hirdetés

TARTALOM

 VISSZA

 


Placebo trükkök nélkül -
Véletlen besorolásos, kontrollcsoportos vizsgálat irritábilis bél szindrómában


Placebo trükkök nélkül -
Véletlen besorolásos, kontrollcsoportos vizsgálat irritábilis bél szindrómában

| | |
 


Placebo adásával a tünetek szubjektív megélése nagyban befolyásolható. Mindamellett gyakori nézet, hogy a placebóra adott válasz sokszor csalóka. A szerzők azt vizsgáltá, hogy az irritábilis bél szindróma (IBS) kezelésekor beteg és orvosa viszonylatában vajon a nyíltan adott placebóval (nem megtévesztő vagy titkolt alkalmazás) jobb eredmény érhető-e el, mintha a beteg nem kapna semmit.


A két csoport bevonásával végzett, véletlen besorolásos, kontrollcsoportos vizsgálat három hétig zajlott egy egyetemi központban 80, zömmel nőbeteg (70%) bevonásával, akik átlagéletkora 47±18 év volt, és az IBS Szimptóma Súlyossági Skálán (IBS-SSS) több mint 150 pontot értek el, és akiknél Róma III besorolással IBS-t diagnosztizáltak. A betegek véletlen besorolás alapján, ugyanolyan minőségű orvosi ellátás mellett kerültek abba a csoportba, akik nyíltan kapták a placebo tablettákat a következő tájékoztatással: „a placebotabletták hasonlóan a cukorkákhoz, közömbös összetevőkből állnak, és klinikai vizsgálatok alapján az IBS tüneteit a szervezet öngyógyító képességének serkentése útján lényegesen javítják”, illetve abba a csoportba, akik nem kaptak kezelést. Az elsődleges végpont az IBS Teljes Javulási Skála (IBS-GIS) volt. Másodlagos végpontokként az IBS Szimptóma Súlyossági Skálát (IBS-SSS), az IBS Kielégítő Tünetenyhülést (IBS-AR) és az IBS Életminőségi Mutatókat (IBS-QoL) nézték.

A nyíltan placebót kapott csoportban szignifikánsan magasabb volt az átlaga (±SD) a teljes javulási pontszámoknak (IBS-GIS) mind az időközi értékeléskor a 11. napon (5,2±1,0 vs. 4,0±1,1, p<0,001), mind a vizsgálat végén, a 21. napon (5,0±1,5 vs. 3,9±1,3, p=0,002). Hasonlóképpen szignifikáns eredményeket rögzítettek mindkét időpontban a tünetek csökkent súlyossága (IBS-SSS, p=0.008 és p=0.03) és a kielégítő tünetenyhülés terén is (IBS-AR, p=0,02 és p=0,03); illetve a nyíltan placebót kapott csoportban az életminőségi mutatókban (IBS-QoL) is javulás mutatkozott a vizsgálat végére, a 21. napra (p=0,08).

A megtévesztés nélkül adott placebo az IBS terápiájában hatékony módszer lehet. További vizsgálatokra van szükség IBS és esetleg egyéb betegségek esetén is, hogy tisztázódjon, vajon a kezelőorvosok a betegük javát szolgálhatják-e a beteg beleegyezésével alkalmazott placebokezeléssel.

Forrás: Kaptchuk TJ, Friedlander E, Kelley JM, Sanchez MN, Kokkotou E, et al. (2010) Placebos without Deception: A Randomized Controlled Trial in Irritable Bowel Syndrome. PLoS ONE 5(12): e15591. doi:10.1371/journal.pone.0015591

Szemlézte: Lipták Judith dr. , eLitMed.huKapcsolódó anyagok

Hogyan éljék túl lelkileg a dolgozók a krízishelyzetet?

Semmilyen orvosi kezelést ne hagyjunk abba!

Hozzászólások:

Nincs hozzászólás ehhez a cikkhez.

A hozzászóláshoz be kell jelentkeznie.


Extra tartalom:

 
ROVAT TOVÁBBI CIKKEI

A valóság nem létezik: placebo

Az elme és a test; a szellem és az anyag viszonya az emberiség egyik alapvető kérdése.

Tovább


A placebóról két könyv alapján

A placebo jelensége sajátos átalakuláson megy át. Korábban a gyógyszerkipróbálások egyszerű kontrolleszköze volt, a hatástalanság jelképe. Majd egyfajta kuriózum lett, az emberi befolyásolhatóság bizonyítéka. A klinikai vizsgálatok szerint a legkülönbözőbb tünetek és panaszok javulnak hatóanyag nélküli szer vagy látszatbeavatkozás következtében. Kiderült egy sor szabályszerűség az átélt , szubjektív hatásban (a szer színe, nagysága, halmazállapota, előírásmódja, stb. szerint), de nem vált világossá, mi is történik a placebokezelés nyomán. Mellékhatások is keletkeztek, felismerték a nocebo jelenséget...

Tovább


Placebo in der Medizin

Bis zum Ende des vorigen Jahrhunderts ist Plazebo als ein Kuriosum, ein humananthropologisches Rätsel, oder ein an sich uninteressantes Hilfsmittel bei pharmakologischen Prüfungen betrachtet worden. Langsam richtete sich die Aufmerksamkeit psychologischer und medizinischer Forschungen auf die Natur und Regelmässigkeit der seltsamen, überraschend grossen und messbaren - Wirkung von inerten chemischen Substanzen und in der Wirklichkeit ineffektiven medizinischen Eingriffen.

Tovább


A doktor hitt a tündérekben

Az orvostudomány kérdéseit is érinti Arthur Conan Doyle első, eddig kiadatlan regénye, ami megkerült.

Tovább


Placebo trükkök nélkül - Véletlen besorolásos, kontrollcsoportos vizsgálat irritábilis bél szindrómában