VISSZA

A rostos ételek könnyítik az emésztést


A rostos ételek könnyítik az emésztést

| | |
 


Azok az általános iskolások, akik kevés zöldséget és gyümölcsöt esznek, 13-szor gyakrabban szenvednek székrekedéstől, mint zöldség- és gyümölcskedvelő társaik. Ha kevesebb, mint napi 400 milliliter folyadékot ittak, szintén emelkedett a szorulás valószínűsége, derült ki a Journal of Clinical Nursing decemberi számából.


Összesen 383, 8 és 10 év közötti iskolás gyerek étkezési és székelési szokásait vizsgálták Hong Kongban. A gyerekek 51 százaléka volt fiú. Azokat a gyerekeket, akik gyógyszert szedtek illetve orvosi kezelés alatt álltak kizárták a vizsgálatokból. A 383 gyermek 70 százaléka 10 éves, 22 százalékuk 9 éves, 8 százalékuk 8 éves volt.
A vizsgálatokat Dr. Moon Fai Chan, a Szingapúri Nemzeti Egyetem docense és Yuk Ling Chan (Hong Kong-i Műszaki Egyetem) irányították. „ A funkcionális székrekedés (olyan székrekedés, melyért az étkezési szokások, a környezeti tényezők illetve pszichoszociális tényezők tehetők felelőssé) egyre gyakoribb probléma az iskoláskorúak között” - mondja Dr. Moon Fai Chan, az Alice Lee Centre munkatársa. A gyerekkori székrekedések 95 százaléka ilyen típusú. Az elváltozásnak komoly következményei lehetnek, lelki zavarokat éppúgy okozhatnak, mint szégyenérzetet, iskolai gondokat, önértékelési és szociális problémákat.

A vizsgált gyerekek 7 százaléka szenvedett székrekedéstől, nekik jelentősen eltértek táplálkozási szokásaik társaiktól. A lányok között gyakoribb a székrekedés (8,2 százalék, szemben a fiúk 6,6 százalékával). A kilenc évesek között volt a leggyakoribb a gond (13.3 százalék), míg a nyolc évesek között (10 százalék) ennél valamivel kevesebben panaszkodtak. A tíz évesek között 5,2 százalékban fordult elő szorulás.

Azok a gyerekek, akik nem szerették a zöldséget vagy a gyümölcsöt, az átlaghoz képest 13-szoros gyakorisággal panaszkodtak a tünetekre. A Hong Kong-i gyerekek között az olaszokhoz hasonlón gyakoribb volt a szorulás, mint az amerikai illetve angol gyerekek között. Tíz gyerekből kilencnek nem volt széklete az iskolában. Az arányok nem különböztek a szorulásos illetve egészségesek között. A gyerekek leginkább otthon végezték nagydolgukat, de gyakran panaszkodtak az iskolai nem megfelelően tiszta mellékhelyiségekre vagy a vécépapír hiányára is.

A kutatók szerint célszerű lenne a gyerekeket egészségügyi oktatásban részesíteni, hogy a betegség megelőzhetővé válhasson. A szülőket szintén el kell látni információkkal, hogy ismerjék a kellő mennyiségű folyadék-, zöldség- és gyümölcsfogyasztás jelentőségét. Fontos, hogy iskolai vécéhasználatra biztassák gyermekeiket. Rendszeresen kellene vizet is inniuk, akár órák alatt is, ehhez még több csapot kellene felszerelni az iskolákban. A mellékhelységeknek sokkal tisztábbnak, intimebbnek és jobban felszereltnek kellene lenniük, hogy a gyerekek használják azokat. "Remélhetőleg a felmérés hozzásegít a funkcionális székrekedés megelőzéséhez, megelőzve a pszichés és lelki zavarokat, melyek a mindennapi életminőséget is rontják." - fogalmaznak a kutatók.

Forrás: Medipress


Kapcsolódó anyagok: A székrekedés okának felderítése
Táplálkozástudományi kísérlet a Bibliában?

Kapcsolódó anyagok

Mivel érdemes kezdeni a vérnyomáscsökkentő terápiát?

Neurofiziológiai agyújraélesztés

Reflexiók a kibontakozó ökológiai krízisre az 1970-es évek művészetében

Tudományos program

Hozzászólások:

Nincs hozzászólás ehhez a cikkhez.

A hozzászóláshoz be kell jelentkeznie.


Extra tartalom:

 
KIADVÁNY TOVÁBBI CIKKEI

Új kortárs múzeum Malagában

Ideiglenes fiókintézményt nyit a Pompidou-központ Spanyolországban

Tovább


Írói neve épp azt jelenti: ne szólj

Mo Jen, aki az irodalmi Nobel-díjat kapta: tolerálnunk kell azokat, akik elbújnak szobájukban, és az irodalom révén adnak hangot véleményüknek

Tovább


Ki marad a kamarában? Töprengés az otthon szülésről

A Magyar Orvosi Kamara (MOK) felfüggesztette két orvos tagságát, mert az orvosok otthon szülés kapcsán orvosi tevékenységet végeztek annak ellenére, hogy a MOK Szülészeti és Nőgyógyászati Szakkollégiuma a szakmai és etikai szabályaival ellentétesnek nyilvánította ezt az orvosi tevékenységet. A szerző szerint tudományosan elfogadható bizonyíték nincsen arra vonatkozóan, hogy bizonyos, alacsony kockázatú szülőnők tervezett otthon szülése önmagában veszélyeztetné akár a szülőnő, akár a magzat életét. Mivel nemzetközi adatok arra utalnak, hogy a tervezett otthon szülés nem feltétlen növeli az anyai, illetve a magzati szövődmények számát, a kérdés eldöntéséhez Magyarországon objektív, tudományos igényű vizsgálat szükséges.

Tovább


Május a vérnyomásmérés hónapja!

A Nemzetközi Hypertonia Társaság és a Hypertonia Világ Liga mozgalmat hirdetett 2017 májusára.

Tovább


A rostos ételek könnyítik az emésztést