TARTALOM

 VISSZA

 


Jobban teljesítenek egynyelvű társaiknál a kétnyelvű gyerekek| | |
 


Akik kiskoruktól fogva tanulnak egy második nyelvet is, előnyben vannak egynyelvű kortársaikkal szemben - egy új tanulmány szerint.

A kanadai Concordia és York Egyetem, valamint a franciaországi Universite de Provence kutatói kétéves kisgyerekeken végeztek vizsgálatokat, mely során azt tesztelték, mennyire értik az angol és francia szavakat, illetve, hogy a kétnyelvű gyerekek vajon mindkét nyelven hasonló mennyiségű szókinccsel rendelkeznek-e. „Kétéves korra a kétnyelvű gyerekek mindkét nyelven elsajátítottak egy bizonyos szókészletet, és annak a képességét is, hogy a két nyelv között bármikor váltsanak” – mondta el Diane Poulin-Dubois, a tanulmány vezetője, majd hozzátette: „Úgy látjuk, hogy a kétnyelvűség előnyei már sokkal korábban jelentkeznek, mint azt korábban hittük.”

A vizsgálat részeként 63 kisgyereket osztottak két csoportra: egynyelvűekre és kétnyelvűekre. A kétnyelvűség szintjének megállapításához a szülőkkel is készítettek interjút, a gyerekeknek pedig öt alapfeladatot kellett teljesíteniük. „A kétnyelvűek jobban teljesítettek, mint egynyelvű társaik azoknál a feladatoknál, ahol valamivel megzavarták őket. Ennek az előnynek valószínűleg az lehet az oka, hogy a kétnyelvű gyerekek csecsemőkoruktól megszokták, hogy két nyelvet hallanak és használnak, könnyebben tudnak kétfelé figyelni” – fejtette ki Dr. Poulin-Dubois.

A tanulmányt a Journal of Experimental Child Psychology című folyóirat közölte.

Forrás: Medipress
Kapcsolódó anyagok

Mivel érdemes kezdeni a vérnyomáscsökkentő terápiát?

Neurofiziológiai agyújraélesztés

Reflexiók a kibontakozó ökológiai krízisre az 1970-es évek művészetében

Tudományos program

Hozzászólások:

Nincs hozzászólás ehhez a cikkhez.

A hozzászóláshoz be kell jelentkeznie.


Extra tartalom:

 
ROVAT TOVÁBBI CIKKEI

2020. január 1-ig minden magánorvosnak és -fogorvosnak is csatlakoznia kell az Elektronikus Egészségügyi Szolgáltatási Térhez

Hamarosan tovább bővül az Elektronikus Egészségügyi Szolgáltatási Teret (EESZT) használó intézmények köre: 2020. január 1-ig minden magánorvosnak és -fogorvosnak csatlakoznia kell és legkésőbb 2020. június 1-tõl hiánytalanul adatot kell szolgáltatnia az EESZT-be.

Tovább


X. Magyar Fenntarthatósági Csúcs – 2019 Végre megértettük?

A X. Magyar Fenntarthatósági Csúcs konferencia fókuszában az idén a rendkívüli katasztrófákat okozó felmelegedés és kontinenstüzek miatti tömeges tudatra ébredés áll. Fákat ültetnek az emberek világszerte. A fiatalok az utcán követelik jogukat a jövőhöz. Ráébredtünk: nincs tovább!

Tovább


Pályázati felhívás – 40 év alatti orvosok és orvosbiológiai kutatással foglalkozó személyek számára

A Prof. Dr. Romics László Akadémikus Emlékére Alapítvány pályázatot hirdet Magyarországon dolgozó, magyar állampolgárságú, 40 éven aluli orvosok és orvosbiológiai kutatással foglalkozó személyek számára. A nyertes pályázó(k) között 500 000 Ft alapítványi adomány kerül kiosztásra.

Tovább


Horváth Ildikó államtitkár a Nekem Szól! Egészségértés Díj fővédnöke

Még két hétig, október 20-ig lehet pályázni a www.nekemszol.hu honlapon keresztül az idén negyedik alkalommal meghirdetett Nekem Szól! Egészségértés Díjra, melynek fővédnökségét Horváth Ildikó egészségügyért felelős államtitkár vállalta el.

Tovább


Jobban teljesítenek egynyelvű társaiknál a kétnyelvű gyerekek