TARTALOM

 VISSZA

 


Indokolatlan az energiaitalok fogyasztása


Indokolatlan az energiaitalok fogyasztása

| | |
 


Napjainkban különösen a fiatalok fogyasztják előszeretettel az energiaitalokat. Vásárolják, ha buliba készülnek, ha vizsgák előtt állnak, vagy csak azért, mert megszomjaztak. Vajon milyen összetevőkből állítják össze az italokat és mennyi energiát adnak fogyasztójuknak? – kérdeztük dr. Lugasi Andreától, az Országos Élelmezés- és Táplálkozástudományi Intézet főigazgató-helyettesétől. Az energiaitalok fogyasztásáról dr. Zacher Gábor, a Péterfy Sándor Utcai kórház toxikológusa szintén elmondta véleményét.

Az energiaitalok legjellemzőbb összetevője a koffein, a light, ill. cukormentes termékeken (ezekben mesterséges édesítőszer van) kívül mindegyikben található valamilyen egyszerű, gyorsan feszívódó szénhidrát, cukor, ezen kívül glükuronolakton, inozit, taurin, vitaminok, leggyakrabban B1, B2, B6, aromák és színezékek, továbbá az utóbbi időben számos növényi kivonat is megjelenik a termékekben, úgy, mint guarana (amely szintén koffeint szolgáltat), ginzeng, Ginkgo biloba, aloe, stb. – felelte a főigazgató.

- Mely összetevőik károsak és miben mutatkozik meg károsító hatásuk?

A legjelentősebb élettani hatással a koffein rendelkezik, hatása az elfogyasztott mennyiségtől jelentősen függ. A koffein stimulálja az ideg- és kardiovaszkuláris rendszert, csökkenti a fáradtságot, növeli a pulzusszámot, a véráramlást, légzésszámot, hangulatjavító hatása van, fokozza a koncentráló-képességet. Az energiaitalok bizonyos összetevői felerősíthetik a koffein hatását, továbbá a koffein könnyen túladagolható. Ebben az esetben befolyásolhatja az idegrendszer működését, fokozódik az ingerlékenység, szorongás, nyugtalanság, zavartság, fejfájás, álmatlanság léphet fel. Növeli a légzésszámot, az izmokban görcsöket, remegést, túlfeszülést eredményez, hatással van a légzésre, látászavart, fülcsengést, fokozott bőrérzékenységet, erős szívdobogást, és ritmuszavart, hasi fájdalmakat, hányingert, hányást, fokozott vizelet-elválasztást és ebből eredően a szervezet kiszáradását, és lázat is okozhat.

A koffein-érzékeny egyéneknél kisebb mennyiségek is a túladagolás tüneteit okozzák. A rendszeres energiaital-fogyasztás által előidézett mesterséges pörgés jelentősen megterheli a szervezetet, kontrollálatlan cselekvésre késztet, felborítja a normál életritmust, ami újabb és újabb energiaitalok fogyasztására ösztönöz. Az ördögi kör vége egy kimerült, energiáját veszett szervezet lesz, mely hosszútávon ez egészség károsodását eredményezi. A túlzott koffeinbevitel terheseknél, (és szoptatás esetén a csecsemő számára is) problémát okozhat, mivel bejut a placentába, és az anyatejbe is, növeli a spontán abortusz és a koraszülés kockázatát, a magzat intrauterin növekedési zavarával járhat.

- Tizenéves fiatalok is fogyasztják a serkentő italt. Rájuk milyen hatással van?

Gyermekek esetében különösen problémás, hogy kevés tudományos vizsgálat áll rendelkezésünkre, így nem ismerjük a koffein minimális biztonságos szintjét. Mivel ez a kor a gyors növekedés és intenzív agyfejlődés szakasza, a szervezetnek szüksége van megfelelő alvásra, pihenésre és táplálkozásra. A koffein-bevitelből eredő fokozott aktivitás azt eredményezi, hogy a szervezet kimerül, és így nincsenek meg a fejlődéshez szükséges optimális feltételek, és fokozottabb a dehidráció, a kiszáradás veszélye is. Gyermeknél és serdülőkorban jellemző a fokozott hajlam a koffein-intoxikációra, és fiataloknál gyakori a kombináció az alkohollal. Irodalmi adatok szerint a túlzott koffein-bevitel egyéb kockázatos magatartásokkal jár együtt, azaz hajlamosabbak kockázatosabb helyzetekbe is belemenni. A koffein és alkohol együtt történő fogyasztása jelentős egészséget veszélyeztető helyzet, mivel a koffein nem kompenzálja az alkoholfogyasztás okozta koordinációs és látászavarokat, ugyanakkor a fogyasztókra irreális helyzetértékelés és kockázatvállaló magatartás jellemző. Ugyanakkor kevés tudományos vizsgálattal rendelkezünk arra vonatkozóan, hogy az energiaital egyéb összetevői, pl. a taurin és a glükuronolakton, ill. a növényi kivonatok a koffeinnel és egymással kombinálódva, milyen egészségügyi hatással rendelkeznek

- Milyen szabályok vonatkoznak bevizsgálásukra?

Az energiaital, mint önálló élelmiszerkategória, jelenleg nem jelenik meg a jogszabályokban, így az ellenőrzésére az élelmiszerek ellenőrzésére vonatkozó általános követelmények vannak életben. Tekintettel arra, hogy a hagyományos élelmiszerek ellenőrzése jelenleg az agrártárca piacfelügyeleti hatóságának hatáskörébe tartozik, nem rendelkezünk információval arra vonatkozóan, hogy történnek-e ellenőrzések ezen a területen. Fontos megemlíteni, hogy az energiaitalok esetében egy elemmel bővül a termék címkéjén kötelezően megjelenítendő információk listája, ez pedig egy felirat, hogy "magas koffeintartalmú" a termék, abban az esetben, ha koffein-tartalom eléri a 150 mg-ot literenként, továbbá a koffein mennyiségét is meg kell adni a címkén. Tekintettel arra, hogy az energiaitalok döntő hányadában, adagonként, azaz 250 ml-ben 80 mg körüli a koffein-tartalom, az említett felirat csaknem valamennyi terméken megtalálható. Sajnos azonban vannak a piacon nagyobb koffein-tartalmú termékek is, amit az OÉTI által végzett laboratóriumi vizsgálatok is alátámasztanak. Ezek az energiaitalok 300 mg koffeint tartalmaznak 2,5 dl-ben. Ez a mennyiség, figyelembe véve egy csésze kávé koffein-tartalmát, ami átlagosan 60-80 mg, 4-5 csésze kávénak felel meg. Így a nagy koffein-tartalmú energiaitalok fogyasztása, különösen, ha nem egy, hanem több adagot is elfogyaszt naponta az illető, már felvetik a koffein intoxikáció lehetőségét. Természetesen a kisebb koffein-tartalmú energiaitalok esetében is fennállhat a túlzott koffein-bevitel kockázata, hiszen ezekből elfogyasztva 3-4 dobozzal, már szintén jelentős mennyiségű koffein beviteléről van szó.

- Iskolákban is árusítanak energiaitalt?

Az OÉTI 2008-ban táplálkozás-egészségügyi környezetvizsgálatot végzett 3099 általános és középiskolában. Ezek közül 1331-ben volt iskolai büfé, 980-ban pedig italt, ételt árusító automata. Rendkívül kedvezőtlen tapasztalat volt, hogy a válaszadó iskolák büféinek közel negyedében volt valamilyen energiaital, a legnagyobb aranyban a nyugat-dunántúli és észak-alföldi régiókban, ahol a büfék egyharmada árusított ilyet. Energiaitalt kínált az automaták 3 százaléka, a legmagasabb arányban a dél-dunántúli régió iskoláiban (6 százaléka). Úgy véljük, nem helyes és egyáltalán nem kívánatos az oktatási intézményekben energiaitalokat árusítani, mert így a különösen veszélyeztetett fiatal korosztály nagyon könnyen hozzájut a számára nem előnyös, egészségtelen termékhez. Az iskolai táplálkozás-egészségügyi környezetvizsgálatunk eredményeiről az OÉTI weboldalán megtalálható anyagban bővebb információkat is talál (http://oeti.hu/download/iskolai_taplalkozas-egeszsegugyi_kornyezet_felmeresenek_elso_eredmenyei.pdf).

- Mennyi ideig adnak energiát az italok?

Valójában nem szolgáltatnak túl sok energiát. Mivel az energiaitalokban leggyakrabban szőlőcukor formájában van a cukor, 30 perc - 1 óra között van a csúcsa, így 2 óra alatt kiürül a vérből. A hatást inkább a koffein okozza, ami azonban nem energiát ad, hanem a fent részletezett hatásokkal rendelkezik.

- Kiknek nem ajánlott fogyasztása?


Az energiaital fogyasztását semmilyen körülmény nem indokolja, senki ne igya azt divatból, vagy üdítőital, víz helyett. 18 év alattiaknak, koffein-tartalmú ital fogyasztásához nem szokott egyéneknek, koffein-érzékenyeknek egyáltalán nem ajánljuk az energiaitalok fogyasztását. A szülők ne adjanak gyermekeiknek energiaitalt, és figyeljenek arra, hogy ne is fogyasszanak ilyen terméket. A rendszeres testmozgás, a változatos, mértéktartó közös étkezések, valamint a megfelelő mennyiségű alvás a motorja a fiatalkori aktivitásnak. Kiszámíthatatlan, és előre megjósolhatatlan következményekkel járhat az energiaitalok alkohollal, gyógyszerekkel, étrend-kiegészítőkkel, kábítószerekkel, egyéb tudatmódosító szerekkel együtt történő fogyasztása. Várandós nők és szoptató anyák kerüljék az energiaitalok fogyasztását. A túlzott koffeinbevitel az anyatejen keresztül a csecsemő szervezetébe juthat, egészségére, nyugalmára hatással lehet. Különösen fontos, hogy a sportolók ne fogyasszanak energiaitalt folyadékpótlás gyanánt, mivel ellentétes hatást érhetnek el vele. Igaz ugyan, hogy a koffein hatására javul az állóképességi teljesítmény, azonban az energiaital nem egyenlő a sportitallal. A magas koffeintartalom dehidrációhoz vezet, ez a sportban fokozottan veszélyes, és esetleg még az egyéb élelmiszerekkel, különösen az étrend-kiegészítőkkel nem kedvező kölcsönhatások alakulhatnak ki.

- Mit ajánlanak az energiaitalok helyett az energia, erő, szellemi frissesség fenntartására?

Amennyiben a cél a folyadékpótlás, akkor a legjobb folyadék a víz, hosszan tartó, kimerítő fizikai aktivitás, pl. sportolás esetén pedig sportitalokat javasolt fogyasztani. Helyette az egészséges életmód, a rendszeres fizikai aktivitás, az egészséges táplálkozás, a megfelelő mennyiségű nyugodt alvás az, ami az energiát, az erőt, a szellemi frissességet biztosítja, és ennek értéke, hosszú távú haszna felbecsülhetetlen. Ez év tavaszán, egy közös rendezvényen az Országos Tisztifőorvosi Hivatal, az Országos Élelmezés- és Táplálkozástudományi Intézet, a Magyar Élelmiszer-biztonsági Hivatal, valamint az Oxiológiai-Sürgősségi, Honvéd- és Katasztrófa-orvostani Szakmai Kollégium közös felhívást tett az energiaitalok fogyasztásának mérséklése érdekében. Ebben a felhívásban a szakemberek aggodalmukat fejezték ki az egyre nagyobb mértékű - különösen a fiatalság körében tapasztalható - energiaital-fogyasztás kapcsán, és tanácsokat, ajánlásokat sorakoztattak fel a túlzott energiaital, ill. koffein-bevitel kedvezőtlen egészségügyi hatásainak elkerülésére. A felhívás szintén megtalálható intézetünk weboldalán (http://www.oeti.hu/download/energiaitalok_felhivas.pdf), ill. az elhangzott előadások összefoglalói megtekinthetők a következő linken: http://www.mebih.hu/index.php/hu/szakmai-rovat/taplalkozas/505-felhivas-energiaitalok-fogyasztasaval-kapcsolatosan.html.

- Mi okozza az energiaitalok fogyasztása során a legnagyobb gondot? –kérdeztük dr. Zacher Gábor a Péterfy Sándor Utcai Kórház-Rendelőintézet toxikológus orvosát.A legfőbb problémát az energiaitalok túlzott fogyasztása jelenti – mondta a toxikológus. – Már a 10-12 éves fiatalok is fogyasztják, akiknek különösen káros. Ugyanis az italok koffeintartalma 70-120 milligramm, míg egy adag kávéé 40-120 milligramm. Kétszáz milligrammnyi koffein szapora szívverést, hányingert, szédülést okozhat. Világszerte emelkedett az energiaitalok eladása, tavaly 25 százalékkal több fogyott belőlük, mint tavalyelőtt. A Magyar Élelmiszerbiztonsági Hivatal szakmai állásfoglalása szerint nem ajánlja fogyasztásukat 18 éven aluliaknak és várandósoknak. Ehhez csatlakoztak orvosszakmai szerveztek is.

- Nem számolnak a fiatalok a koffeintartalommal, pedig nincsenek hozzászokva. Hogyan reagál a gyermek és a felnőtt szervezte a túlzott koffeinfogyasztásra?

-Újabban kisebb kiszerelésben, de a 2,5 decilitereshez hasonló erősségű italokat forgalmaznak, az úgynevezett shotokat. Egy-egy buliban könnyen „elcsattan”, pedig jóval több koffeint tartalmaz, mint amennyi a nagyobb kiszerelésben van és ez nem játék. Különösen nem, ha alkohollal együtt isszák. S számolni kell az italok nagy a cukortartalmával, mely károsítja a fogazatot és nincs jó hatással a fejlődésre. A felnőtteknek nagyobb a koffeintoleranciájuk, mert ők hozzászoktak, míg egy fiatalról ez nem mondható el. Egy felnőtt szervezete akár 300-500 milligramm koffein is tolerál, de egy gyereknél ennyi rosszullétet okozhat, akár koffeinmérgezést is. A mérték megszabhatja a károsodást. Koffeinfüggőségről beszélünk, ha valaki három éven át, napi 150 milligramm koffeint fogyaszt. De nem csak a fiatal korosztály használja az élénkítőszert, hanem az edzőtermekben erősítők is az edzés fokozására, koffeintabletta formájában. Egy koffeintablettában 250-300 milligramm koffein is van, mely hatására fél óra helyett 1 órát tudnak futni a futógépen, de utána rosszul lesznek tőle, szívritmuszavaruk, hányingerük lesz.

- Kezelt ilyen tünetekkel beteget?

- Volt olyan betegem, aki az altató hatásának ellensúlyozására ivott energiaitalt, de szapora szívműködést, rossz közérzetet okozott neki.


eLitMed.hu, Császi ErzsébetKapcsolódó anyagok

Gyógyszerészek fertőző betegségekkel kapcsolatos attitűdje Magyarországon

Hogyan csökkenthetők a karantén lélektani hatásai

A SARS-CoV2-fertőzés vesére kifejtett hatásai

Légzési elégtelenséggel járó CANOMAD szindróma

A HaNDL szindróma - fejfájás neurológiai hiánytünetekkel és a cerebrospinalis folyadék lymphocytosisával - kezelése

Hozzászólások:

3.,   Domina Erika mondta   2010. December 11., Szombat 10:39:12
2.,   Bravo Duke mondta   2010. December 08., Szerda 20:53:55
Köszönjük szépen a cikket, érdekel mostanában a téma. A taurin élettani hatásairól hol kaphatok információt? A cikk leginkább a koffeinnel foglalkozik, ami az emberiség történetében jelentős múlttal és hagyományokkal bír. A taurin tudtommal újabb találmány, és eddig inkább pozitív hatásairól hallottam. Akkor miért tűntetik fel az energiaitalokon, mint negatív tényező?
1.,   Barna István mondta   2010. December 07., Kedd 19:11:37
Örömmel olvastam a két kiváló szakember véleményét. Ennek az interjúnak nagyon sok fiatalok által is olvasott újságban is helye volna!

A hozzászóláshoz be kell jelentkeznie.


Extra tartalom:

 
ROVAT TOVÁBBI CIKKEI

Az elmegyógyintézet csak ürügy - Horváth Csaba rendező a Száll a kakukk fészkére című előadásról

A székesfehérvári Vörösmarty Színház az egyik legizgalmasabb vidéki színház mostanában. Kiváló társulata magas művészi igényű, markáns, merész rendezésű, mégis széles közönség számára befogadható előadásokat játszik, számos műfajban. 2016 tavaszán mutatták be a Száll a kakukk fészkére című produkciót. Az előadás rendezőjével, Horváth Csabával beszélgettünk.

Tovább


A transzgenerációs tünetekről - interjú Olga Szuligával

Néha elég csak annyi, hogy megkérdezzük, hogy az ön szülei életében mi volt akkor, amikor olyan idősek voltak, mint amilyen idős volt ön, amikor a tünetei megjelentek. Persze a kliens nem mindig tud tünetekről. Életeseményekről, furcsaságokról, viselkedésről, ismétlődő eseményekről, főleg érzésekről érdemes kérdezni.

Tovább


Őrségváltás a LAM-nál

Prof.Dr.Kiss Istvánt és Dr.Kapócs Gábort főszerkesztőket kérdeztük a 25 éves Lege Artis Medicinae (LAM) folyóirat jövőjéről.

Tovább


A hitvilág és a fogyasztás – videointerjú Antal Z. Lászlóval

Antal Z. László akadémikust a SZVT-n tartott előadását követően az emberi hitvilág és a fogyasztási mintázatok összefüggéséről kérdeztük. A kutató meglátása szerint a fogyasztói társadalom az emberkép és a hitvilág, a halálon túli történésekről alkotott kép erőteljesen összefügg.

Tovább


Indokolatlan az energiaitalok fogyasztása