TARTALOM

 VISSZA

LAM (Lege Artis Medicinæ) - 2011;21(06-07)


 


Thrombocytaaggregáció-gátlás alsó végtagi érszűkületben szenvedő betegek esetében
- Valóban jól kezeljük őket?


Thrombocytaaggregáció-gátlás alsó végtagi érszűkületben szenvedő betegek esetében 
- Valóban jól kezeljük őket?
Járányi Zsuzsanna
| |
 
A perifériás érbetegségek előfordulási gyakorisága és a halálozásban játszott jelentős szerepe miatt megfelelő kezelésük is nagyobb figyelmet érdemel. BETEGEK - A Semmelweis Egyetem Érsebészeti Klinikáján 45, érműtétre került beteget vizsgáltunk. EREDMÉNYEK - Bebizonyosodott, hogy a rutinszerűen alkalmazott acetilszalicilsav nagy részüknél (60%) - főleg a veszélyeztetettebb csoportokban - hatástalan volt. A clopidogrelkezelés viszont csak 11%-ban volt ineffektív. KÖVETKEZTETÉSEK - Az irodalom áttekintése és saját vizsgálataink alapján a szekunder prevencióra minden érbeteg esetében, de a veszélyeztetett csoportokban primer prevencióra is a clopidogrelt tartjuk az elsőként választandó thrombocytaaggregáció- gátlónak.

Kulcsszavak

thrombocytaaggregáció-gátlás, perifériás érbetegség, acetilszalicilsav, clopidogrel, Doppler-index

Kapcsolódó anyagok

A perifériás érbetegség gyógyszeres kezelése

Thrombocytaaggregáció-gátló kezelés perifériás érbetegségben - Paradigmaváltás a gyakorlatban?

Acetilszalicilsav (ASA) 75 vagy 100 mg?

A gyógyszeres kezelés aktuális szempontjai alsó végtagi obliteratív verőérbetegségben endovascularis intervenció után

Intenzív (clopidogrel + aszpirin + dipiridamol) és irányelv (aszpirin + dipiridamol vagy clopidogrel) szerinti thrombocytaaggregáció-gátló terápia összehasonlítása akut cerebralis, nem cardioemboliás ischaemiás beteg

Hozzászólások:

1.,   Nagy Éva mondta   2011. Július 27., Szerda 20:11:03
Tisztelt Szerző és Olvasó!
Nagyon tiszteletre méltó, hogy ilyen gyakorlatban jelentős problémával foglakozik a cikk, de szeretném felhívni a figyelmet, hogy ilyen határozott következtetés mögött hiányosságokat látok. Nincs feltüntetve, hogy milyen aggregáló szert használtak a thr aggregációs vizsgálatokhoz, mivel több cikk is specifikusabbnak találja az Arachidonsavval történő aktiválást (AA val 1%, ADPvel >50% os laboratóriumi rezisztenciát lehet kimutatni). Vannak már újabb, specifikusabb módszerek is (TxB2 mérés, Verify .. stb) amelyek kipróbálása nélkül ilyen határozott követeztetést levonni alaptalannak tartok. Javaslom, hogy a további adatgyűjtés előtt kérje ki hemosztazeológiára specializálódott laboratóriumi szakember véleményét is.
Dr Nagy Éva

A hozzászóláshoz be kell jelentkeznie.


Tartalomjegyzék:

 
ROVAT TOVÁBBI CIKKEI

Az orvosok kötelezettségei, a betegek jogai a dualizmus korában hatályos egészségügyi jogszabályok alapján

Az egészségügyi szolgáltatások, különösen a fekvőbeteg-ellátás rendszere, látványos fejlődésen ment keresztül a dualizmuskori Magyarországon. Ennek jogi alapját az 1876. évi XIV. tvc. teremtette meg. Napjainkban már megkérdőjelezhetetlen a betegek mint egészségügyi szolgáltatás fogyasztók jogi helyzetének törvény általi rögzítése.

Tovább


Pszichoneuroimmunológia és a megtestesült elme

A kortárs tudatkutatás egyik jelentős filozófiai törekvése egy olyan magyarázati keretrendszer létrehozása, mely sikeresen képes megbirkózni a test-tudat viszony filozófiai problémájával. Descartes gyakran mint a dualizmus atyja jelenik meg a modern elmefilozófiában.

Tovább


A statinadherencia vizsgálata méhkeréki betegek körében

A cardiovascularis prevenció egyik alapeleme a lipidszintcsökkentő kezelés, amelynek minőségét jelzi a célértékeknek az évek során igazolt, egyre jobb arányú elérése. Még további javulásra van szükség, aminek egyik útja a betegek statinokkal kapcsolatos adherenciájának elő­mozdítása.

Tovább


A testképről alkotott vélekedések megítélése emberalakteszt és az úgynevezett priming jelenség segítségével

A testkép lényeges szerepet játszik abban, ahogyan az egyének a saját egészségüket megítélik, valamint az egészségmegőrzéssel és betegségmegelőzéssel kapcsolatos motivációikban is.

Tovább


Thrombocytaaggregáció-gátlás alsó végtagi érszűkületben szenvedő betegek esetében - Valóban jól kezeljük őket?