hirdetés

 VISSZA

Ideggyógyászati Szemle - 2013;66(7-8)


A központi idegrendszer fejlõdési rendellenességeinek praenatalis diagnosztikája


A központi idegrendszer fejlõdési rendellenességeinek praenatalis diagnosztikája
Langmár Zoltán, Németh Miklós, Csaba Ákos, Szigeti Zsanett, Joó József Gábor
| |
 
A fejlődési rendellenességek praenatalis diagnosztikája a szakirodalomban már számos közlemény témáját szolgáltatta. Ezek száma különösen az elmúlt 15 évben szaporodott meg, köszönhetően elsősorban a nagy felbontású ultrahangtechnika elterjedésének, valamint azoknak a színvonalas szakmai protokolloknak, melyeket a kompetens szakmai grémiumok bocsátottak ki, megfelelő szakmai és etikai kereteket teremtve az ultrahangtechnika praenatalis diagnosztikában történő alkalmazásához. A magzati fejlődési rendellenességek egyik legfontosabb csoportját a központi idegrendszer fejlődési rendellenességei jelentik. Gyakoriságuk és súlyosságuk alapvető jelentőségűvé teszi a megfelelő terhesség alatti kórismézés kérdését. Összefoglalónkban az e malformációk praenatalis diagnosztikája kapcsán rendelkezésre álló információkat igyekeztünk összefoglalni.

Kulcsszavak

praenatalis diagnosztika, központi idegrendszeri fejlődési rendellenességek, ultrahang

Kapcsolódó anyagok

A foramen ovale apertum és a cryptogen stroke kapcsolata. Retrospektív kórházi vizsgálat

Transthyretin familiáris amyloid polyneuropathia - három magyarországi eset ritka mutációkkal (His88Arg és Phe33Leu)

Invazív endoszkópia az onkológiában

Akusztikus képalkotás körvonal detektálással

Krónikus cerebrospinalis vénás elégtelenség - betegség vagy téves diagnózis?

Hozzászólások:

Nincs hozzászólás ehhez a cikkhez.

A hozzászóláshoz be kell jelentkeznie.


Tartalomjegyzék:

 
KIADVÁNY TOVÁBBI CIKKEI

Minor fizikális anomáliák autizmusban

A minor fizikális anomáliák (MPA) olyan enyhe, klinikailag és kozmetikailag nem jelentős morfogenetikai hibák, melyek praenatalis eredetűek és diagnosztikai, prognosztikai és epidemiológiai szempontból egyaránt jelentős információs értékkel rendelkeznek. Mivel mind a kültakaró, mind az agy ectodermalis eredetű, a minor fizikális anomáliák gyakrabban jelennek meg idegfejlődési zavarokban, így autizmusban is.

Tovább


Új biomarkerek azonosítása (transzlációs vizsgálatok)

Az Ideggyógyászati Szemle korábbi számában [2013;66(5-6):214-215.] rövid áttekintés jelent meg a projekt céljairól, a kutatás során alkalmazandó módszerekről. A jelen beszámoló célja a projekt előrehaladásának rövid ismertetése.

Tovább


A tolperison hatásossága és biztonságossága stroke utáni spaszticitásban

Nem ismert a stroke-kal összefüggő spaszticitás incidenciája. A felső motoros útvonalakat érintő stroke után a spaszticitás gyakori, de nem általános és nem is azonnali. Fokozatosan alakul ki a felépülés hetei és hónapjai során.

Tovább


Hozzászólás

Örömmel olvastam a cikket, mert teljesen egyetértek a szerzőkkel abban, hogy tisztázni kell a neurorehabilitáció kompetenciáit és nem kevésbé szakmai tartalmát a rehabilitációs szakma és a neurológia között. Ehhez szeretnék két vonatkozásban hozzájárulni.

Tovább


A központi idegrendszer fejlõdési rendellenességeinek praenatalis diagnosztikája