Hypertonia és Nephrologia - 2016;20(01)

Hypertonia és Nephrologia

2016. FEBRUÁR 10.

Hypertoniás sürgősségi állapotok és a hypertoniás krízis

FARSANG Csaba

A hipertenzív sürgősségi állapotok gyors felismerésével és körültekintő kezelésével jelentősen csökkenthető a definitív szervi szövődmények kialakulása és a mortalitás. A betegek hirtelen vérnyomás-emelkedésének leggyakoribb oka az előzőleg szedett rövid hatású antihipertenzív szerek kihagyása. Az életveszéllyel járó hypertoniás krízisben általában a gyors hatású parenteralis szerek választandók elsőként, míg a közvetlen életveszéllyel nem járó esetekben a per os terápia is hatásos és elégséges lehet. A kezelés során a cerebralis és coronariahipoperfúzió elkerülendő, ezért a vérnyomást csak fokozatosan és lassan szabad csökkenteni.

Hypertonia és Nephrologia

2016. FEBRUÁR 10.

Az orto- és metatirozin-beépülés in vitro eritropoetinrezisztenciához vezet

MIKOLÁS Esztella Zsóka, KUN Szilárd, LACZY Boglárka, MOLNÁR Gergő Attila, SÉLLEY Eszter, KŐSZEGI Tamás, WITTMANN István

Bevezetés: Az eritropoetin (EPO) fontos szerepet játszik a vörösvértestképzés szabályozásában. Az EPO-kezelésre adott válaszkészség csökkenése a krónikus vesebetegek anaemiájának kezelésében eddig megoldatlan problémát jelent. Célkitűzések: Az volt a célunk, hogy vizsgáljuk az EPO-rezisztencia egy lehetséges mechanizmusát in vitro kísérletekben. Módszerek: Kísérleteink során TF-1 erythroblast-sejtvonalat használtunk. Sejt osz lá - sos vizsgálataink EPO jelenlétében vagy hiányában, három napig tenyésztett, para-, orto- vagy metatirozinnal kezelt sejtkultúrákon történtek. A sejtszámokat két független vizsgáló naponta, Bürker-kamra segítségével határozta meg. A fehérjekoncentráció méréséhez kolorimetriás módszert használtunk. Fluo reszcens, nagy teljesítményű folyadékkromatográfiás méréseink során a sejtekben fehérjéhez kötött tirozinizomerek össztirozinhoz viszonyított relatív mennyiségét határoztuk meg. Western blot módszerrel vizsgáltuk az orto- és metatirozin-kezelés hatását a STAT (signal transducer and activator of transcription) 5- és az ERK (extracelluláris szignálregulált kináz) 1/2-foszforilációra. Eredmények: Orto- és metatirozin-kezelés hatására csökkent EPO kiváltotta sejt - osz lást észleltünk a paratirozin jelenlétében tenyésztett sejtekhez viszonyítva. Ennek megfelelően az orto- vagy metatirozinnal kezelt sejtkultúrák szignifikánsan kevesebb fehérjét tartalmaztak, mint a paratirozin jelenlétében tenyésztettek. A kóros tirozinizomerek sejtoszlást gátló hatása paratirozinnal koncentrációfüggő módon kivédhető volt. Kromatográfiás méréseink alapján a tenyésztőoldathoz adott orto- és metatirozin beépül a sejtalkotó fehérjékbe. Western blot vizsgálataink igazolták, hogy orto- vagy metatirozin jelenlétében a STAT5 és az ERK foszforilációja csökkent. Megbeszélés: Igazoltuk, hogy a sejtet alkotó fehérjékbe beépült orto- és metatirozin gátolja az EPO-függő jelátvitelt, ennek eredményeképpen csökken az EPO-indukált sejtoszlás. A meta- és az ortotirozin EPO-hatásra gyakorolt gátlása paratirozinnal, koncentrációfüggő módon kivédhető volt.

Hypertonia és Nephrologia

2016. FEBRUÁR 10.

A praediabeteses betegek előfordulása és gondozása a hazai hypertoniás populációban

KÉKES Ede, KISS István

A szerzők vizsgálták a hypertoniás betegekben a praediabetes előfordulását- az IFG kritérium alapján - a Magyar Hypertonia Regiszter 2005. évi adatbázisa (38 849 eset) és az Éljen 140/90 alatt egyik alprogramja („Előzd meg”) (23 670 eset) adatai alapján. A betegeknél diabetes jelenlétét kizártuk. Az IFG előfordulását (5,6-7,1 mmol/l között) 13-18% között találták a 40 év feletti felnőtt populációban. Férfiaknál az előfordulás szignifikánsan gyakoribb volt. A károsodott éhomi vércukorral rendelkező egyéneknél a BMI, haskörfogatértékek jelentősen magasabbak voltak a normális átlagértékeknél és meghaladták a veszélyeztetett zónahatárt. A nők esetében szignifikánsan magasabb értékeket találtunk. Ezen betegeknél magasabbak voltak az összkoleszterin-, valamint a vérnyomásértékek is. Három hónapos intenzív ellenőrzés, tanácsadás, gondozás után minden 40 év feletti korcsoportban - gyógyszeres kezelés nélkül - szignifikánsan csökkentek az éhomi vércukorértékek. Bemutatták a praediabetesre vonatkozó nemzetközi tapasztalatokat.

Hypertonia és Nephrologia

2016. FEBRUÁR 10.

Vérnyomáscélértékek krónikus vesebetegek számára

SARAFIDIS A. Pantelis, RUILOPE M. Luis

A hypertonia a krónikus vesebetegség (CKD) kialakulásának és progressziójának jelentős rizikófaktora, továbbá vesekárosodás következménye is lehet. Számos megfigyelésen alapuló vizsgálat szoros összefüggést igazolt, a diabeteses vagy nem diabeteses betegeknél, a magas vérnyomás (BP) és a vesefunkció-károsodás megnövekedett rizikója vagy végstádiumú vesebetegségig (ESRD) történő progresszió között, míg a klinikai vizsgálatokban az egyezményes határérték alatti vérnyomást elért betegek vesetúlélése hosszabbnak bizonyult.

Hypertonia és Nephrologia

2016. FEBRUÁR 10.

Sófogyasztás a világban, Európában és hazánkban

KÉKES Ede

A túlzott sóbevitel a vérnyomás megemelésén túl a legnagyobb rizikófaktor a cardiovascularis betegségek szempontjából, továbbá növeli a gyomorrák megjelenésének kockázatát, sőt kihatással van a globális carcinomahalálozásra is.

Hypertonia és Nephrologia

2016. FEBRUÁR 10.

Az elhízás fennállásának időtartama és a hypertonia incidenciája közötti összefüggés felnőtteknél a Framingham Heart Study alapján

VÁRALLYAY Zoltán

A túlsúlyhoz kapcsolódó egészségügyi kockázatok már jól ismertek, jellemezhetők. A számos antropometriai vizsgálattal, köztük a BMI-vel (body mass index/testtömegindex) mérhető elhízás az egészségkockázatot növeli: mutatja a hypertonia és diabetes kockázatát, illetve az életminőség romlását.

Hypertonia és Nephrologia

2016. FEBRUÁR 10.

Kommentár Jager és munkatársai „The EQUAL study: a European study in chronic kidney disease stage 4 patients” című közleményéhez

DEÁL György, PATÓ Éva

Jager és munkatársai a Nephrology Dialysis and Trans plan - tation 2012. évi 3. Supplementumában (1) ismertetik az EQUAL, egy nemzetközi, prospektív kohorsz tanulmány tervét. A tanulmány annak a kérdésnek megválaszolását tűzi ki céljául, hogy mely paraméterek alapján dönthető el egy idős beteg esetében a művesekezelés elkezdésének ideális időpontja.

Hypertonia és Nephrologia

2016. FEBRUÁR 10.

A „diétás” üdítőitalok jobban növelik a vérnyomást, mint a cukor hozzáadásával készültek

VÁLYI Péter

Egy brazíliai országos lakossági felmérés adatai szerint 1974-1975 és 2002-2003 között az üdítőitalok fogyasztása 400%-kal emelkedett, a legnagyobb mértékű növekedés a serdülők körében volt. A napi átlagos üdítőital-fogyasztás ebben a korcsoportban 125 ml, ami magasabb a felnőttek (100 ml/nap) és az idős személyek (40 ml/nap) fogyasztásánál.

Hypertonia és Nephrologia

2016. FEBRUÁR 10.

A sófogyasztás megszorítása esetén a fruktózbevitel mérséklése nem csökkenti tovább a vérnyomást, de az allopurinol igen

VÁLYI Péter

A fruktóz és a nátrium fogyasztása összefüggést mu - tat a magas vérnyomással és a metabolikus szindrómával. Bár különböző mechanizmusok játszanak szerepet, a fruktóz vérnyomásemelő hatása részben az intracelluláris és a szérumhúgysavszint emelkedésének a következménye.

Hypertonia és Nephrologia

2016. FEBRUÁR 10.

Hypertonialicenc 2016

SZÉKÁCS Béla, KÉKES Ede, KISS István

Rendelkezik már hypertonialicenc állami képesítéssel? Betekintett már a licenc elnyerését szabályozó EMMI rendeletbe? Tudja, hogy az MHT hogyan segíti kiemelten a licenc elnyerését a 2016. év során?

Hypertonia és Nephrologia

2016. FEBRUÁR 10.

Hypertonia és Nephrologia

2016. FEBRUÁR 10.

A hipertonológia nagyjai 5. - Neil Poulter professzor

KÉKES Ede

Neil Poulter 1974-ben diplomázott Londonban. Ezt követően belgyógyászati munkatevékenységet végzett a St. Mary Kórházban. 1980-ban Kenyába ment a magasvérnyomás-betegséggel foglalkozó kutatási program koordinátoraként, melyet közösen végzett a kenyai Medical Research Institute és a londoni St. Mary Kórház. Hazatérve a London School of Hygiene & Tropical Medicine-ben epidemiológiai szakképzettséget szerzett kitüntetéssel 1986-ban.