TARTALOM

 VISSZA

 


Színházi társasjáték a mélyszegénységről


Színházi társasjáték a mélyszegénységről

| |
 

Öt évvel ezelőtt készült el az a színdarab – a Szociopoly – amely műfajában és eszközeiben jelentősen eltér a színház eddigi fogalmi kereteitől, amelyet készítői „interaktív színházi társasjáték”-nak neveztek el. Herczog Noémi színikritikus szerint ez az egyik leginvenciózusabb forma az elmúlt tíz év magyar színházában.

Mi az a Szociopoly?

Tíz évvel ezelőtt Fodor Kata szociális munkással együtt készítettük el a Szociopolyt, egy táblás társasjátékot, amely a mindenki által ismert „Gazdálkodj okosan” játék mintájára készült, de annak éppen a fordítottja. A Szociopolyban a játékosok nagyon szegények, egy észak-magyarországi kistelepülésen élnek, jövedelmük segélyekből, alkalmi munkalehetőségekből tevődik össze, és a játék célja, hogy a játékosoknak ilyen bevételekből túl kell élniük egy hónapot. Mindenki kipróbálhatja, hogy ő milyen döntést hozna, ha ebben az élethelyzetben kellene „gazdálkodnia”. A játék talán legfontosabb jellemzője, hogy bevételek és kiadások összegei és az esélyek valóságosak, így a játékbeli sikerünk vagy kudarcunk azonnal egy tágabb és realisztikus térben értelmeződik.

A játékmezők, amelyekre kockadobásokkal kerülnek a játékosok, valóságos helyzetek, amelyek megoldásáról a játékosok döntéseket hozhatnak: kifizetik-e a villanyszámlájukat, vásárolnak-e hitelre a helyi kisboltban, költenek-e kezelésre, ha megbetegednek, dolgoznak-e feketén, vagy ragaszkodnak a bejelentett munkához, elmennek-e az uzsoráshoz, ha elfogyott a pénzük stb.

A társasjátékból 2014-ben készült el a színházi előadás Fábián Gábor rendezésében, a Szputnyik Hajózási Társaság elnevezésű alternatív színházi műhely és a Gyerekesély Egyesület koprodukciójában. (A Szputnyik Hajózási Társság 2015-ben megszűnt, a Szociopolyt ezután a társulat tagjaiból alakult Mentőcsónak Egység vitte tovább.) A darabban 10-15 nézőből álló csapatoknak, akik négy tagú családokat – szülők és két gyermek – képviselnek, egy hónapig kell megélniük a fenti forrásokból. A hónap napjait jelző táblán haladnak, miközben színészek mutatják be rövid jelenetek keretében a falu nevezetesebb lakóit: az uzsorást, a rendőrt, a polgármestert. A színészek közvetlenül meg is szólítják a nézőket, akiknek döntéseket kell hozniuk kiadásaikról és bevételeikről, és az egyes élethelyzetek megoldásáról.


Csak ne szóljon hozzám senki!

A darabot öt éve sikerrel játsszuk, több mint kétszáz előadást tartottunk már diákoknak és felnőtteknek, laikusoknak és szakembereknek, a VIII. Kaposvári ASSITEJ Nemzetközi Biennálén pedig elnyertük a legjobb előadásnak járó Üveghegy-díjat. A darab sikeres, miközben a téma – a mélyszegénység – nem tűnik túl vonzónak, az interaktivitástól pedig a nézők többsége idegenkedik. A Szputnyik egyik korábbi vezetője, Tóth Péter így írt a darab megszületéséről: „Én nem szeretem az úgynevezett „interaktív” előadásokat. Nagyon nem. Feszélyez, nem érzem magam jól, zavar. Amikor elkezdtük próbálni a Szociopolyt, már volt bennem egy előítélet, még úgy is, hogy ez „saját gyerek”, mi hozzuk létre. Úgyhogy kettős érzés volt bennem, ami abban a pillanatban elmúlt, amikor belefeledkeztem a játékba. Máshol nem tapasztaltam ezt, kizárólag ennél az előadásnál.”

A darab lényege a bevonódás, az interakció – és ezt a keserű pirulát a játék ostyája teszi elfogadhatóvá. Szerepelni senki sem akar – de játszani mindenki szeret. A hátsó sorokban ülő nézők néhány perc után előrejönnek, és szeretnék befolyásolni a csapat döntéseit, érvelnek: mondjuk amellett, hogy a rövidlátó gyereknek akkor is vegyenek szemüveget, ha bizonytalan, hogy ezután marad-e pénzük bevásárolni (vagy fordítva). Jászay Tamás színikritikus így nyilatkozott a darabról: „Jobban szeretem, ha engem nézőként békén hagynak a színházban. Ásatag kritikusi reflex: bemegy, ül, néz, gondol, hazamegy, ír. A Szociopoly hatékonyan bombázza szét ezt a modellt, amikor tudatosítja bennem, hogy itt nincs „csak” néző. Azonnal beszippant és magával ragad a dolog; zavartan veszem észre (hál’ istennek nemcsak magamon), hogy mindennél jobban akarom a továbbjutást, legyőzni a többieket, nyerni és büszkén felállni.”

Egyetemi oktatóként tudom, hogy a hallgatóság mindig kész megoldásokra vár, és nagyon nehéz elérni, hogy egy problémáról valaki hajlandó legyen elgondolkodni. A Szociopoly azért izgalmas darab (vagy társadalmi kísérlet), mert itt minden este ez történik. Ráadásul a nézők által kidolgozott megoldások rendre eltérnek a saját polgári életükben természetesnek tűnő reakcióktól. „Azon remegtem, kap-e a csapatunk egy ezresnél picit többet is, ha aláírjuk a velejéig gazember polgármester kopogtató céduláját, vagy hogy a fiam megfelelően alázatos hangnemben jelentkezzen kapálni, nehogy arrogánsnak tűnő stílusa miatt ne ő kapja aznap a munkát.” (Bombera Krisztina)

„A játékostársaimmal veszítettem, nem is keveset, tulajdonképpen két óra alatt tönkrement a játékbeli életünk, és két óra alatt sokkal jobban megértettük a mélyszegénység fojtó légkörét, mint bármilyen részletes tanulmány elolvasása után.” (Till Attila). Egy szociális szakember így fakadt ki a Szociopoly után: „el sem hiszem, hogy szerencsejátékoztam!”


Jobb is, hogy maga nem ment védőnőnek!

Ennyiből talán érzékelhető, hogyan is épül fel a Szociopoly. Ebben a játékban persze mindent pénzre fordítunk: a gyerekek iskolai előrejutása itt attól függ, hogy a család ki tudja-e (ki akarja-e) fizetni azokat a kiadásokat, amelyek az iskoláztatás során felmerülnek, az egészséges életmód biztosítása vagy a játékosok orvosi kezelése is anyagi nehézségként jelenik meg a játékban. A játék során azonban egyértelművé válik: itt emberi életekről van szó, nem csupán pénzről. A zseniális színészek jelenetről jelenetre nyilvánvalóvá teszik, hogy azok, akik segíthetnék a nehéz helyzetbe került családokat, nem rendelkeznek ehhez elegendő erőforrással, túlterheltek, alulfizetettek – és nem ritkán alkalmatlanok is a segítségre.

Az Egyesületünkben terepmunkánk során gyakorta találkozunk ilyen véleményekkel: „Nagyon nehéz objektívnek maradni, nagyon nehéz volt bemenni a szülőkhöz és nem leüvölteni a fejüket mert itt tartunk, ahol tartunk. És nehezen fogom viselni azt, hogy ha az a gyerek visszakerül családba márpedig úgy néz ki, hogy igen. Mert a szülők összeszedték magukat és fel tudnak mutatni egy kifestett szobát, van babaágy, kiskád, van minden…Rengeteg gyereket elvitethetnénk, ha akarnánk. Nem vitetjük el, mert mélyszegénységért amúgy se emelünk ki gyereket a családból. Azért előfordul, de ott már tényleg olyan tényezők vannak, mint az éhezés, meg már annyira borzalmas higiéniás körülmények között van a gyerek, hogy azt látjuk, jónak, hogy ha nem otthon nő fel.”

Nemrégiben egy vidéki városban játszottuk a darabot, a közönség soraiban a helyi szociális munkások, egészségügyi dolgozók pedagógusok foglaltak helyet. Az első jelenetek egyikében a nézők családját meglátogatta a darabbeli védőnő, aki megrettent az ott tapasztalt viszonyoktól (miután az egyik néző fejét megsimogatta, sietve le is fertőtlenítette a kezét). Majd meglehetős határozottsággal a nézők tudomására hozta, hogy a csecsemő a családban krízishelyzetben van (anyatej híján cukros vízzel táplálják), és ha most nem vesznek neki tápszert, a gyereket elveszik tőlük, és intézetbe kerül. Ekkor az egyik néző – a helyi védőnő – valódi felháborodással a színészre támadt: ilyet nem tehet, és jobb is, hogy színésznek ment, nem pedig védőnőnek. Ezt az élményt, ezt a fordított optikát szeretnénk megmutatni mindenkinek a Szociopolyval.


Akikkel játszunk

A Szociopolyval sokféle közösségben játszottunk már, az elmúlt évadban azonban látványosan sok meghívást kaptunk olyan intézményekből, ahol egészségügyi szakemberek dolgoznak vagy tanulnak. Külön említést érdemel a Semmelweis Egyetem Elméleti Orvostudományi Központja, akikkel több projektben is együttműködtünk. Az orvostanhallgatók, védőnők, az egészségnevelés területén dolgozó kollégák érzékenyítésének, a szegénységről való közös gondolkodásnak a fontosságát az erősíti fel, hogy ebben a társadalmi csoportban a születéskor várható átlagos élettartam 10-15 évvel rövidebb a hazai átlagnál. Az országnak ezeken a vidékein lehet a legnehezebben szakembert találni, az itt dolgozó orvosok, gyerekorvosok, védőnők túlterheltsége végletesen megnőtt, a szegénységben élő családok hozzáférése a megfelelő színvonalú ellátáshoz jelentősen lecsökkent. És bár a probléma megoldása mindenképpen komplex kormányzati intézkedések meghozatalát igényli, fontosnak tartjuk, hogy az itt élő közösségek, az itt dolgozó szakemberek és az egész társadalom szolidárisabbá váljon azokkal a családokkal, emberekkel, akik minden nap a Szociopoly megoldhatatlannak tűnő nehézségei között élnek.

Bass László
2019. július 8.


Kulcsszavak

mélyszegénység, színház, interkatív, ELTE, SE

Kapcsolódó anyagok

Hosszú távú eredmények nem kissejtes tüdőrákban

Marchiafava-Bignami-betegség: három eset ismertetése

Cyclopentolat-hydrochlorid szemcsepp alkalmazása következtében kialakuló delírium

Robotoké a jövő a szívsebészetben is

Hozzászólások:

Nincs hozzászólás ehhez a cikkhez.

A hozzászóláshoz be kell jelentkeznie.


Extra tartalom:

 
ROVAT TOVÁBBI CIKKEI

Filmet varázsolni az életből

A For Sama (Kislányomnak, Samának) valódi kordokumentum, amelyben testközelből szembesülhetünk egy háború börtönszerű csapdahelyzetével. Amikor egyik napról a másikra kell eldöntenünk, hogy maradunk, ahol vagyunk, vagy mindent feladunk, és új életet kezdünk - mindezt hihetetlen gyorsasággal, a halál veszélye pedig mindkettőnél fennáll. Hamza Al-Kateab egyike azon kevés orvosoknak, akik hivatásukhoz és esküjükhöz ragaszkodva még nem hagyták el háború sújtotta hazájukat, Szíriát, egy szebb jövő érdekében. Felesége, Waad Al-Kateab rendezőnő a saját szemszögéből követi nyomon életüket a szíriai civil háború idején. A lányuknak, Samának címzett dokumentumfilm az első a műfajban, amit négy kategóriában is jelöltek BAFTA-díjra, mostanra pedig egy Oscar-díj várományosa is. A For Sama (Kislányomnak, Samának) január 27. és február 2. között lesz látható a VI. Budapesti Nemzetközi Dokumentumfilm Fesztiválon, ennek apropóján beszélgettünk Sós Ágnes dokumentumfilm-rendezővel. Tovább


A Lényeg elérése

Herbert Aniko aka Haniko júniusi, a Rugógyár Galériában megrendezett pop up tárlata, a Hirundo arra a súlyos problémára hívta fel a figyelmet, hogy a nagyüzemi mezőgazdaság okozta élőhely-átalakítások, a klímaváltozás és a fészkek állandó leverése miatt eltűnhetnek a fecskék Magyarországról. Haniko fecskelánnyá szellemülve, öt nagyméretű képben és egy kilenc kisebb alkotásból álló ún. kísérő sorozatban, vegyes technikával dolgozta fel ezt a fontos témát.

Tovább


Mindenki a saját szenvedéstörténete felől ismerhető meg

Hegedűs Gyöngyit a Fragmentum csoportos kiállításon bemutatott művei alapján az orvoslás és a művészet kapcsolatáról, az alkotás funkciójáról és magáról a kiállításról kérdeztük.

Tovább


Paracelsus Magyarországon 24 igaz történet

Dr. Magyar László András orvostörténész, író és műfordító munkássága kiválóan illusztrálja, milyen szerteágazó és sokszínű kutatásokat folytathat az, aki az orvostörténet iránt érdeklődik. Könyveinek, ismeretterjesztő és szaktanulmányainak, valamint fordításainak köszönhetően betekintést nyerhettünk – hogy csak néhány példát említsünk – a démonológiába, a kísértettanba, a régmúlt idők gyógymódjaiba, megismerhettük a régi orvosi eszközöket, a görög dietetikát, valamint azt, hogy mit gondolt a 16-17. század embere a házastársi kötelességről.

Tovább