TARTALOM

 VISSZA

 


Jobban teljesítenek egynyelvű társaiknál a kétnyelvű gyerekek| | |
 


Akik kiskoruktól fogva tanulnak egy második nyelvet is, előnyben vannak egynyelvű kortársaikkal szemben - egy új tanulmány szerint.

A kanadai Concordia és York Egyetem, valamint a franciaországi Universite de Provence kutatói kétéves kisgyerekeken végeztek vizsgálatokat, mely során azt tesztelték, mennyire értik az angol és francia szavakat, illetve, hogy a kétnyelvű gyerekek vajon mindkét nyelven hasonló mennyiségű szókinccsel rendelkeznek-e. „Kétéves korra a kétnyelvű gyerekek mindkét nyelven elsajátítottak egy bizonyos szókészletet, és annak a képességét is, hogy a két nyelv között bármikor váltsanak” – mondta el Diane Poulin-Dubois, a tanulmány vezetője, majd hozzátette: „Úgy látjuk, hogy a kétnyelvűség előnyei már sokkal korábban jelentkeznek, mint azt korábban hittük.”

A vizsgálat részeként 63 kisgyereket osztottak két csoportra: egynyelvűekre és kétnyelvűekre. A kétnyelvűség szintjének megállapításához a szülőkkel is készítettek interjút, a gyerekeknek pedig öt alapfeladatot kellett teljesíteniük. „A kétnyelvűek jobban teljesítettek, mint egynyelvű társaik azoknál a feladatoknál, ahol valamivel megzavarták őket. Ennek az előnynek valószínűleg az lehet az oka, hogy a kétnyelvű gyerekek csecsemőkoruktól megszokták, hogy két nyelvet hallanak és használnak, könnyebben tudnak kétfelé figyelni” – fejtette ki Dr. Poulin-Dubois.

A tanulmányt a Journal of Experimental Child Psychology című folyóirat közölte.

Forrás: Medipress
Kapcsolódó anyagok

A betegek otthon tartott gyógyszereinek gyógyszerész általi áttekintése

Filmet varázsolni az életből

A nyári forróság vonzza a kórokozókat

Szeniortorna - Idősebbek is elkezdhetik

Indulnak az idei MESZK-pályázatok!

Hozzászólások:

Nincs hozzászólás ehhez a cikkhez.

A hozzászóláshoz be kell jelentkeznie.


Extra tartalom:

 
ROVAT TOVÁBBI CIKKEI

Az innovatív gyógyszergyártók üdvözlik az új terápiák társadalombiztosítási befogadását

Több terápiás területen összesen 26 új gyógyszerkészítmény, illetve indikáció támogatásba történő befogadásáról határozott az egészségügyi kormányzat – jelentette be pénteken Kásler Miklós, az Emberi Erőforrások Minisztériumának (EMMI) minisztere. Az Innovatív Gyógyszergyártók Egyesülete (AIPM) üdvözli a Kormány döntését, és bízik benne, hogy a döntések és befogadások üteme a jövőben tovább gyorsul, és a készítmények az eljárások lebonyolítását követően minél hamarabb eljutnak a betegekhez.

Tovább


Tudatos jelenlét a 21.században - elméletben és gyakorlatban

A Magyar Pszichiátriai Társaság 2020. évi Vándorgyűlésének előzetes workshopjaként akkreditált képzés, mely a konferencián való részvételtől függetlenül minden érdeklődő számára nyitott.

Tovább


Kincses Gyula: Pezsgő kamarai életet szeretnénk

A Magyar Orvosi Kamara (MOK), és azon keresztül az egészségügy megújítását tűzték ki célul az 1001 orvos hálapénz nélkül Facebook-csoport résztvevőiből az ez év elején szerveződött Újratervezés tagjai, amelynek jelöltjei nyertek november utolsó napján a hivatásrend tisztújító küldöttgyűlésén. A kamara elnökévé Kincses Gyulát választották 202 szavazattal 120 ellenében.

Tovább


Taroltak a digitális megoldások az idei Nekem Szól! Egészségértés pályázaton

2019-ben negyedik alkalommal adta át ünnepélyes keretek között az Innovatív Gyógyszergyártók Egyesülete a Nekem Szól! Egészségértés Díjakat. A verseny résztvevőit Dr. Horváth Ildikó egészségügyi államtitkár, a pályázat fővédnöke köszöntötte. A fődíjat idén az „Együtt könnyebb” Női Egészségért Alapítvány digitális egészségügyi naptárának ítélte a zsűri, amely a női egészséggel kapcsolatban nyújt támogatást, így hatékonyan segít a családtervezésben, valamint a nőgyógyászati betegségek korai felismerésében.

Tovább


Jobban teljesítenek egynyelvű társaiknál a kétnyelvű gyerekek