hirdetés

TARTALOM

 VISSZA

 


Számítógépes programmal olvashatók majd a gondolatok


Számítógépes programmal olvashatók majd a gondolatok

| | |
 


A Washingtoni Egyetem kutatói felfedezték, hogyan formálódnak az agyban a szavak. Az eredmény áttörő jelentőségű lehet a súlyos beszédnehézséggel küzdők kezelésében.

A Journal of Neural Engineering oldalain megjelent tanulmány arra keresi a választ, miként rendeződik az agy a szavak formálása során. Elektródák segítségével Eric Leuthardt és munkatársai egy olyan területet tanulmányoztak, mely az angol nyelvet kialakító 40 hang létrehozásában érintett. Felfedezték, hogy mindegyik hangnak saját elektromos ingerületi mintázata van, ezeket elemezve egy számítógépes program képes lehetne leírni az adott egyén gondolatait.

A vizsgálatot súlyos epilepsziában szenvedő egyéneken végezték: mindegyikük fejét 64 elektróda segítségével vizsgálták. Az alanyoknak négy hangot kellett ismételniük: ú, a, e, és í. Ugyanakkor az orvosok a beszédért felelős területek, az úgynevezett Wernicke- és Broca-mezők aktiválását regisztrálták. Mindazonáltal ez a négy hang nem elég arra, hogy teljes mondatokat lehessen tanulmányozni, ehhez további vizsgálatok szükségesek.
Leuthardt megállapította továbbá, hogy egy szignál akkor is létrejön, amikor az egyének csak az adott hangra gondolnak, azonban ez a jel a kiejtett mintától merőben különböző. Ez a jövőben felveti annak lehetőségét, hogy akár kimondás nélkül is lehessen érteni az egyén gondolatait. A módszer sokat segíthet az úgynevezett locked-in szindrómásokon, akik képtelenek a kommunikációra.

Forrás: Medipress


Kapcsolódó anyagok: Látható agyhullámok


Kapcsolódó anyagok

Hogyan éljék túl lelkileg a dolgozók a krízishelyzetet?

Semmilyen orvosi kezelést ne hagyjunk abba!

Hozzászólások:

Nincs hozzászólás ehhez a cikkhez.

A hozzászóláshoz be kell jelentkeznie.


Extra tartalom:

 
ROVAT TOVÁBBI CIKKEI

Az elmegyógyintézet csak ürügy - Horváth Csaba rendező a Száll a kakukk fészkére című előadásról

A székesfehérvári Vörösmarty Színház az egyik legizgalmasabb vidéki színház mostanában. Kiváló társulata magas művészi igényű, markáns, merész rendezésű, mégis széles közönség számára befogadható előadásokat játszik, számos műfajban. 2016 tavaszán mutatták be a Száll a kakukk fészkére című produkciót. Az előadás rendezőjével, Horváth Csabával beszélgettünk.

Tovább


A transzgenerációs tünetekről - interjú Olga Szuligával

Néha elég csak annyi, hogy megkérdezzük, hogy az ön szülei életében mi volt akkor, amikor olyan idősek voltak, mint amilyen idős volt ön, amikor a tünetei megjelentek. Persze a kliens nem mindig tud tünetekről. Életeseményekről, furcsaságokról, viselkedésről, ismétlődő eseményekről, főleg érzésekről érdemes kérdezni.

Tovább


Őrségváltás a LAM-nál

Prof.Dr.Kiss Istvánt és Dr.Kapócs Gábort főszerkesztőket kérdeztük a 25 éves Lege Artis Medicinae (LAM) folyóirat jövőjéről.

Tovább


A hitvilág és a fogyasztás – videointerjú Antal Z. Lászlóval

Antal Z. László akadémikust a SZVT-n tartott előadását követően az emberi hitvilág és a fogyasztási mintázatok összefüggéséről kérdeztük. A kutató meglátása szerint a fogyasztói társadalom az emberkép és a hitvilág, a halálon túli történésekről alkotott kép erőteljesen összefügg.

Tovább


Számítógépes programmal olvashatók majd a gondolatok