Hivatásunk - 2021;16(01-02)

Hivatásunk

2021. JÚLIUS 05.

Nem úszható meg az elõrehozott szakdolgozói béremelés

TARCZA Orsolya

A kormány rákényszerülhet arra, hogy előrehozza a szakdolgozók ütemezett béremelésének következő lépését, ami akár már ősszel bekövetkezhet – mondta a Hivatásunknak Sinkó Eszter egészségügyi rendszerelemző. A közgazdász szerint a döntéshozónak most minden lépését meg kell fontolnia, ugyanis a rossz megoldások úgy a politika, mint a társadalom számára nagyon sokba kerülhetnek.

Hivatásunk

2021. JÚLIUS 05.

Emberség, humor és kifogyhatatlan energia

KUN J. Viktória

„Nem éreztem még soha, hogy nem megy, hogy a padlóra kerülnék. A tragédiákat is kell és tudom kezelni, mert ott az élet vége. Emberség és nagyon sok energia az, ami bennem van, visz mindig előre” – vallja Zelenyák Brigitta, az Uzsoki Utcai Kórház Sürgősségi Betegellátó Osztályának osztályvezető ápolója, 2020-ban „Az év kiváló szakdolgozója”. Részt vett a hazai triázsrendszer felépítésében, elterjesztésében, oktatja és minden nap a gyakorlatban is bizonyítja, hogy a sürgősségi ellátás csakis így tud működni.

Hivatásunk

2021. JÚLIUS 05.

Segíteni – együtt!

KUN J. Viktória

Kilenc nő – védőnők, ügyvéd, laborasszisztens, irodai alkalmazott –, ők immár hét éve az E-Kecsap Alapítvány, akik munkájuk mellett, szabadidejükben tesznek meg mindent, hogy a Kecskeméten vagy annak környékén élők élete könnyebb lehessen. Szerveznek, pénzt és adományokat gyűjtenek, bármilyen segítséget eljuttatják oda, ahol igazán szükség van rá. Ôk az „Év kiváló szakdolgozói közössége” díj (osztott első helyezett), hivatalosan a Kecskeméti Egészségügyi és Szociális Intézmények Igazgatóságának dolgozói.

Hivatásunk

2021. JÚLIUS 05.

Menet közben derül fény az új jogviszonyról szóló törvény hibáira

SÓFALVI Luca

Alig két hónap leforgása alatt alakította ki a kormányzat az egészségügyben dolgozók új jogállását. A szolgálati jogviszonyról szóló rendelet végleges szövege november végén jelent meg, elrendelve, hogy az új szerződéseket márciusban alá kell írniuk a dolgozóknak. A rendkívüli tempóban, érdemi egyeztetések nélkül összeállított paragrafusok hibái most mutatkoznak meg – derül ki az elmúlt hónapok kronológiájából. Mindeközben a járványügyi intézkedések is súlyosan terhelik a szakdolgozók társadalmát.

Hivatásunk

2021. JÚLIUS 05.

Balogh Zoltán: A közfelkiáltással elfogadott 12 pont társadalmi közakarat

TARCZA Orsolya

Az új egészségügyi szolgálati jogviszony bevezetése szorongást és bizonytalanságot eredményezett a szakdolgozói társadalom mindennapjaiban. Balogh Zoltán, a MESZK elnöke a július 31-ei nagygyűlés után is azt mondja, a döntéshozóknak válaszokat kell adniuk az aggályokra, mert e nélkül még többen fogják elhagyni az állami egészségügyet, vagy a szakdolgozói pályát. Újabb veszteségeket pedig nem bír el az ellátórendszer.

Hivatásunk

2021. JÚLIUS 05.

A MESZK háromlépcsős béremelési koncepciója

A Magyar Egészségügyi Szakdolgozói Kamara Országos Elnöksége elkészítette komplex javaslatát az egészségügyi szakdolgozók bérének – további – három lépcsőben történő rendezésére.

Hivatásunk

2021. JÚLIUS 05.

MESZK nagygyűlés: hõsök a Hõsök terén

SÓFALVI Luca

Július utolsó napján fennállásának történetében negyedik alkalommal hívta nagygyűlésre tagjait a MESZK. A perzselően forró délelőttön, a szabadságok főszezonjában több ezer szakdolgozó, velük szimpatizáló szakszervezeti tag, és civilek sokasága gyűlt össze a Hősök terén, elismerést, megbecsülést, bérrendezést követelve.

Hivatásunk

2021. JÚLIUS 05.

A HÕSÖK Gyenesdiáson nyaralnak

A MESZK Országos Szervezete 2021 márciusában együttműködési megállapodást kötött a Gyenesdiási Turisztikai Egyesülettel, a „Gyenesdiás, ahol a HÔSÖK nyaralnak” akció keretén belül, elsősorban a Covid- ellátásban dolgozó egészségügyi dolgozók üdültetését biztosították térítésmentes formában 2021. június 19–26. között.

Hivatásunk

2021. JÚLIUS 05.

Adományok a Philip Morris Magyarország Kft. jóvoltából

A Philip Morris Magyarország Kft. a Magyar Egészségügyi Szakdolgozói Kamarán keresztül fejezte ki nagyrabecsülését az egészségügyi szakdolgozók felé, és adományával köszönte meg a frontvonalban küzdők megfeszített munkáját ebben a példa nélkül álló időszakban.

Hivatásunk

2021. JÚLIUS 05.

Szakmai díjazottak 2021-ben

B. T.

A Magyar Egészségügyi Szakdolgozói Kamara (MESZK) VIII. Szakdolgozói Tudományos Kongresszusán, 2021. szeptember 2-án kerül sor a MESZK Szakmai Díj, a MESZK Tagozatért Díj és a MESZK-ért Díj ünnepélyes eredményhirdetésére és átadására. A kongresszusnak hagyományosan, immáron nyolcadik alkalommal, Siófok városa ad otthont.

Hivatásunk

2021. JÚLIUS 05.

Meg kell hallani, amit a beteg mond!

K. J. V.

„Odafigyelek a páciensemre, értelmezem, amit mond és megismerem a problémáját, ami sokszor nem is ott jelentkezik, ahol valójában annak az oka van. Az embert egészben kell látnom, hogy segíteni tudjak, ami akár reménytelennek tűnő esetekben is eredményt hoz, de ehhez folyamatosan friss tudásra is szükség van” – ezt vallja Kornis Krisztina gyógytornász-fizioterapeuta, aki élsportolóként, megannyi külföldi szakmai tapasztalattal a háta mögött még több tudást szeretne, hogy minél többeknek segíteni tudjon. Talán a legfiatalabb óraadó a Semmelweis Egyetemen, mellette folyamatosan azon dolgozik, hogy a legkülönlegesebb esetekben is esélyt tudjon adni.

Hivatásunk

2021. JÚLIUS 05.

Személyre szabott rákellenes oltások

L. I.

Mostanában a német BioNtech gyógyszercég világszerte leginkább a SARS-Cov-2 humán koronavírus ellen kifejlesztett, hírvivő RNS oltóanyagáról ismert, noha nem ez a fő profilja. Amikor 2008-ban létrejött a vállalkozás, az alapítók fő célja, eredeti szándéka az volt, hogy egy teljesen új működési mechanizmusra helyezett, rákellenes oltóanyagot hozzanak létre.

Hivatásunk

2021. JÚLIUS 05.

Álgyógyító tévhitek a higanytól a rádiumig

HIDEGKUTI Alexa

A modern kori orvoslást és gyógyszergyártást megelőző sok-sok évszázadban a betegeket kezelni próbáló sámánok, varázslók, kirurgusok és orvosok megszámlálhatatlan anyagot, eszközt, módszert végigpróbáltak, hogy megkíséreljék pácienseik gyógyítását. Az ilyen jellegű kísérleteik néha sikerrel jártak, máskor teljes kudarccal végződött a próbálkozás.

Hivatásunk

2021. JÚLIUS 05.

Fejben komponált monumentális remekművek

H. A.

Tavaly december végén ünnepelte volna a világ a zeneirodalom egyik legjelentősebb komponistájának, Ludwig van Beethovennek a 250. születésnapját. Úgy tűnik, a zseniális zeneszerző nemcsak rövid élete során, de még halálában is balszerencsés volt, hiszen ennek a kerek évfordulónak a méltó megünneplését is megtagadta tőle a sors. A Covid-világjárvány miatt elmaradtak a rá emlékező rendezvények, a fertőzésveszély, a szigorú karanténszabályok miatt nem tartották meg a korábban eltervezett emlékkoncerteket, kiállításokat és előadásokat sem.

Hivatásunk

2021. JÚLIUS 05.

Hosszan elhúzódó mentális szövõdmények

LÓRÁNT Ida

A Covid-19-világjárvány megjelenése, vagyis több mint egy év óta, számos kutatás a vírusfertőzés azonnali és hosszú távú fizikai hatásainak elemzésével foglalkozott, a mentális következményeket viszont kezdetben egyáltalán nem, később is csak lényegesen kevesebb alkalommal vizsgálták és elemezték. Oka lehet, hogy ezeket a lélekre, gondolkodásra, viselkedésre ható jeleket viszonylag későn fedezték fel, mivel azok döntő többsége a fertőzésből már felgyógyultak hosszú távú tüneteként mutatkozott meg.

Hivatásunk

2021. JÚLIUS 05.

Kamarai kedvezmények – éljen velük!

Az alábbiakban összegyűjtöttük a kollégák számára a MESZK-tagsággal igénybe vehetõ kedvezményeket. A felsorolt kedvezményekrõl további információk a www.meszk.hu honlapon, a Szolgáltatások menüpont Kedvezmény alpontjában érhetõk el.