Hivatásunk - 2013;8(02)

Hivatásunk

2013. MÁJUS 20.

Magyar Egészségügyi Szakdolgozói Kamara Szakmai Díj, 2013 - Hivatás, család, emberség

TÓTH Tímea

Dr. Fáy Tamásné Margitka több mint öt évtizedig szolgálta a kecskeméti megyei kórházat, 1980-tól intézetvezető főnővérként, majd ápolási igazgatóként. Munkatársai következetes, távolba tekintő vezetőnek ismerik, családja odaadó feleségnek, anyának és nagymamának, környezete példamutató embernek tartja, barátai pedig tudják: a bajban elsők között nyújt segítő kezet.

Hivatásunk

2013. MÁJUS 20.

MESZK Szakmai Díj, 2013

A Magyar Egészségügyi Szakdolgozói Kamara az egészségügy területén kifejtett kiemelkedő szakmai és közösségépítő szakdolgozói tevékenység elismeréseként 2006-ban Szakmai Díjat alapított. Az elismerés annak a kamarai tagnak adományozható, aki hivatásának képviseletével az egészség megőrzése, betegségek megelőzése, az ápolás, gondozás, betegellátás terén magas színvonalú, példaértékű eredményt ért el, és kimagasló teljesítményével hozzájárult az egészségügyi ellátás és a szakdolgozói tevékenység fejlesztéséhez.

Hivatásunk

2013. MÁJUS 20.

Meghallják, amit a szakma mond

TARCZA Orsolya

Az elmúlt időszakban számos intézkedéssel igyekezett javítani az ágazat vezetése a szakdolgozók helyzetén. Szeptembertől jelentős változás lesz a képzésben, dolgoznak az ápolói licence jogi keretekbe foglalásán, de a legjelentősebb intézkedés mégiscsak a tavaly elindult béremelés volt. Az elmúlt három év elvégzett munkájáról és a jövőben várható teendőkről dr. Páva Hannát, az Emberi Erőforrások Minisztériuma Egészségügyért Felelős Államtitkársága egészségügyi koordinációért és EU-ügyekért felelős helyettes államtitkárát kérdeztük.

Hivatásunk

2013. MÁJUS 20.

Az országos vezető ápoló hivatalba lépése rangot ad a szakmának

TARCZA Orsolya

A Gyógyszerészeti és Egészségügyi Minőségés Szervezetfejlesztési Intézet (GYEMSZI) köztisztviselőjeként kezdi meg munkáját Bagosi Gabriella, a május 13-án kinevezett országos vezető ápoló. A szakembert dr. Török Krisztina, az intézet főigazgatója sajtótájékoztatón mutatta be, aki szerint a kinevezéssel „rangot kap a szakma”.

Hivatásunk

2013. MÁJUS 20.

Egészségmegőrzés és gyógyítás - természetesen A MESZK Természetgyógyászati Szakmai Tagozatának konferenciája, május 16.

SÓFALVI Luca

Akupresszúra, akupunktúra, reflexológia, környezetbiológia - és még számtalan, a hivatalos természetgyógyászatban megtalálható terület jeles képviselő tartottak továbbképző előadásokat a Magyar Egészségügyi Szakdolgozói Kamara Természetgyógyászati Szakmai Tagozatának „Egészségvédelem, rehabilitáció természetesen” című konferenciáján május 16-án, a budapesti Lurdy Ház konferenciatermében.

Hivatásunk

2013. MÁJUS 20.

Az önismeret útjelző táblái

TARCZA Orsolya

Voltak útjelző táblák, de Edit sokáig elment mellettük. Az első iránymutatás kiskorában érkezett, amikor sokat betegeskedő édesanyja miatt orvos, gyógyító akart lenni. Később a vállalkozói lét rohanó hétköznapjai, a családi fészek építése körüli hercehurca, a szeretett családtagok elvesztése másfelé terelték a figyelmét, pedig mind-mind egy irányba mutattak. Aztán jött a betegség, amely átmenetileg enyhült ugyan, de a folyamatos készenléti állapot, a stressz és a feldolgozatlan veszteségérzések miatt újult erővel tért vissza. Ekkor fordult a természetgyógyászat felé.

Hivatásunk

2013. MÁJUS 20.

Béta-karotinnal a szabad gyökök ellen

A szabad gyökök rövid életű, igen reakcióképes, erősen oxidáló hatású vegyületek. A sejtanyagcsere melléktermékei, keletkezésükhöz a szervezeten kívül eső káros hatások is hozzájárulnak, például a túl erős napsugárzás.

Hivatásunk

2013. MÁJUS 20.

Aki kinyitotta a kapukat - Zacher Gáborral munkáról, futásról és méregtelenítésről

TARCZA Orsolya

Futottam dr. Zacher Gábor nyomában. Az otthon lévő magabiztosságával, öles léptekkel haladt előttem a Péterfy Sándor utcai intézményhez tartozó Alsó erdősor utcai kórház zegzugos, félhomályos folyosólabirintusában, közben kedélyesen beszélgetett a fotóssal, akivel közös gimnáziumi éveket idéztek fel. Én meg csak iparkodtam, mert ki tudja, mi érheti az óvatlan eltévelygőt egy olyan osztályon, ahol öngyilkosokat, kábítószereseket és alkoholistákat kezelnek. Amúgy sem jártak arra sokan, szombat délután volt, ügyelet.

Hivatásunk

2013. MÁJUS 20.

Teddy maci segít a félõs gyerekeknek

Nagyon sokan félnek és szoronganak életük folyamán az orvostól és az orvosi beavatkozásoktól. Ez számos gazdasági és egészségügyi hátránnyal járhat: csökkentheti a véradók, illetve az oltásra és szűrésekre jelentkezõk számát, ronthatja a betegek együttműködését.

Hivatásunk

2013. MÁJUS 20.

Képzettebb beteg - sikeresebb terápia Május 17. A hypertonia világnapja

LIPTÁK Judit

A WHO és a nemzetközi Hypertonia Liga kezdeményezésére minden év május 17-én tartják a magas vérnyomás világnapját. Magyarországon a magas vérnyomás a leggyakoribb népbetegség, becslések szerint 3,5 milló embert érint.

Hivatásunk

2013. MÁJUS 20.

Vér, veríték és vizelet - Elődeink hittek a testnedvek gyógyhatásában

NEMESI Zsuzsanna

Az ókori egyiptomiak számos orvosi eljárást ismertek, például a kasztrálást, körülmetélést, érvágást, köpölyözést, a sebek kötözését, égetést, végtagcsonkítást, és a papiruszok gyakran tesznek említést a beteg testrészek felvágásáról, különböző borogatásokról, kötésformákról és a sebek összevarrásáról is, ezek mellett azonban sokféle mágikus és bizarr eljárás is ismeretes.

Hivatásunk

2013. MÁJUS 20.

A fáraó átka - A kézmosás soha nem mehet szabadságra

LIPTÁK Judit

Végre itt a nyár, a jól megérdemelt vakáció időszaka. A szabadság ideje alatt nem kell korán kelni, nem kell alkalmazkodni a munkahely elvárásaihoz, lazíthatunk. Vannak azonban olyan szabályok, amelyeket feltétlenül be kell tartanunk, ha nem akarjuk, hogy a rég várt pihenés helyett betegeskedéssel teljenek a szabadságos napok.

Hivatásunk

2013. MÁJUS 20.

Ne menjenek sehová: pH-érték következik! A sav-bázis egyensúly jelentősége egészségünk megőrzésében

Egy sav erősségét a hidrogénionok koncentrációjával mint savassági fokkal mérik, és matematikailag negatív tízes logaritmusként fejezik ki: pH = -log H+ mol/l. (A sokszor emlegetett „pH” a latin potentia hydrogenii elnevezésből ered.) A semleges víz pH-értéke 7, és a kémiai definíció szerint a 7 alatti értékeket a savas, a 7 felettieket a bázikus tartományhoz sorolják.

Hivatásunk

2013. MÁJUS 20.

Ha régóta talpon vagy - Az ápolók gerincfájdalmának okai és kezelési lehetőségei

KRUCHIÓ Éva

Az ápolói munka hivatás. Emberekkel foglalkozni, segítséget nyújtani, gondoskodni róluk az egyik legszebb és legnemesebb feladat. Ezzel együtt a nővérek teendői nem egyszerűek: nehéz helyzetekben kell helytállniuk, meg kell találniuk a közös hangot a betegekkel, makulátlanul el kell végezniük a kötelességeiket, oda kell figyelni a páciensre, az emberre, és ez bizony sokszor nehéz.

Hivatásunk

2013. MÁJUS 20.

„Összefogással akár a pálya vonzerejét is erősíteni tudjuk...” - Dr. Markovich Györggyel, az Astellas-díjat alapító Astellas Pharma ügyvezető igazgatójával beszélgettünk

Saját értékrendemben a jó teljesítés és az azt követő méltó elismerés mindig fontos helyen volt. Ez motivált engem is, amikor korábban egy-egy nehezebb feladat, vagy adott esetben egy nem várt élethelyzet elé kerültem. Különösen érzékeny vagyok az egészségügy és az oktatás vonatkozásában, így nagy örömmel tölt el minden pozitív kezdeményezés, amely e két terület legjobbjait ismeri el.

Hivatásunk

2013. MÁJUS 20.

A babák az anyatejet választanák! - Augusztus 1. Az anyatejes táplálás világnapja

LIPTÁK Judit

A szoptatás megítélése sokat változott az emberiség történelme folyamán. A világ legtermészetesebb dolgától jutottunk el a szoptatós dajkán át a sterilizált cumisüvegig. Divattá vált a tápszer adása szoptatás helyett, nem függetlenül a tápszergyártók reklámjától.