hirdetés

TARTALOM

 VISSZA

LAM (Lege Artis Medicinæ) - 2010;20(09)


 


A magyar egészségügyi rendszer átalakítása
- Hol tartunk most?


A magyar egészségügyi rendszer átalakítása 
- Hol tartunk most?
Lantos Zoltán
| |
 
Az elmúlt években kutatássorozatot végeztünk orvosok széles körű személyes megkérdezésével, annak érdekében, hogy nyomon kövessük az egészségügyi rendszer erővonalainak megváltozását. A 2007. február és 2009. október között összesen 672 orvossal megvalósított mélyinterjú alapján az alábbi, folyamatosan változó helyzetet tudtuk leírni a magyar egészségügyről.

Kapcsolódó anyagok

Hogyan éljék túl lelkileg a dolgozók a krízishelyzetet?

Semmilyen orvosi kezelést ne hagyjunk abba!

Hozzászólások:

1.,   WELTNER János mondta   2010. Október 05., Kedd 19:57:47
Úgy tűnik, hogy a töprengés - elmélkedés ...
1. a rendszert nem a szereplők (betegek, orvosok járulékfizetők) alakítják, hanem azok, akik a szabályozókat jogszabályokba iktatják. A szereplők ezek keretein belül mozognak.
2. a jogszabályoknak jelentős társadalmi egyetértésen kellene alapulnia, mivel igen jelentős társadalmi közkiadásról van szó, ami a járulékfizetők (munkáltatók és munkavállalók) zsebébe vág.
3. a szabályozóknak egyértelműnek, finomhangolásra alkalmasnak és hosszútávon kiszámíthatónak kellene lenniük (pl. beruházók megnyerése érdekében).
4. a szabályozóknak nem szabadna egymás hatását kioltani, ahogy ezt most teszi a TVK a HBCVs-vel és pontrendszerrel és mindkettő a területi ellátási kötelezettséggel.
5. a szabályozóknak el klell érniük a forrásoldal stabilitását: a járulékfizetés ne legyen megkerülhető, azaz minden (10.000.000.) jogosult mögött nevesített befizető álljon, akik teljes befizetése az adórendszertől függetlenül fedezze a közkiadásokat. Ennek részeként véget kell vetni a többcsatornás (OEP és tulajdonos) finanszírozásnak - v.ö. amortizáció. Ismét ki kell tenni az OEP költségvetéséből a nem-eü kiadásokat.
6. Az államnak átlagjárulék szintjén kell fedeznie a jövedelemnélküliek járulékát (gyermekek, tanulók, munkanélküliek, nyugdíjasok, kegydíjasok, menedékesek stb.). Ez a sok ál-minimálbéres tekintetében kiegészíthető azzal, hogy a jövedelemmel rendelkezők is ugyanezt az átlagot fizessék:
(Éves eü-költségvetés/lakosságszám/12 hó: kb = 15.000.-Ft/hó/fő).
7. A szabályozóknak el kell érniük a szolgáltatási oldal költséghatékonyságát (pl. HBCs alkalmazásával)
8. a szabályozók hatását monitorizálni kell, és a finanszírozással komplementer ellenőrzési rendszert kell működtetni.
9. Ha a szolgáltatásoknak van ára, akkor azt karban kell tartani, ugyanúgy, mint a kenyérét.

A hozzászóláshoz be kell jelentkeznie.


Tartalomjegyzék:

Extra tartalom:

 
ROVAT TOVÁBBI CIKKEI

The patient centered paradigm

The patient centered paradigm. A betegközpontú paradigma. Vagyis a betegközpontú egészségügy. Lehet-e, és ha igen, hogyan? Az 1990-es évek közepén a néhai Pogány Ta­más által alapított, az akkori HIETE és a montreali McGill University közös projektjeként futó Kanadai-Magyar Egészségügyi Menedzser Képző Intézet (KEMI) hallgatójaként hallottam először erről a fogalomról, jónéhányad magammal, köztük jelenleg is aktív vezetőkkel.

Tovább


Sine morbo

Szophoklész, a nagy görög drámaíró az élet bánat - és kimondatlanul - testi-lelki fájdalom, betegség nélküli, „sine morbo” befejezését tartja a „boldogságnak”. Plinius írja Asclepiadesről a Természetrajzban: „A Fortunával kötött fogadása tette híressé, hogy ne tekintsék többé orvosnak, ha ő maga valaha is bármilyen módon megbetegszik.

Tovább


Étrend vagy élettrend? Egy primáta elmélkedései

A jelen töprengésünk hosszú időre nyúlik vissza, a várható karácsonyi bőséges lakomák övezte ünnep csak a végső ösztönzést adta az elszánáshoz: ne halogassunk tovább - hiába várjuk jó ideje -, hogy más szakemberek mondják ki a lényeget; olyanok, akik nálunk még közelebb állnak a témához.

Tovább


Megváltásra várva - Karácsonyi gondolatok a szabadságról

A LAM eddigi 24 évében mindig volt valaki, egy nálam idősebb, tapasztaltabb, bölcsebb szerkesztőtársam, aki néha nem titkolt örömmel, néha egy nagy sóhaj utáni jóleső büszkeséggel elvállalta a mindenkori ünnepi, karácsonyi számunkba a Töprengő megírását.

Tovább


A magyar egészségügyi rendszer átalakítása - Hol tartunk most?