Hivatásunk - 2015;10(04)

Hivatásunk

2015. DECEMBER 20.

Sosem menne el a betegágy mellől

TARCZA Orsolya

Szelíd, visszafogott beszélgetőtársra számítottam, aki bizonyára halk, nyugtató szavakkal foglalkozik a sztómás betegekkel a Semmelweis Egyetem I. Számú Sebészeti Klinikáján - mégiscsak rákos betegekről van szó. Ezzel szemben Piroska Nikolett cserfesen, pergő nyelvvel, vidáman siklott egyik témáról a másikra kérdéseim nyomán, és be kellett látnom, jelölője a legjobb szót találta meg jellemzésére: üde és üdítő jelenség.

Hivatásunk

2015. DECEMBER 20.

A szakdolgozók előrelépését is szolgálja az alapellátási törvény

TARCZA Orsolya

Széles körben, bővebb kompetenciákkal jutnak nagyobb szerephez az egészségügyi szakdolgozók az alapellátásban - mondta dr. Beneda Attila, az Emberi Erőforrások Minisztériuma egészségpolitikáért felelős helyettes államtitkára a Hivatásunknak. Nemcsak szakpolitikusként, hanem háziorvosként is úgy véli, az alapellátást kell megerősíteni ahhoz, hogy az ellátórendszer fenntartható maradjon.

Hivatásunk

2015. DECEMBER 20.

Szakdolgozók projektben

TARCZA Orsolya

Egészséges étkezés, csoportos torna kicsiknek és nagyoknak, akvafitnesz, dietetikai és életmód-tanácsadás. Mind-mind olyan preventív feladatok, amelyekkel az alapellátás gyógyító munkáját támogatják a különféle pályázati és kísérleti programokban közreműködõ szakdolgozók. Őket kerestük meg.

Hivatásunk

2015. DECEMBER 20.

Egy ember három világa

SÓFALVI Luca

Már-már elvesztünk a hivatástudat, a szakma és az érdekképviselet bűvös hármasában, mert Balogh Zoltán, a MESZK elnöke valahogy mindig, de mindig ide lukad ki. Végül, hogy szabaduljunk, nekiszegeztem a kérdést: mi lenne, ha többé nem ő lenne a kamara elnöke? Válaszolt. De előtte még mesélt.

Hivatásunk

2015. DECEMBER 20.

Közösen kell cselekedni

TARCZA Orsolya

Három nap, húsz kitüntetett, 120 előadás és poszter, 830 résztvevő az ország 19 megyéjéből - ez az idei Szakdolgozói Tudományos Kongresszus számokban. A rendezvénynek a tavalyi, hagyományteremtő konferencia után második alkalommal is Siófok adott otthont szeptember 10-12. között.

Hivatásunk

2015. DECEMBER 20.

Szent György ápolói a legjobbak

SÓFALVI Luca

Izgalmakban bővelkedett idén a MESZK hatodik alkalommal megrendezett Országos Szakmai Versenye, hiszen csak az utolsó pillanatban, villámkérdések döntötték el, ki lesz a megmérettetés nyertese. A rendezvénynek a budapesti Lurdy Ház adott otthont október 2-án, ahonnan végül a Fejér megyei csapat távozott győztesként.

Hivatásunk

2015. DECEMBER 20.

Ők képviselik a tagozatokat négy évig

SÓFALVI Luca

Az idei évben a jogszabályi előírásoknak megfelelően valamennyi hivatásrendi kamarában, így a MESZK-ben is megújul a helyi, területi és országos tisztviselői kar. A többkörös választásban legutóbb a szakmai tagozatok vezetőit választották meg, hét szekció élén volt személyi változás. A korábbiak mellett három új szakág is képviseletet kapott, így az országos szakmai szervezetek száma huszonegyre emelkedett. Tizenegy vezetőt az ország tíz megyéjéből, kilencet pedig a fővárosból delegáltak az országos szakmai tagozatok élére.

Hivatásunk

2015. DECEMBER 20.

Tilla katasztrófa sújtotta övezetben járt

SÓFALVI Luca

Vasárnap délután, a Sztárban sztár című showműsor előtt néhány órával sikerült egy kis időt találnia Till Attilának a beszélgetésre, bár az adásforgatókönyvet is pörgette közben: szöveget tanult.

Hivatásunk

2015. DECEMBER 20.

Immunrendszer hipó helyett

SÓFALVI Luca

A szervezet legösszetettebb és legtanulékonyabb rendszere az immunrendszer. Egy életen át gyűjti és tárolja a környezetbõl kapott információkat, hogy amikor szükséges, bevethesse a tanultakat. Így képes megóvni a testet a fertõzésektõl, betegségektõl.

Hivatásunk

2015. DECEMBER 20.

Empatikus nővér - kevesebb konfliktus

L. I.

A kórházban fekvő betegekkel a leggyakoribb, legintenzívebb kapcsolatot az ágy mellett dolgozó nővérek ápolják. Kézenfekvő ez a szoros kapcsolat, hiszen ők azok, akik a nap 24 órájában a beteg számára elérhető közelségben tartózkodnak. Általában nekik kell felelniük elsőként a betegek kérdéseire, enyhíteni a félelmeiket, vagy vigasztalást nyújtani kétségbeesett lelkiállapotukban. Vannak, akik ösztönösen képesek megfelelni e kihívásnak, másoknak viszont szükségük van a betegekkel való hatékony kommunikáció megtanulására.

Hivatásunk

2015. DECEMBER 20.

Nem különc arisztokrata, egy igaz orvos

NAGY Zsuzsanna

145 éve, 1870. október 28-án született Batthyány-Strattmann László orvos, egyház- és orvostörténész, akadémikus, „a szegények orvosa”.

Hivatásunk

2015. DECEMBER 20.

Otthoni torna

JAKUS-KRUCHIÓ Éva

Nincs is annál kényelmesebb, mint előkapni a szekrényből az edzőruhát, kivenni a sarokból a polifoamot, jól megdolgoztatni az izmokat, majd átsétálni a fürdőszobába és lezuhanyozni. Nem kell utazni az edzőteremig, sorban állni az öltözőben vagy küzdeni a jó helyért a teremben. Otthon könnyebb nekiállni az edzésnek… vagy mégsem?

Hivatásunk

2015. DECEMBER 20.

Táplálkozzunk tudatosan!

MEZEI Zsuzsanna

A nemrégiben felkapott WHO közlemény értelmében a vörös húsok és vörös húskészítmények mind daganatkeltőek. Joggal vetődik fel bennünk a kérdés, hogy vajon ez egy újabb összeesküvés hungarikumaink, termékeink ellen a borhoz, az ásványvízhez, a kristálycukorhoz stb. hasonlóan, vagy tényleg van félnivalónk? Szinte hallom a sokat hangoztatott érveket: „Valamiben meg kell halni…”, vagy „Az én nagyapám ezen nőtt fel, mindig is ezt ette, aztán mégis 90 évig élt.”. Szenteljünk egy kis figyelmet a témának: van-e és lehet-e egyáltalán összefüggés a táplálkozás és a daganatos megbetegedések között? A kérdés nem elhanyagolható, hiszen Magyarországon a fő halálokok közül a második helyen állnak a daganatos megbetegedések. Így, ha valamit tényleg tehetünk kialakulásuk ellen, akkor azt mindenképp érdemes is megtennünk.