TARTALOM

 VISSZA

LAM (Lege Artis Medicinæ) - 2015;25(04-05)


 


Sebészeti csekklisták alkalmazása a betegbiztonság érdekében


Sebészeti csekklisták alkalmazása a betegbiztonság érdekében
Benedek Zsófia, Molnár-Gallatz Zsolt
| |
 
Az ezredfordulón számos országban hoztak létre munkacsoportokat ellenőrző vagy csekklisták összeállítására és bevezetésére a sebészeti ellátások során kialakuló szövődmények, valamint a halálozási arány csökkentése érdekében. A kutatások során kiderült, hogy a csekklisták használatával a betegbiztonság javult, csökkent a mortalitás és a szövődmények aránya, valamint több pozitív járulékos hatást is megfigyeltek. A bevezetett csekklisták javították a csapatmunkát, a kom­munikációt a műtői munkacsoportokban. A csekklisták bevezetése kevés, míg fenntartásuk minimális anyagi és időbeni ráfordítással nagy megtakarítást eredményezett, ami elsődlegesen a műhibaperek költségeiben, illetve a szövődmények kezelési költségeiben jelent meg. A betegbiztonság érdekében többféle csekklistát alakítottak ki, melyek közül három, az Egészségügyi Világszervezet csekklistája, a Universal Protocol és a Sur­gical Patient Safety System tűnik a szakirodalmi adatok alapján a legrészletesebben tárgyaltnak és legszélesebb körben felhasználtnak. Ezek közös tulajdonságai, hogy szignifikáns mértékben csökkentették a szövődmények arányát és a halálozási arányt, javították a betegbiztonságot, a csapatmunkát és a kommunikációt. A fő kü­lönbség felhasználásukban és időzítésükben van. Közleményünkben bemutatjuk a leggyakrabban használt csekklistákat, azok előnyeit, esetleges hátrányait, végezetül pedig helyzetképet adunk hazai példákkal a ma­gyar tapasztalatokról.

Kulcsszavak

betegbiztonság, sebészeti csekklista, hatások

Kapcsolódó anyagok

GLP-1-receptor-agonisták a 2-es típusú diabetes kezelésében

A gyógyszerészeket is fel kell készíteni egyes betegségek diagnosztikájára

A biohasonlók térhódítása - A Figyelő 2017;1

Sebészeti csekklisták alkalmazása a betegbiztonság érdekében

Az orvosszakmai minőség és a betegbiztonság menedzselése egy nemzetközi dialízishálózatban

Hozzászólások:

2.,   Benedek Zsófia mondta   2015. Június 24., Szerda 23:47:48
Tisztelt Matkó Ida!
Kedves Tanárnő!

A publikációt 2014 december 16-án küldtük el a LAM részére, míg elfogadására 2015 március 4-én került sor. Ezért sajnos nem tudtuk az Ön által a 2015 március 19-21 közötti Betegbiztonsági Konferencián megtartott előadást idézni.
Az adatok forrása ennek megfelelően a 3. számú lábjegyzetben idézet, elitmed.hu cikk, amely a XXII. NEVES fórumon elhangzottakról számolt be, idézve az Ön által elmondottakat. Sajnos a cikkben tévesen 30-as hivatkozási szám szerepel, ennek kapcsán a szerkesztőkkel felvesszük a kapcsolatot. A szerzők nevében üdvözlettel: Benedek Zsófia


1.,   Matko Ida mondta   2015. Június 21., Vasárnap 08:51:49
A Magyar Betegbiztonsági Társaság és a Semmelweis Egyetem Isz. Sebészeti Klinika szervezésében 2015 márciusában megtartott Betegbiztonsági Konferencián elhangzott előadásban A Műtéti Ellenörző Lista alkalmazásának tapasztalatai címmel beszámoltam, hogy a Kaposi Mór Oktatókórház 2009 ben kezdte alkalmazni és azóta is folyamatosan alkalmazza a műtétes szakmákban a lista alkalmazását.A bevezetés és a napi alkalmazás az évi 9000 műtét esetében jelentős odafigyelést , kommunikációs tevékenységet , egyeztetést igényel. Tekintettel arra, hogy semmilyen sokbetűs támogatásunk a munkához nincs, a munkát önként vállalt munkának kell felfogni a kórház vezetés és mindenegyes közreműködő esetében.Ha nem is buksi simogatást, de annyit megérdemel a kórház közössége, hogy pontos idézés történjen. Kérem, hogy a közlésnek megfelelően a szerző vagy a kiadó gondoskodjon a cikk kiegészítéséről az adatokat illetően.

A hozzászóláshoz be kell jelentkeznie.


Tartalomjegyzék:

 
ROVAT TOVÁBBI CIKKEI

Aktualitások a pneumococcusinfekciókról: cardiovascularis szövődmények, kardiotoxicitás és a prevenció új lehetőségei időskorban

A légúti infekciók, elsősorban a súlyos pneumonia eddig nem kellő mértékben felismert, súlyos cardiovascularis szövődményekhez vezet, ami megnyilvánul a korai szakban fellépő akut coronariaszindrómákban, ritmuszavarokban és sokszorosan magasabb halálozási arányban, ami éveken keresztül kimutatható.

Tovább


Az új orális antikoagulánst szedő betegek perioperatív ellátása - fókuszban a dabigatran

Az új orális antikoaguláns gyógyszerek (NOAC) piacra kerülése alapjaiban más megközelítést igényel a kezelőorvos részéről, mint a korábban évtizedekig egyetlen lehetőségként alkalmazott K-vitamin-antagonisták (VKA).

Tovább


Az ischaemiás szívbetegség okai és patológiai megjelenési formái

A szívizomzat ischaemiáját az oxigénkínálat elégtelensége okozza, amely elsősorban coronariaeredetű, a koszorúerek károsodásával kapcsolatos, de megjelenhet ép coronariák mellett is, ilyenkor relatív ischaemia következménye.

Tovább


A roflumilast szerepe krónikus obstruktív tüdőbetegségben

A foszfodiészteráz-4-gátló roflumilast a krónikus obstruktív tüdőbetegség (COPD) patogenezisében részt vevő egész sor gyulladásos sejtet és mediátort szupprimál. A cikkben áttekintem a roflumilast jelenlegi helyzetét a farmakokinetikára, hatásosságra és biztonságosságra fokuszálva.

Tovább


Sebészeti csekklisták alkalmazása a betegbiztonság érdekében