Hivatásunk - 2014;9(03)

Hivatásunk

2014. SZEPTEMBER 10.

Számítanak a szakdolgozókra az alapellátás megújításában

TARCZA Orsolya

Zombor Gábor gondolkodás nélkül vállalta a feladatot májusban, amikor Balog Zoltán emberi erőforrás miniszter felkérte államtitkárának, bár szakmai körökben már tavaly ősszel emlegették a nevét Szócska Miklós utódaként. Az egészségügyért felelős államtitkár lapunknak többek között azt is elmondta, nagy változások készülnek az alapellátásban, növekedhet a szakdolgozók presztízse, támogatják a szakdolgozói kompetenciák bővítését, de ebben először az orvosoknak és szakdolgozóknak kell szakmai konszenzust kialakítani.

Hivatásunk

2014. SZEPTEMBER 10.

Segítem az embereket, mert így születtem

SÓFALVI Luca

Segíteni, támogatni, ápolni, gyógyítani másokat - kicsiny gyermekkorától érezte, hogy ez a küldetése. Ez vezette és vezeti ma is a betegek ápolásában, a következő generációk oktatásában, a társadalmi feladatvállalásban. Vágány Tamásné Ica, a Nagykőrösi Rehabilitációs Szakkórház és Rendelőintézet ápolási igazgatója pályáját nem négy évtizede kezdte a ceglédi kórházban, amikor érettségi után munkába állt a belgyógyászaton, hanem sokkal korábban. A csemői tanyán, az erdő tőszomszédságában álló kis házban, ahol felnőtt. Úgy meséli, talán ott, azon a gyönyörű helyen, a fák között a rengetegben és a réten szívta magába mindazt az energiát, ami a hivatásához kell.

Hivatásunk

2014. SZEPTEMBER 10.

Astellas-díj - Az év egészségügyi szakdolgozója

SÓFALVI Luca

Esély, lehetőség és fórum - három szóban ez az Astellas-díj, amelyet 2011 óta vehetnek át egészségügyi szakdolgozók is. A példamutató teljesítményt nyújtó egyéni és csapatdíjazottak július 11-én, Budapesten, ünnepélyes díjátadón kapták meg az elismeréseket.

Hivatásunk

2014. SZEPTEMBER 10.

Szűrni tessék!

SÓFALVI Luca

A MESZK I. Tudományos Kongresszusának második napján, szeptember 5-én, az Azúr Hotel parkolójában vár minden résztvevőt Magyarország átfogó egészségvédelmi szűrőprogramjának speciális szűrőkamionja. A program célja az egészség megőrzése, a betegségek megelőzése, az egészségi állapot javítása a legkorszerűbb lehetőségekkel. Pénteken a Siófoki Kórház és Rendelőintézet munkatársai fogadják a kollégákat.

Hivatásunk

2014. SZEPTEMBER 10.

Nem munkaköri leírás, belülről fakad

TARCZA Orsolya

Színes virágok nyíltak a fekete táblán, ahogy Panni apró keze vezette a krétát. Amint észrevette, hogy Rozi nővér belépett a szobába, a bájos arcocskán mosoly csillant, majd cserfeskedve vezényelt: „Lábat is rajzolj a csigának!”. Aztán jött a nyuszi, aminek pedig nagy bajuszt és füleket rendelt a pici lány, és közben kacagtak együtt Rozival, gyöngyöző nevetésük végiggurult a nehéz sorsok titkait őrző néma folyosón. Meglepő volt ez ott, ahol tragédiákra és könnyekre készül leginkább a betévedő, a Magyarországi Református Egyház Bethesda Gyermekkórház Neurológiai osztályán.

Hivatásunk

2014. SZEPTEMBER 10.

Nélkülünk sem működne az ellátás

SÓFALVI Luca

Kamaránk idén októberben ünnepli fennállásának tízéves évfordulóját. Ebből az alkalomból négyrészes sorozatban dr. Balogh Zoltánnal idézzük fel a MESZK történetének legemlékezetesebb pillanatait, fordulópontjait. A harmadik fejezetben az újbóli kötelező tagság időszakáról olvashatnak, na és arról, hogy jó lenne, ha a kamara mellett egy erős ágazati szakszervezet is működne.

Hivatásunk

2014. SZEPTEMBER 10.

Ha nem szakasszisztens, füvesasszony lenne

TARCZA Orsolya

Már a kamara megalakulásánál is ott volt, akkor még az 1994-ben alapított Gyógyszertári Szakdolgozók Egyesületének képviseletében Füleki Marianna, a MESZK Gyógyszertári Asszisztensi Szakmai Tagozatának vezetője. Munkában és szakmai vezetésben szerzett tapasztalatait összegezve azt mondja, ma a képzés a szakma legneuralgikusabb pontja.

Hivatásunk

2014. SZEPTEMBER 10.

Az egészségügyi dolgozók ugyanúgy szeretik a hivatásukat, mint én - Vajda Attilával beszélgettünk

BRÓDI Emília

Kivételes adomány az élettõl, ha valaki azzal foglalkozhat, amit igazán szeret. Vajda Attila olimpiai bajnok kenus elmondhatja ezt magáról. Igaz, nem egyszerűen az élet volt kegyes hozzá, meg is dolgozott ezért.

Hivatásunk

2014. SZEPTEMBER 10.

Mi ketten egyensúlyban vagyunk

SÓFALVI Luca

Mosolygós délutánunk volt. Bizalomteli. Bori apró ujjaival fogta a kezem, ahogy a park felé sétáltunk a nyári forróságban. Míg az édesanyjával beszélgettem, többször, kedvesen megsimogatta a hátamat, és biztosított róla, hogy barátok vagyunk. Pedig akkor találkoztunk először.

Hivatásunk

2014. SZEPTEMBER 10.

A betegápolás védőszentje

NAGY Zsuzsanna

Épp négyszáz éve, 1614 júliusában halt meg Lellisi Szent Kamilló katolikus pap és rendalapító, aki az ápolók és ápolónők védőszentje lett.

Hivatásunk

2014. SZEPTEMBER 10.

Ne törj össze! - A Csontritkulás Nemzetközi Napja - október 20.

LIPTÁK Judit

Ha bárkit megkérdeznénk, hogy mondjon egy gyakori betegséget és közvetett halálokot, valószínűleg csak kevesen említenék a csontritkulást. Hiszen a csontritkulás nem fáj, az érintett sokszor nem is tud róla. Akkor derül csak ki a baj, ha kisebb baleset, például elesés során csonttörést szenved.

Hivatásunk

2014. SZEPTEMBER 10.

A képzelet hatalma - játékosítás és egészségügy

NAGY Zsuzsanna

Tudvalévő, hogy nehéz az embereket arra ösztönözni, hogy változtassanak szokásaikon, holott azok adott esetben károsak is lehetnek az egészségükre. A szakemberek gyakran említik azt a nehézséget, hogy egy-egy közegészségügyi kampány a résztvevői kör alig öt százalékánál ér el eredményt, miközben előkészítése és lebonyolítása roppant idő- és energiaigényes. Korunkban az egészségügy ennél hatékonyabb megoldásokat keres.

Hivatásunk

2014. SZEPTEMBER 10.

Emlékszel még? Alzheimer Világnap - szeptember 21.

LIPTÁK Judit

A feledékenységet sokan az időskor természetes velejárójának tekintik. De mint ahogy fiatalabb korban is előfordul, hogy nem emlékszünk arra, hova tettük a kulcsot, vagy a boltban elfelejtjük, hogy kifogyott otthon a cukor, addig időskorban sem tekinthető elfogadhatónak, ha az illető nem talál haza, nem ismeri meg a családtagjait. Jól érezhető a határ a szórakozottság-feledékenység, és a mindennapi életet veszélyeztető kóros memóriazavar között. Ez utóbbi kétségtelenül gyakoribb időskorban, de semmiképpen nem tekinthető normálisnak.

Hivatásunk

2014. SZEPTEMBER 10.

Stretching

KRUCHIÓ Éva

A mozgás nagyon fontos a mindennapi életben. Sokszor halljuk, hogy hetente kétszer-háromszor érdemes megdolgoztatni az izmokat, hiszen a mozgásnak számos pozitív hatása van a szervezetre. Sajnos egyre többször tapasztalom, hogy egy-egy kemény aerobikóra után a nyújtás alatt pakolászni kezdenek a vendégek. Vajon siet valahová? Nem érzi, hogy a nyújtás fontos része lenne az órának? Úgy gondolja, ettől formálódni már nem fog, csak időpocsékolás? Úgy gondolom, érdemes kihasználni azt az 5-10 percet: lazítani, kikapcsolni, nyújtani, kifújni magunkat. Az erősítés és a kardiómozgások mellett pedig érdemes kipróbálni a stretchinget mint óratípust.

Hivatásunk

2014. SZEPTEMBER 10.

Amit a zsírszegény táplálkozásról tudni érdemes

MEZEI Zsuzsanna

A zsírfogyasztáshoz való hozzáállás eléggé szélsõséges. Némelyek kerülik, mint a tüzet, másokat hidegen hagy és hihetetlenül sokat fogyasztanak belõle étkezéseik során, de a döntõ többség, mint valami káros, kerülendõ étek, gondolkodik róla. Pedig igenis létezik „zsírszükséglet”, az étrendbõl való teljes száműzésére való törekvés káros az egészségünkre nézve, továbbá ne feledkezzünk meg a jótékony lipidekrõl sem. Éppen ezért nagyon veszélyesek azok a divatdiéta-irányzatok, melyek a napi zsírenergia-százalékot drasztikusan lecsökkentik, kitalálóik általában véve valószínűleg sosem tanultak evidence-based táplálkozástudományi ismereteket, vagyis kompetenciájuk kérdéses.

Hivatásunk

2014. SZEPTEMBER 10.

Nappal vagy éjszaka?

LIPTÁK Judit

Az ember élettani bioritmusa szerint nappal ébren van és aktív, éjszaka pedig alszik, pihen. Ezt a ritmust a köztiagy szomszédságában elhelyezkedő tobozmirigyben a melatonin ciklikus termelõdése tartja fent. A melatonin képzõdését a fényerõ csökkenése indítja be, erõs fényben nem termelõdik melatonin. Ezért érezzük például álmosítónak a szürke, borongós idõt, ezért vagyunk aluszékonyabbak télen és aktívabbak nyáron.