TARTALOM

 VISSZA

 


Modern kötszerek tudatos választása és alkalmazása a gyógyszertárban


Modern kötszerek tudatos választása és alkalmazása a gyógyszertárban
Légrádi Péter
| |
 

A gyógyszertárba betérő betegek – addig, amíg el nem jutnak az orvoshoz – sokszor kérnek segítséget egy seb szakszerű ellátásában. Nem egy alkalommal látatlanban kell tanácsot adni, de akkor sem ragadhatunk le a mull-lap, mullpólya, leukoplaszt alkalmazásánál. A mull-lap például alkalmatlan egy nedvedző seb ellátására: nem képes felszívni a nedvességet, csupán átázik, majd idővel megkeményedik, beleragad a sebbe. Ezt követően már csak úgy távolítható el, ha a sebet újra feltépjük, amivel eltávolítjuk a képződött, sebgyógyulást elősegítő faktorokat, s így késleltetjük a sebgyógyulást. A mull-lapot csak a sebek tisztításához, a sebtörmelékek eltávolításához használjuk.


Jelen cikkemmel azt szeretném elérni, hogy a berögzült módszerek, a régi kötszerek helyett merjük ajánlani, alkalmazni az új, modern készítményeket. A sebgyógyulás optimalizálása érdekében egy banális horzsolás esetén is ajánlott a speciális sebkötöző anyagok használata, amelyek akár teljes mértékben is kiküszöbölik a hegesedéssel járó gyógyulást.


Tisztítás és fertőtlenítés


A sebek kezelését azok kialakulása és típusa, valamint a beteg életkora, alap- és társbetegségeinek megléte is befolyásolja.


A sebek lefedése előtt azokat ki kell tisztítani, majd pedig fertőtleníteni. A tisztítást könnyen elvégezhetjük egyszerű fiziológiás sóoldattal, majd nyálkahártya-fertőtlenítőt használva alkalmazhatjuk a kötszereket. A sebkezelés mai protokollja azt tanácsolja, hogy ne használjunk cink-oxidos kenőcsöket a sebbe, maximum a seb szélére. Ennek oka, hogy a cink-oxid-szemcsék apró szigeteket hoznak létre, amelyek növelhetik a felülfertőződés kockázatát. A sebszélen viszont csökkentik a sebváladék maró hatását, s így védő funkciót látnak el.


Egy ideje már a fertőtlenítés céljára régóta használt sebhintőporokat sem javasolják, ezek ugyanis egy összefüggő, kemény kérget képeznek a varral, amely alatt fertőzés alakulhat ki, illetve a seb széleit mintegy „kisámfázva” gátolják a seb összehúzódását. Hidrogén-peroxidos lemosást alkalmazhatunk, használata után viszont alaposan mossuk át a sebet fiziológiás sóoldattal, hogy az ne maradjon a sebben és a seb környékén, mert irritációt okoz, és fokozza a seb körüli ekcéma kialakulásának kockázatát. A különböző kenőcsök (gondolok itt az antibiotikumos kenőcsökre és az úgynevezett Kék-kenőcsre) alkalmazását is kerülni kell, ezek ugyanis maszkírozzák a sebet, megakadályozva, vagy legalábbis késleltetve annak gyógyulását.


A mai modern kötszerek alkalmazásánál az egyes fertőtlenítők és a kötszerek között kialakuló interakcióra is fontos felhívni a figyelmet. Az egyik leggyakoribb fertőtlenítő jódtartalma miatt nem használható az ezüsttartalmú, valamint az alginát kötszerekkel együtt.


A modern sebkötözés eszköztára


A következőkben azokat a kötszercsaládokat mutatom be, amelyeket a patikai gyakorlatban biztonságosan alkalmazhatunk.


Szigetkötszerek


A legegyszerűbb és leggyakrabban alkalmazott steril kötszerek a szigetkötszerek, amelyek gyors és biztonságos sebellátást tesznek lehetővé. Alkalmazhatók kisebb sérülések steril ellátására, elsősegélynyújtáshoz, operáció utáni sebek kötözésére. Előnyük, hogy nem ragadnak a sebbe, és hogy bőrbarátok. Ezüstionokkal impregnált változatuk elpusztítja a baktériumokat. A szigetkötszerek nem rendelkeznek vízálló tulajdonággal, de speciális filmréteggel (filmkötszerek) vízállóvá tehetők. Ide tartozik többek között a Cosmopor, a Mepore, az Opsite, az Opraflex, a Suprasorb F, valamint a Tegaderm.


Tüllhálók


A patikai komolyabb sebellátás során, a seb fertőtlenítését követően három lépést tudunk elkülöníteni. Első lépésként olyan kötszereket kell alkalmazni, amelyekkel biztosítani tudjuk a nedves sebgyógyulást. Ezt az impregnált tüllhálókkal érhetjük el. Szinte bármilyen seb – fekély, felfekvés, műtét utáni sebek – kezelésére alkalmasak. Ilyen kötszer például az Atrauman, az Atrauman Ag , a Grassolind, a Hydrotul, a Mesalt, a Lomatuell, a Jelonet, az Alutex, illetve az Actisorb.


Az Atraumant felületes sérülések, horzsolt sebek ellátására alkalmazhatjuk. Vágható, vékony, kis lyukú, poliészter tüllből álló, hatóanyagmentes, növényi eredetű kenőcsmasszával impregnált sebfedő. Védi a sebet a kiszáradástól, fájdalommentes kötéscserét biztosít, mivel nem ragad a sebbe.


A Grassolind hasonló az Atraumanhoz, de (másodfokig) égések és forrázások esetén is alkalmazható. Laza, hálós szövésű, nagy lyukú pamutszövet, semleges kenőccsel (parafin, lanolin, vazelin) impregnálva. Biztosítja a seb ventilációját, a sebváladék szabadon távozhat. Hámosító hatású, zsiradékkal dúsított.


Az Atrauman Ag különböző eredetű fertőzött sebek kezelésére, vagy olyan esetekben alkalmazható, ahol fennállhat a fertőzés veszélye. Baktericid hatású, a sebváladék hatására ezüstionok szabadulnak fel belőle, olyan koncentrációban, ami elpusztítja a baktériumokat. Jól tolerálható, nem citotoxikus. Egyes ezüstionokat tartalmazó kötszereknél sajnos előfordulhat, hogy olyan nagy koncentrációban szabadulnak fel az ezüstionok, hogy az égő, csípő érzést okoz, ami csökkenti a beteg együttműködő készségét.


Míg az előzőekben említett tüllhálók semleges kenőcsei a sebszéleket ápolják, a Hydrotulban lévő Hydrocolloid-Partikel a sebgyógyulását döntő módon befolyásoló nedves környezetről gondoskodik. A kenőcsmasszába beágyazott, hidroaktív karboxi-metil-cellulóz részecskéi a sebből felveszik a nedvességet, megkötik azt, és így egy gyógyulást elősegítő, ideális környezetet állítanak elő. Ezáltal optimális sebalap jön létre.


Sebpárnák


Miután az ideális hálót kiválasztottuk, és a megfelelő méretre vágva ráhelyeztük a sebre, jöhetnek a másodlagos kötszerek, a nedvszívó sebpárnák. Két típust emelnék ki, a Zetuvit és a Medicomp sebpárnákat, de ide tartozik még a Mesorb, a Vliwasoft és a Mesoft is.


A Zetuvit nagy nedvszívó képességű, többrétegű steril sebpárna, amely közepesen és erősen váladékozó sebek ellátására alkalmas. Seb felőli oldala hidrofil flísz rétegű, ami megakadályozza a sebbe ragadást, és magába szívja a folyadékot. A hátoldalán kék színű flísz található, ami hidrofób tulajdonságánál fogva véd a kötszer átázásától és a kontaminációtól. A gyakorlatban előfordul, hogy a nekrotikus sebalap fellazítására, feltisztítására alkalmazzuk, úgy, hogy a hidrofób réteggel a seb felé helyezzük fel. Így a sebből felszabaduló nedv nem lesz elvezetve, egy nedves környezet jön létre. Fontos megemlíteni, hogy a Zetuvit nem vágható, mert azzal tönkretennénk a többrétegű nedvszívó magot.


A Medicomp esetében egy különlegesen puha, jól alakítható nem szőtt flísz sebfedőről beszélhetünk. A hagyományos mull-lapnál jelentősebb, jobb nedvszívó képességgel rendelkezik. Fontos tulajdonsága, hogy vágható, így a megfelelő méretben helyezhető a sebre. A sebfedésnél ki kell emelni, hogy mindig csak a sebet fedjük le, minél kisebb ép felület kerüljön a kötés alá, hiszen nem célunk az egészséges bőr feláztatása.


Rögzítők


Miután lefedtük a sebet, már csak a rögzítés marad hátra. A korábban alkalmazott mullpólyánál sokkal egyszerűbb és korszerűbb eszköz például a Peha-haft, de ide tartozik még az Omnifix elastic és a Mefix kötésrögzítő is.


A Peha-haft egy öntapadó, latexmentes, elasztikus kötésrögzítő pólya. Nem tapad a bőrre, a szőrzetre vagy a ruházatra. Erős tapadóképessége miatt kisebb mennyiség is elegendő belőle, mert már pár pólyamenet biztos és tartós rögzítést eredményez. Légáteresztő, bőrbarát anyag.


Az Omnifix elastic kötésrögzítőt pólyával nem fixálható sebfedők rögzítésére alkalmazhatjuk. Keresztirányban nyújtható, hosszanti irányban viszont rigid, ami nehezen kezelhető területek kötözésében jelenthet segítséget.


Speciális kötszerek


Az előbbiekben említett háromlépéses metódus szinte minden sebre alkalmazható. Azonban meg kell említeni néhány olyan speciális kötszert is, amelyek szintén jól alkalmazhatók a gyógyszertári gyakorlatban.


- Polimer kötszerek (Tender Wet, Tielle, Allevyn, Cutinova hydro, Permafoam comfort): a száraz, kiterjedt felületű seb nedves kötözésére szolgálnak. Nedvfelszívók, a sebváladékot és a vizet is átengedik. A sebtisztítás esetükben fájdalommentesen történhet meg.


- Habszivacsok (Permafoam, Liofoam, Suprasorb P, Mepilex): nem teljesen zárnak, nem tapadnak a sebre és felszívják az exsudátumot (izzadmányt). Alkalmasak horzsolások, fekélyek, égési sebek kezelésére.


- Alginátok: e kötszerek magukba szívják a sebváladékot, és a sebre való felhelyezéskor géllé alakulnak. Vérzéscsillapító hatással is rendelkeznek. Az alginát kötszert egy nedvszívó kötszerrel érdemes rögzíteni. Alkalmazásuk bőrhiányok, fekélyek, felfekvések (üregek), égési sebek fedése, kezelése esetén javallt.


- Hidrokolloidok (Hydrocoll, Suprasorb H, Comfeel, Granuflex, Combiderm, Aquacell): két rétegből állnak. Az egyik réteg poliuretán, ami nem ereszti át az egyéb folyadékokat és a baktériumokat, a vizet viszont igen. A másik réteg segíti a seb öntisztító folyamatait. Támogatják a hámosodást, használatukkal csökkent hegképződés tapasztalható. Alkalmazhatók felfekvés megelőzésére, fekélyek, égési sebek esetén.


Összegezve elmondható, hogy a kötszerválasztásnál szükséges figyelembe venni a seb állapotát, ki kell védeni az esetleges fertőzéseket, valamint az egyszerűen alkalmazható kötszereket érdemes preferálni. Így érhető el a beteg komfortérzetének növelése.


Dr. Légrádi Péter
Medicina Patika, Budaörs

Irodalomjegyzék:

Riedel-Triebsch-Sedlarik: Verbandstoff-Fibel/Wissenschaftliche Verlagsgesellschaft mbH, Stuttgart
Probst-Vasel-Biergans: Wundmanagement – Leitfaden für ärzte und Apotheker/Wissenschaftliche Verlagsgesellschaft mbH, Stuttgart
Anette Vasel-Biergans: Wundauflagen/Wissenschaftliche Verlagsgesellschaft mbH, Stuttgart
Dr. Papp Géza: Kötözzük sebeinket
Hartmann termékkatalógus - sebkezelés


Engedéllyel másodközölve.
Eredeti megjelenés: Gyógyszertár XIV. évf. 3. szám

Kulcsszavak

sebkötözés, gyógyszertár

Kapcsolódó anyagok

Ismét átalakulás előtt a szakképzés

A vezetők utánpótlásával kapcsolatos felkészültség - felmérés a kanadai intézeti gyógyszertárak dolgozói körében

A betegek milyen értéket tulajdonítanak a gyógyszertárak minőségi értékelésének?

100 órás gyógyszertárak

Megújult a tisztigyógyszerészeti rendszer

Hozzászólások:

Nincs hozzászólás ehhez a cikkhez.

A hozzászóláshoz be kell jelentkeznie.


Extra tartalom:

 
ROVAT TOVÁBBI CIKKEI

Gyógyszerészek fertőző betegségekkel kapcsolatos attitűdje Magyarországon

A Szegedi Tudományegyetem Gyógyszerhatástani és Biofarmáciai, illetve Közegészségügyi Intézetének kutatói keresztmetszeti vizsgálat keretében mérték fel a közvetlen lakossági gyógyszerellátásban dolgozó gyógyszerészek antibiotikum-használattal és fertőző betegségekkel kapcsolatos tudását, attitűdjét és gyakorlati hozzáállását.

Tovább


A betegek otthon tartott gyógyszereinek gyógyszerész általi áttekintése

A betegek otthon tartott gyógyszereinek gyógyszerész általi áttekintése (home medication review/home medicines review: HMR) egy olyan strukturált, betegközpontú és a beteg orvosával együttműködve végzett szolgáltatás, ami elősegíti a gyógyszerek optimális alkalmazását. A HMR során a gyógyszerész a körzeti orvossal való konzultáció után, a beteg egészségügyi információinak ismeretében, a beteg otthonában szisztematikusan áttekinti a beteg gyógyszereit, és azonosítja a gyógyszerekkel, illetve az alkalmazásukkal kapcsolatos esetleges problémákat, majd közreműködik azok megoldásában.

Tovább


Segíti-e az intézményekből történő átadás folyamatát vénás thromboembóliában szenvedő beteg esetében, ha szakgyógyszerész keresi fel otthonában konzultáció céljából?

A Journal of Patient Safety tanulmánya arra kereste a választ, hogy vénás thromboembólia kórházi vagy ambuláns ellátása után hazabocsátott betegek esetében javítja-e az átadás folyamatát, illetve növeli-e a betegek átadással kapcsolatos elégedettségét és antikoagulációval kapcsolatos tudását, adherenciáját, ha a hazabocsátást követően gyógyszerész látogatja meg őket otthonukban, valamint antikoagulációs szakértő általi telefonos tanácsadásban részesülnek.

Tovább


A gyógyszerész által menedzselt vagy a gyógyszerész által asszisztált hepatitis C vírus ellenes kezelés a hatékonyabb?

A gyógyszerész részvételének mértéke meghatározhatja a hepatitis C vírus (HCV) elleni terápia sikerességét, ezért az amerikai szerzők összehasonlították, hogy melyik ellátási modellben gyógyulnak jobban az orális antivirális szerrel kezelt HCV-fertőzött betegek: vajon gyógyszerész által menedzselt vagy gyógyszerész által asszisztált ambulancián fejezi be több beteg a kezelést, mutat 12 héttel a kezelés befejezése után fenntartott virológiai választ (SVR-12), illetve vált ki többet a számára felírt direkt hatásmechanizmusú antivirális szerből (DAA)?

Tovább


Modern kötszerek tudatos választása és alkalmazása a gyógyszertárban