hullámú alvásban) betegeknél. Betegek és módszer – A Bethesda Gyermekkórház Epilepszia Centrum 2000–2012 között kezelt betegei közül retrospektív vizsgálatot végeztünk...

Tovább