hirdetés

TARTALOM

 VISSZA

 


Ki kell jelölni a kompetenciaszinteket! – Interjú dr. Fülesdi Bélával


Ki kell jelölni a kompetenciaszinteket! – Interjú dr. Fülesdi Bélával

| | |
 


Ki kell dolgozni a szakmacsoportokon belül a betegellátás egységes és egymásra épülő rendszerét, a tudományos és innovációs stratégiát. Különösen figyelni kell arra, hogyan vonhatók be a szakmacsoport rezidensei, szakorvos jelöltjei és fiatal szakorvosai a programokba – mondta dr. Fülesdi Béla az Egészségügyi Szakmai Kollégium elnöke.

– Mi a feladata a tagozatoknak és a tanácsoknak?

HBCs-k szerinti bontásban ki kell jelölni a szakmai kompetenciaszinteket – válaszolta dr. Fülesdi Béla, a Debreceni Egyetem Orvos-és Egészségtudományi Centrum klinikai centrumelnök-helyettese.

Ki kell dolgozni a különböző kórképekkel kapcsolatos minimum ellátási protokollokat. A kórkép ellátásához minimálisan szükséges intézményi, gyógyszeres, műszeres, fogyóeszköz és személyi feltételeknek mind-mind szerepelniük kell benne. A protokollnak tartalmaznia kell, hogy melyik szakmai kompetenciaszint legyen az ellátás legalsó szintje, illetve hogy például a sebészi beavatkozás esetén végezhető-e az ellátás egynaposként, és ha igen, milyen feltételek mellett.

Át kell tekinteni és a különböző kompetencia szintű ellátóhelyek szerint, az új struktúrának megfelelően meg kell határozni a személyi és tárgyi feltételeket. Tehát át kell dolgozni a jelenlegi minimumfeltételeket és harmonizálni a kompetenciaszintekkel.


Fülesdi Béla
Humánerőforrás felmérést kell végezni és összesíteni nagytérségek szintjén. Ez lehetőséget ad a területi egyenlőtlenségek kiegyenlítődésére, a mobilitás támogatására, szorgalmazására.

Ki kell dolgozni a források racionalizálását, az aktív betegellátás hatékonyságát segítő intézkedési tervet, és megfogalmazni az új ellátási formákra vonatkozó javaslatot.

Számos feladat vár megoldásra a szakképzéssel és továbbképzéssel kapcsolatban. Például át kell tekinteni a szakmacsoportokhoz tartozó alapvizsgák követelményrendszerét, ki kell alakítani a szakképzési akkreditációs szempontrendszert, meg kell határozni a szakképesítés megszerzéséhez a minimális esetszámokat, beavatkozásokat, meghatározni a rezidensi és szakorvosi kompetencia-köröket, kialakítani a ráépített szakvizsgákkal kapcsolatos állásfoglalásokat.

Felül kell vizsgálni a továbbképzések rendszerét és egységes rendszert kell kidolgozni a kötelezően választandó és kötelezően választható és a szabadon választható kurzusok vonatkozásában is.

Ki kell dolgozni a tudományos és innovációs stratégiát a szakmacsoportokon belül, melyek hozzájárulnak az adott szakterület országos illetve térségi tudományos és innovatív programokhoz, az egészségipar potenciális fejlesztéséhez, a humánerőforrás megtartásához. Különösen figyelni kell arra, hogyan vonhatók be a szalmacsoport rezidensei, szakorvos jelöltjei és fiatal szakorvosai a programokba.

– Hogyan ütemezi a munkát, és abban mi az ön feladatköre?

December közepéig minden szakmacsoport kidolgozza a közép-és hosszú távú tervet, hogy milyen megoldásai és javaslatai vannak szakmája betegellátási, szervezési fejlesztésére. A tagozatvezetők elvégzik a feladatokat, jómagam koordinálok és összefogom, összehangolom a tevékenységet.

2011. 06. 28.


eLitMed; Császi Erzsébet


Kapcsolódó anyagok: Ki kell dolgozni az orvosok itthon tartásának feltételeit! – Interjú dr. Fülesdi Bélával
Mától munkában a szakmai kollégium
Babonák nélkül az új szakmai kollégiumrólKapcsolódó anyagok

Hogyan éljék túl lelkileg a dolgozók a krízishelyzetet?

Semmilyen orvosi kezelést ne hagyjunk abba!

Hozzászólások:

Nincs hozzászólás ehhez a cikkhez.

A hozzászóláshoz be kell jelentkeznie.


Extra tartalom:

 
ROVAT TOVÁBBI CIKKEI

Az elmegyógyintézet csak ürügy - Horváth Csaba rendező a Száll a kakukk fészkére című előadásról

A székesfehérvári Vörösmarty Színház az egyik legizgalmasabb vidéki színház mostanában. Kiváló társulata magas művészi igényű, markáns, merész rendezésű, mégis széles közönség számára befogadható előadásokat játszik, számos műfajban. 2016 tavaszán mutatták be a Száll a kakukk fészkére című produkciót. Az előadás rendezőjével, Horváth Csabával beszélgettünk.

Tovább


A transzgenerációs tünetekről - interjú Olga Szuligával

Néha elég csak annyi, hogy megkérdezzük, hogy az ön szülei életében mi volt akkor, amikor olyan idősek voltak, mint amilyen idős volt ön, amikor a tünetei megjelentek. Persze a kliens nem mindig tud tünetekről. Életeseményekről, furcsaságokról, viselkedésről, ismétlődő eseményekről, főleg érzésekről érdemes kérdezni.

Tovább


Őrségváltás a LAM-nál

Prof.Dr.Kiss Istvánt és Dr.Kapócs Gábort főszerkesztőket kérdeztük a 25 éves Lege Artis Medicinae (LAM) folyóirat jövőjéről.

Tovább


A hitvilág és a fogyasztás – videointerjú Antal Z. Lászlóval

Antal Z. László akadémikust a SZVT-n tartott előadását követően az emberi hitvilág és a fogyasztási mintázatok összefüggéséről kérdeztük. A kutató meglátása szerint a fogyasztói társadalom az emberkép és a hitvilág, a halálon túli történésekről alkotott kép erőteljesen összefügg.

Tovább


Ki kell jelölni a kompetenciaszinteket! – Interjú dr. Fülesdi Bélával